Page 29 - MEDIA MONITORING JULY 13, 2018
P. 29
Antilliaans Dagblad Vrijdag 13 juli 2018
29
Internationaal
Het land is een gevangene van Rusland”, zei hij.
Het Kremlin nam gisteren af- stand van die bewering. Eerder had ook de Duitse bondskanse- lier de kritiek al gepareerd. An- gela Merkel zei dat ze zelf heeft ervaren dat een deel van Duits- land was bezet door de Sovjet- Unie.
Het is goed dat we nu een ‘ei- genstandige politiek’ kunnen voeren en zelfstandig beslissin- gen kunnen nemen, aldus de in de voormalige DDR (Oost-Duits- land) opgegroeide Merkel.
May onthult
de plannen
voor brexit
Van onze redactie
Londen - De Britse premier Theresa May heeft de blauw- druk gepubliceerd voor de beoogde toekomstige relatie met de Europese Unie.
Van onze redactie
Moskou - Het Kremlin herkent zich niet in het beeld dat Duits- land een gevangene is van Rus- land, zoals de Amerikaanse pre- sident Donald Trump woensdag beweerde. De export van gas via pijplijnen leidt volgens een rege- ringswoordvoerder juist tot ‘vol- ledige wederzijdse afhankelijk- heid’.
Trump vindt het onbestaan- baar dat Duitsland nauw samen- werkt met Rusland bij de aanleg van gaspijpleiding Nord Stream 2 en intussen wel wordt be-
Ook Kremlin
neemt
afstand van
kritiek Trump
schermd door VS. Bijna 70 pro- cent van het gas in Duitsland zal zijn gecontroleerd door Rus- land, aldus de president. ,,Duits- land wordt volledig door Rus- land gecontroleerd.
Uit het 98 pagina’s tellende document blijkt dat Londen op sommige punten nauwe banden wil onderhouden met de EU, on- der meer door mee te blijven doen met diverse EU-agent- schappen.
De Britse regering wil onder meer betrokken blijven bij het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart, het Europees Geneesmiddelenbu- reau en het Europees Agent- schap voor chemische stoffen. Londen wil dat producten maar één keer hoeven te worden goed- gekeurd voordat ze op beide markten kunnen worden ver- kocht.
De Britse deelname aan die agentschappen betekent dat Londen de regels van die agent- schappen accepteert en blijft meebetalen, ook na de zogehe- ten brexit. De Britten verliezen volgens de blauwdruk wel hun stemrecht. De regering wil ook nauw blijven samenwerken met de EU op het gebied van ruimte- vaarttechnologie, zoals de ont- wikkeling van satellietnavigatie- systeem Galileo.
De plannen voorzien verder in een vrijhandelszone voor goe- deren, maar aan het huidige vrije verkeer van personen moet
een einde komen. De regering wil wel zorgen dat het immigra- tiebeleid goed aansluit op de be- hoeften van het bedrijfsleven. Ook zijn de Britten bereid vi- sumvrij reizen voor onder meer toeristen mogelijk te maken.
De Britse minister Dominic Raab (brexit) zei na publicatie van het document dat de EU nu aan zet is. Raab zit pas enkele dagen op zijn post. Zijn voor- ganger David Davis stapte maandag op, uit protest tegen de plannen. Later diende ook mi- nister Boris Johnson (Buiten- landse Zaken) zijn ontslag in.
Voorstanders van een zoge- noemde harde brexit, die de ban- den met de EU vergaand willen doorsnijden, reageren kritisch. De conservatieve parlementariër Jacob Rees-Mogg, een van de be- langrijkste aanvoerders van dat kamp, kondigde aan de plannen niet te steunen.
Als de regering haar zin krijgt, moet Groot-Brittannië zich volgens Rees-Mogg blijven houden aan Europese wetge- ving, zonder betrokken te zijn bij het opstellen van die regels. ,,Het is niet iets waar ik voor zou stemmen. Het is niet waar het Britse volk voor heeft gestemd”, aldus de partijgenoot van May.
Volgens FANC is de veiligheid van de bunker in Doel nu weer in orde en kan de uitbater beginnen met het opstarten van de reactor.
Kernreactor drie in Doel mag weer opstarten
De Britse deelname aan die agentschappen betekent dat Londen de regels van die agentschappen accepteert en blijft meebetalen, ook na de brexit.
Van onze redactie
Doel - Reactor drie van de Belgi- sche kerncentrale in Doel bij Antwerpen mag weer opgestart worden. Dat heeft de Belgische nucleaire waakhond FANC uit- bater Engie Electrabel laten we- ten. De reactor ligt sinds sep- tember vorig jaar stil.
Het beton in de plafonds en muren van een opslagbunker in het niet-nucleaire deel van het complex bleek te zijn aangetast. Daardoor kon de weerstand te- gen een externe gebeurtenis, zo-
Van onze redactie
Innsbruck - De Duitse minister Horst Seehofer van Binnenland- se Zaken hoopt eind juli of begin augustus een akkoord te sluiten met Italië over het terug- nemen van migranten.
Die intentie hebben beide lan- den uitgesproken, zei Seehofer na een ontmoeting met zijn Ita- liaanse collega Matteo Salvini in Innsbruck.
Ook zal verder worden ge- sproken over de hulp aan mi-
als een vliegtuiginslag, niet wor- den gegarandeerd, aldus FANC. De herstelwerkzaamheden duurden langer dan gepland omdat werd besloten een extra dakstructuur in het gebouw aan te brengen.
Volgens FANC is de veilig- heid van de bunker nu weer in orde en kan de uitbater begin- nen met de reactor op te starten.
De centrale vlak bij de Neder- landse grens telt vier reactoren. Buurlanden zijn bezorgd over de veiligheid, ook over de andere
Seehofer wil
snel akkoord
migranten
met Italië
granten op zee. ,,Dat is ook een legitieme zorg van Italië”, aldus de Duitse minister.
Salvini maakte na afloop van
kerncentrale in België, in Tihan- ge niet ver van Luik.
Reactor drie van Tihange ligt eveneens stil vanwege betonpro- blemen, sinds eind maart. Het gaat om het gewapend beton in een bunker in het niet-nucleaire gedeelte waarin de back-upsyste- men zijn ondergebracht. Vorige week zijn er ook constructiefou- ten aan het licht gekomen.
FANC geeft pas groen licht voor de heropstart van Tihange 3 als de veiligheid van de bunker is gewaarborgd.
de ontmoeting duidelijk dat Ita- lië geen enkele migrant terug- neemt als de Europese Unie niet haar buitenste grenzen beveiligt. Seehofer, die in eigen land de migratieproblematiek op de spits dreef, sprak van een goede sfeer tijdens het gesprek.
,,De geest van vandaag was erg oplossingsgericht, maar tussen een goede start en een echte oplossing aan het eind lig- gen meestal nog lastige discus- sies.”
land en de Verenigde Staten. Toch liet de komst van Trump even op zich wachten. De presi- dent bracht eerder wel een be- zoek aan Frankrijk, maar zegde een geplande trip naar Londen af. De president vertrekt zondag weer uit het land. Daarna staat een ontmoeting met zijn Russi- sche ambtsgenoot Vladimir Poe- tin in Helsinki op de agenda.
Van onze redactie
Londen - De Amerikaanse presi- dent Donald Trump is begon- nen aan zijn bezoek aan Groot- Brittannië. Het presidentiële vliegtuig Air Force One landde gistermiddag op de Londense luchthaven Stansted. Het is de eerste keer dat Trump als presi- dent naar het Verenigd Konink- rijk reist. Trump ging gisteren
Trump aangekomen in Groot-Brittannië
onder meer naar Blenheim Pala- ce, waar de voormalige Britse premier Winston Churchill werd geboren. De president di- neert daar met premier Theresa May, ministers en topmensen uit het zakenleven. Trump gaat tijdens de reis ook nog op de
thee bij koningin Elizabeth (92) en brengt een bezoek aan Schot- land, waar hij twee golfbanen bezit. Niet alle Britten zitten te wachten op het bezoek van de Amerikaanse leider. De auto- riteiten houden rekening met meer dan honderd demonstra-
ties. Betogers zijn ook van plan een grote ballon op te laten die Trump voorstelt als een boze, oranje baby. May benadrukte in de aanloop naar het bezoek dat er geen belangrijker bondge- nootschap is dan de zogenoem- de ‘speciale relatie’ tussen haar