Page 7 - I am + | Editie 4
P. 7

kan men dat bespreken met mij en met de hiv- behandelaar en dan is er bijna altijd iets aan te doen. Je kunt een gezonde baby krijgen. Als je hiv-medicatie gebruikt en je virus is onmeetbaar kun je het virus niet overdragen. Maar één ding lijkt niet veranderd: de schaamte voor hiv. Die schaamte komt veel voor bij mensen die nog niet zo lang weten dat ze hiv hebben, maar ook bij mensen die al jarenlang leven met hiv.
Ik spreek geregeld iemand die alleen met mij
als hiv-consulente en met de hiv-behandelaar over hun hiv spreken. Er zijn mensen die dat zelf prima vinden. Maar voor veel mensen is dat een recept voor eenzaamheid en depressie. Dat vind ik zo erg.
Voor de nodige mensen is hiv niet het grootste probleem. Hiv kan ervoor zorgen dat het in combinatie met andere problemen allemaal teveel wordt. Dan is het goed om daar niet in je
over. Of dat nou is via een workshop, door naar de Hiv Vereniging te bellen, via The Power of Love in Carré of via een persoonlijke ontmoeting. Mijn tip is: kijk of het jou ook lukt om de drempel over te gaan en contact te hebben met iemand anders die hiv heeft.
In deze editie van I AM+ lees je over de mentale gezondheid van mensen met hiv met zeer uiteen- lopende achtergronden. Het zijn heel persoonlijke gesprekken: mensen vertellen oprecht hoe het met ze gaat. Ik vind dit blad een aanrader voor iedereen die leeft met hiv.
Er komen best heftige dingen aan bod in deze
I AM+. Daarom is het goed dat er ook een checklist is met suggesties wat je kunt doen als je op een bepaald terrein vastloopt. En er is ruimte voor de vraag of hiv je ook iets positiefs heeft gebracht. Goed om eens te bespreken met andere mensen met hiv!
Vooraf
Goed om eens te bespreken!
Natasja van Holten is hiv-consulente in LUMC Leiden en bestuurslid van de beroepsvereniging van hiv-verpleegkundigen (V&VN Verpleegkundig Consulenten Hiv): ‘Op de cover van deze I AM+ staat Chaniel. Wat een bewogen leven heeft hij al achter de rug! Je leest het op de pagina’s hierna.
W Ik heb bewondering voor hoe hij in het leven staat.’
at is er veel veranderd sinds hiv eentje mee rond te blijven lopen, maar om dit op de wereld kwam: er is een goede bijvoorbeeld met mij te bespreken. Je mentale hiv-behandeling, waardoor de gezondheid is belangrijk genoeg. levensverwachting van mensen
die op tijd met medicatie starten Bijna iedereen die in contact komt met andere normaal is. Als iemand een bijwerking ervaart mensen die leven met hiv is daar heel positief
7
   5   6   7   8   9