Page 68 - I am + | Editie 4
P. 68

  Perry
Leeftijd 53 Hiv-leeftijd 29
 In 1985 ben ik voor mijn theateropleiding naar New York gegaan. Daar kreeg ik een relatie met Rembrandt, een Braziliaanse balletdanser. Ik wist niet dat Rembrandt ook met andere jongens seks had. In 1990 bleek bij een hiv-test dat hij seropositief was en ik ook. Ik was toen 24. Ik ging heel lang in bad zitten en scrubben om die hiv weg te krijgen. Zinloos, natuurlijk.
Van binnen was het oorlog, als artiest stond ik op het toneel: dat was mijn leven. Ik ben geen slachtoffer, ik kies ervoor om in het licht te blijven staan.
Rembrandt was er veel slechter aan
toe dan ik, dus ik moest er voor hem
zijn. Er was toen nog geen effectieve hiv-behandeling. De arts zei: maak maar geen verdere plannen. Ik had zoiets van: fuck you, ik ga bewijzen dat ik blijf leven. Ik ben vegetariër geworden, heel gezond gaan leven en naar een natuurarts gegaan.
Ik durfde niet naar een internist, want
ik dacht: als je hiv-medicijnen gebruikt, dan ben je pas echt een paria. Onzin natuurlijk. In 2002, twaalf jaar na m’n hiv-diagnose, was ik er zo slecht aan
toe dat ik geen keuze meer had. Ik ging veertien hiv-pillen per dag slikken in
een ingewikkeld schema en met veel bijwerkingen. Nu neem ik twee hiv-pillen per dag en heb ik er geen last van.
Ik kom niet binnen van: ‘Ik ben Perry,
ik ben seropositief’. Ik wil niet zielig gevonden worden. Ik wil dat mensen me eerst leren kennen, dat ze ervaren wat ik uitstraal en wat mijn karakter is. Door Fred ben ik wel veel opener geworden.
Goede collega Peter Leeftijd 58 Hiv-leeftijd 23
In 2002 speelde ik samen met Perry in de musical ‘There’s No Business Like Show Business’. We hadden elkaar in vertrouwen verteld dat we hiv hadden. Perry was toen heel erg afgevallen en had veel ontstekingen. Hij was een keer na de voorstelling in de coulissen flauwgevallen, volledig uitgeput. Ik heb hem indringend gezegd: ‘Je moet nu echt naar
de internist. Er zijn nu goede hiv-medicijnen.’
We hebben jarenlang geleefd met hiv als geheim. Nu hebben Perry en ik het idee om met Gerben een theatervoorstelling te maken over ons leven met hiv. Het is zo fijn om er nu open over te zijn.
  68
 
   66   67   68   69   70