Page 8 - MEDIA MONITORING JULY 17TH, 2018
P. 8

Antilliaans Dagblad
Dinsdag 17 juli 2018
Regio
Gletsjers in Colombia in
30 jaar weg
Van onze redactie
Bogota - De opwarming van de aarde is de belangrijkste oorzaak van het smelten van de gletsjers in Colombia. De met sneeuw bedekte bergen van El Cocuy en de met sneeuw bedekte vulkanen van El Ruiz, Tolima, Huila en Santa Isabel lopen gevaar.
Schorpioenen inmiddels dodelijker dan slangen
Van onze redactie
Brasilia - Onderzoekers in Bra- zilië waarschuwen voor het groeiende gevaar van schorpioe- nen. Het aantal geregistreerde fatale steken is daar in drie jaar tijd meer dan verdubbeld: vorig jaar kwamen 184 mensen door schorpioenen om het leven.
Dat waren er nog zeventig in 2013, blijkt uit cijfers van het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid. Volgens Bra- ziliaanse media zijn de spinachtige dieren inmiddels dodelijker dan slangen. Door slangengif kwamen er vorig jaar 105 mensen om.
Het meest recente slachtoffer is de 4-jarige Yasmin Lemos de Campos uit de staat São Paulo. Ze werd vorige week dinsdag ge- stoken door een schorpioen ter- wijl ze in de tuin speelde. In het dichtstbijzijnde ziekenhuis, tien kilometer verderop, bleek er geen antigif aanwezig. De am- bulance moest vijftig kilometer doorrijden naar een ander zie- kenhuis, maar de behandeling
Van onze redactie
Medellín - Nachtelijke clashes tussen bendes in de achteraf- buurten van de Colombiaanse stad Medellín eisen hun tol. ,,Ie- dereen is bang dat de tijd van de drugkartels aan het terugkeren is”, zegt een insider. Alleen al op 8 juli vonden er vier bendegere- lateerde moorden plaats in de meest gevaarlijke wijk van Medellín: Communa 13. Het aantal onderwereldmoorden stijgt in deze buurt nu naar 44
De tityus serrulatus, de gele schorpioen, wordt gezien als de dode- lijkste schorpioen. Het giftige dier heeft een lage stofwisseling en kan maanden overleven zonder te eten.
De gletsjers zullen in de ko- mende 30 tot 35 jaar verdwijnen, waarschuwde het Colombiaanse instituut voor Hydrologie, Mete- orologie en Milieukunde (IDE- AM) bij de presentatie van het rapport over de Gletsjers in Co- lombia. Zo rapporteert jairober- nal.
Uit onderzoek van Ideam is gebleken dat het gletsjergebied is gekrompen van 45 vierkante kilometer in 2010 tot 37 vierkan- te kilometer, een afname van 8,4 vierkante kilometer in het natio- nale gebied.
Volgens de directeur van Ide- am, Omar Franco, is de vermin- dering van gletsjers in het land niet een fenomeen dat alleen in Colombia voorkomt, maar dat alle gletsjers van de wereld krim- pen door de opwarming van de aarde.
Het rapport concentreert zich op de zes gletsjers van het land: de met sneeuw bedekte bergen van El Cocuy of Güicán, Santa Marta en de met sneeuw bedek- te vulkanen van El Ruiz, Tolima, Huila en Santa Isabel.
In het geval van Santa Isabel
is aangegeven dat het meest kwetsbaarst is vanwege zijn ge- ringe hoogte, minder dan 5.000 meter boven de zeespiegel. Daarnaast speelden nog andere factoren zoals het weerfeno- meen El Niño in 2015 en 2016, lage sneeuwval en vulkanische afzettingen van as in het ijs.
In het geval van deze met sneeuw bedekte vulkaan zou het reductieproces het snelst zijn en wordt er geschat dat deze over tien jaar zou kunnen verdwij- nen.
Deze berekeningen zijn niet in alle gevallen hetzelfde, aange- zien ze verschillende smeltpro- cessen hebben door de hoogte en de klimatologische omstan- digheden.
Zo heeft de Sierra Nevada del Cocuy, de grootste gletsjer van het land met 13,3 vierkante kilo- meter, sinds 2017 een jaarlijks verliespercentage van 4,8 pro- cent laten zien, waardoor het de meest stabiele van allemaal is. Ideam verwacht dan ook dat het inkrimpingsproces van de be- sneeuwde berg tot 30 à 35 jaar kan duren.
kwam te laat. Een dag later werd het meisje begraven.
Het tragische verhaal il- lustreert dat kleine steden vaak slecht voorbereid zijn op schor- pioenenbeten. Terwijl het aantal geregistreerde steekgevallen enorm is gestegen. In 2007 wa- ren het 37.000 steken, tegeno- ver 126.000 in 2017, meldt The Guardian. In Brazilië leven een paar gevaarlijke schorpioenens- oorten. De tityus serrulatus, de gele schorpioen, wordt gezien als de dodelijkste. Hij eet insec- ten zoals kakkerlakken en is aan- gepast aan het leven in riolen en
Oplaaiend
geweld in
Medellín
dit jaar. Zo meldt Panorama.nl. Op dit moment zijn er in het stadsdeel zo’n 30 bendes actief, schrijft Insight Crime. De buurt Communa 13 is overigens een populaire bestemming voor toe- risten, die hier langs winkeltjes
afvalhopen in stedelijke gebie- den. Het giftige dier heeft een la- ge stofwisseling en kan maan- den overleven zonder te eten.
,,Door ontbossing en de groei- ende urbanisatie is deze soort steeds vaker aanwezig”, zegt Ro- gério Bertani tegen de Britse krant. Hij is wetenschapper en schorpioenspecialist aan het Bu- tantan Instituut in São Paulo. ,,Ik denk persoonlijk dat het pro- bleem steeds groter zal worden.”
In de stad Americana, ook in staat São Paulo, gaat een speci- aal team de strijd aan met de achtpotige dieren.
struinen en historische locaties bezoeken. De bendes zijn gespe- cialiseerd in afpersing, ook con- troleren ze de drugsmarkt. De bendes staan op hun beurt on- der gezag van een commissie, de Officina de Envidago. Deze structuur zorgt voor een tweede autoriteit op straat. Politici zijn bang dat een stad als Medellín uiteindelijk helemaal ten prooi valt aan de ‘commissie’, zoals de kartels ook in de favela’s van Brazilië de lakens uitdelen.
Vechtpartij
ziekenhuis
Van onze redactie
Paramaribo - Een ruzie tussen twee groepen op het terrein van het Academisch Ziekenhuis in Suriname is gisterochtend uit- gelopen tot een steek- en schiet- partij. Dit gebeurde bij de in- gang van de Spoedeisende Hulp. In de ochtend zouden drie gewonden van de ene groep zijn binnengebracht bij de Spoedei- sende Hulp. Volgens Star- nieuws is de andere groep ver- haal gaan halen bij het zieken- huis. Er ontstond een ruzie waarbij zodanig geweld is ge- bruikt dat een vrouw een steek- wond opliep en mannen scho- ten hebben gelost.
Volgens de nieuwssite raak- ten mensen in de omgeving in paniek door de situatie. ,,Overal waren gillende mensen te horen die zichzelf in veiligheid pro- beerden te brengen.”
Parlementariërs Brazilië willen opslag
Van onze redactie
Brasilia - Volgens columniste Andreza Matais (Estadão) wordt er in de Kamer en in de Senaat van Brazilië gestreefd naar een loonsverhoging voor de parle- mentariërs. Enkele ministers zijn betrokken in het debat, uit ontevredenheid met het besluit van voorzitster Cármen Lúcia om geen voorstel in te dienen tot verhoging van hun inkomens vanaf 2019. Zo schrijft brazilie- nieuwsonline.
Het voorstel, tot nog toe be- sproken achter de schermen, houdt in om het plafond van 33.763,00 real op te trekken naar 38.000,00 real (8.540 euro). De verhoging van 4.237,00 real komt overeen met de woonver- goeding die de magistraten nu uitgekeerd krijgen, een vergoe-
ding die, wat hen betreft, geïn- corporeerd zou worden in hun salaris.
Het loonplafond van de rech- ters geldt als basis voor alle Bra- ziliaanse magistraten, deputa- dos en senatoren. De laatste ver- hoging van dit grondwettelijk plafond werd goedgekeurd in december 2014 toen het salaris van de ministers werd opgetrok- ken van 29.400,00 real naar 33.763,00 real. Naar verwach- ting zal de nieuwe verhoging voorgelegd worden aan het par- lement om te stemmen, na de verkiezingen.
Velen kijken met grote ver- wachtingen uit naar de komst van minister Dias Toffoli die het presidentschap van het STF zal overnemen van Cármen Lúcia, in september. Politici en ambte-
Enkele ministers van het STF dienden uit ontevredenheid met het besluit van voorzitster Cármen Lúcia geen voorstel in tot verhoging van hun inkomens vanaf 2019.
naren geloven dat hij zich gun- stiger en corporatiever zal op- stellen. Ook zij die betrokken
zijn in het Lava Jato-onderzoek hebben verwachtingen omtrent de nieuwe leiding van het hof.
18


































































































   6   7   8   9   10