Page 2 - MEDIA MONITORING JULY 23RD, 2018
P. 2

Dagen
uitval
stroom
Aqualectra: Raffinaderij
stopte met leveren
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Inwoners van een aantal buurten in Bándariba en van Tera Kòra tot Westpunt hebben sinds donderdag regelmatig korte tijd geen stroom gehad.
Cameratoezicht in Punda
Jaargang 15 nr. 190 - NAf 1,50/US$ 0,85 incl. OB
Maandag 23 juli 2018
Giro verliest van Korpodeko
2
‘Banen Insel Air veiligstellen’
3
‘Wederopbouw mag sneller’
4
Ecuador wil Assange uitzetten
19
Nielsen wint rit, Mollema derde
27
Selectie wijken
Naar aanleiding van de problemen in de stroomvoorziening van de afgelopen dagen, wil Aqualectra een onderzoek doen naar de mogelijkhe- den om het veilig- heidssysteem dusda- nig aan te passen dat de levering van stroom, ook zonder de installaties van CRU, gegarandeerd kan worden. Maar op korte termijn heeft het nutsbedrijf de selectie aangepast van de wijken op het eiland die als eerste zullen worden getrof- fen als gevolg van schommelingen in het elektriciteitsnet of door capaciteitsge- brek. Het gaat om de volgende buurten: Morgenster, Peru- weg, Jenefoe, Gibral- tar, Americaweg, Noord-Roosendal (deels), Palu Blanku, Thorenquest, Brie- vengat, Trai Seru, Oost-Jongbloed, Seru Fortuna, Muizenberg, Sint Jacob, Suffisant, Dein, Kanga, Toni Koenchi, Labadera, Las Almas, Costa Firma, Barbouquet, Rust, Mahaai, Bloem- pot, Jonchi, Saturnus- straat en Girouette.
Dat komt niet door een gebrek aan capaciteit, maar door een instabiel elektriciteitsnet.
Dat meldt Aqualectra. De instabiliteit van het net had volgens het nutsbe- drijf te maken met een ka- potte boiler van Curaçao Refinery Utilities (CRU). Deze boiler is sinds donderdagmiddag ‘zoals gepland’ buiten bedrijf. Maar op hetzelfde mo- ment is de raffinaderij ge- stopt met het leveren van stroom aan het elektrici- teitsnet van het eiland, zo legt Aqualectra uit.
CRU-directeur Henny Barbolina bevestigt tegen- over deze krant dat in plaats van 15 megawatt, slechts 1 megawatt stroom werd geleverd. De betref- fende boiler is, nadat de blower voor luchttoevoer is vervangen, sinds gister- middag weer in gebruik.
Omdat na het uitvallen van de boiler van CRU
Advertentie
het elektriciteitsnet van Refineria Isla geheel op zichzelf opereerde en uit- sluitend om de raffinade- rij zelf van elektriciteit te voorzien, raakte de stroomvoorziening op het eiland in de problemen. Dat legt Aqualectra uit in het persbericht. Het veilig- heidssysteem houdt na- melijk wél rekening met een bepaalde bijdrage aan het Curaçaose net door de raffinaderij. Bij het weg- vallen van die connectie ontstaan er schommelin- gen in de frequentie, treedt vervolgens het vei- ligheidssysteem in wer- king en valt de stroom weg. Aqualectra hanteert een frequentie van 50 Hertz als norm voor het leveren van stroom. Daar- boven of daaronder wordt het veiligheidssysteem au- tomatisch geactiveerd en een buurt afgesloten van stroom. ,,Ook als er, zoals de afgelopen dagen, vol- doende capaciteit is”, al- dus het persbericht. ,,Het systeem brengt de fre- quentie weer terug op 50 Hertz en op die manier de stabiliteit.”
In samenwerking met CRU zijn de elektriciteits- netten van het eiland en de raffinaderij weer aan el- kaar gekoppeld. Nu boiler 2 weer in gebruik is geno- men, zal de situatie zich naar verwachting weer normaliseren.
Momenteel wordt in Punda hard ge- werkt aan het ingraven van de kabels voor het cameratoezicht. Dat moet voor meer veiligheid zorgen in de binnen- stad. In het kader van het project Cameratoezicht van het ministerie
van Justitie worden op verschillende drukbezochte plaatsen op Curaçao camera’s geplaatst. Het Wilhelmina- plein is daar een van. Het vastleggen van eventuele misdrijven en overtredin- gen kan helpen bij het vinden en aan- pakken van daders, maar werkt ook
Van een onzer verslaggevers
Den Haag/Willemstad - Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (BZ) heeft Suriname zijn ver- ontschuldigingen aange- boden voor zijn omstre- den uitlatingen over dat land. Ook aan Aruba, Cu- raçao en Sint Maarten heeft hij excuses gemaakt. Zo melden diverse Neder- landse media.
In een brief aan zijn Su- rinaamse collega Yldiz Pollack-Beighle herhaalt Blok dat hij uitspraken heeft gedaan die hij ‘niet had moeten doen’. Hij er- kent dat hij zich ‘in te scherpe bewoordingen heeft uitgelaten’. Hij zegt dat hij ‘de scherpte van de
preventief.
BZ-minister Blok maakt excuses
FOTO’S SOLANGE HENDRIKSE
chië, die hij afschilderde als landen vol vreemdelin- genhaat, wil het departe- ment in Den Haag niet zeggen.
Blok had vorige week in een brief aan de Kamer al laten weten te betreuren dat zijn uitspraken aan- stoot hebben gegeven. In de brief neemt hij geen af- stand van zijn uitspraken. Voor de oppositiepartijen SP en PvdA was de uitleg van Blok onvoldoende. De linkse partijen willen dat de Kamer van reces komt om opheldering te vragen aan Blok.
Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en CU voelen daar echter niets voor. Zij vinden de ‘excuusbrief’ van Blok voldoende.
discussie’ heeft opgezocht en dat hij daarbij ‘illustra- ties heeft gebruikt die on- gelukkig zijn’.
Blok vindt het belang- rijk zijn ‘oprechte excuses’ over te brengen, mede ge- zien het grote belang dat hij hecht aan de relatie met het land. Nederland wil de betrekkingen met Suriname al lange tijd herstellen en bijvoorbeeld ambassadeurs uitwisse- len.
De Koninkrijksminister van Buitenlandse Zaken heeft ook de premiers van
Aruba, Curaçao en Sint Maarten benaderd om zijn spijt te betuigen. Zij waren boos omdat Blok ook hen vertegenwoordigt en zijn uitglijders dus op hen af- stralen. Ze stoorden zich vooral aan Bloks stelling dat de multiculturele sa- menleving nergens echt slaagt.
Alle landen die daar be- hoefte aan hadden, heb- ben inmiddels uitleg en/of excuses van Blok ontvan- gen, meldt zijn ministerie. Of dat ook geldt voor bij- voorbeeld Polen en Tsje-


































































































   1   2   3   4   5