Page 3 - MEDIA MONITORING JULY 13, 2018
P. 3

2
Curaçao
Enquêteonderzoek mag vóór 2012
Hoge Raad geeft Hof gelijk bij onderzoek Willems
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Hoge Raad heeft in cassatie geoordeeld dat bij het enquêteonderzoek bij de overheids-nv’s Aqualectra en Refineria di Kòrsou (RdK) bestuurders, commis- sarissen en ministers wel verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor wanbeleid gepleegd in de periode vóórdat het enquêterecht op Curaçao in werking trad (1 janua- ri 2012).
Antilliaans Dagblad Vrijdag 13 juli 2018
Dat blijkt uit een onlangs ge- publiceerde uitspraak. Tien ver- zoekers gingen in cassatie tegen het Openbaar Ministerie (OM), Stichting Fundashon Akshon Sivil, Aqualectra, Curoil en RdK.
De Hoge Raad onderschrijft de overwegingen van het Hof in Hoger Beroep. Daarin staat uit- gelegd dat de enquêteregeling onmiddellijk in werking is getre- den en niet met terugwerkende kracht. Maar dit houdt geen be- perking in met betrekking tot de periode waarin de feiten zich moeten hebben voorgedaan om te kunnen worden onderzocht. ,,Daarom kunnen feiten die zich hebben voorgedaan vóór de in- voering van de enquêteregeling in beginsel (mede) ten grond- slag worden gelegd aan de be- slissing om een dergelijk onder- zoek te bevelen en kan het onderzoek zich in beginsel (me- de) uitstrekken tot de periode vóór de invoering van de enquê- teregeling”, aldus de Hoge Raad. ,,Het beginsel van onmiddellijke werking houdt in dat in principe de wet vanaf haar inwerkingtre- ding ‘van toepassing wordt’, dat wil zeggen dat deze toepassing niet beperkt blijft tot hetgeen na het tijdstip van inwerkingtre- ding gebeurt en ontstaat. Het Hof kan dus ook wanbeleid vast- stellen op grond van feiten die zich vóór 1 januari 2012 hebben voorgedaan. Dit is niet in strijd met het rechtszekerheidsbegin- sel en verschaft aan de wet ook geen terugwerkende kracht.”
Daarnaast stelt de Hoge Raad vast dat de regeling van het en- quêterecht is gericht op het be- lang van de vennootschap. De mogelijkheden waarin die rege- ling voorziet, waaronder het tref- fen van voorzieningen (bijvoor- beeld de vernietiging van beslui- ten), moeten dus steeds het vennootschapsbelang dienen. De mogelijke negatieve effecten voor bepaalde personen kunnen volgens de Hoge Raad geen grond zijn om de wettelijke rege- ling van het enquêterecht geheel of gedeeltelijk buiten toepassing te laten, ook niet in verband met de toepassing van die regeling op feiten van vóór 1 januari 2012.
Advocaat Karel Frielink legt de kwestie uit op zijn blog. ,,De zaak draait om de wijze waarop
Karel Frielink
FOTO ARCHIEF
Sivil heeft het openbaar ministe- rie te Curaçao op 13 februari 2013 een enquêteverzoek inge- diend. Bij beschikking van 15 ju- li 2013 heeft het Hof een onder- zoek gelast en prof.mr. J.H.M. Willems als onderzoeker aange- steld. Het 417 pagina’s tellende verslag van het onderzoek is op 8 juli 2016 neergelegd ter griffie van het Hof.”
Het Hof oordeelt uiteindelijk: ,,Het ‘primaat van de politiek’ maakt niet dat bij een naamloze vennootschap waarvan alle aan- delen door het Land worden ge- houden, geen sprake kan zijn van wanbeleid. Het maakt ook niet dat politieke ambtsdragers niet kunnen worden aangewe- zen als daarvoor verantwoorde- lijke personen.” Dat betekent dat ook ministers verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor wanbeleid.
Advertentie
Mensensmokkelaars opgepakt
Zes mannen zijn aan boord van de Yehovah Yereh opgepakt op ver- denking van mensensmokkel. De mannen zijn afgelopen maandag, tijdens een gezamenlijke actie van de kustwacht, kustsurveillance, douane, maritieme politie en de Koninklijke Marine, ten zuiden van Aruba aangehouden. De boot is in beslag genomen. De opvarenden zijn aan de autoriteiten overgedragen. Op de foto’s de kustwacht in de omgeving van de Yehovah Yereh en de zes mannen na hun aan-
de toenmalige regering van het Land Curaçao (10 oktober 2010 - 29 september 2012) en de door die regering benoemde leden van de RvC van diverse over- heidsvennootschappen (in het bijzonder Aqualectra en RdK), met de belangen en met de be- sturen van die overheidsven- nootschappen zijn omgespron- gen. Op verzoek van de burger- beweging Fundashon Akshon
houding.
FOTO’S KWCARIB
2 Jongeren
dood in
verkeer
Van onze correspondent
Oranjestad - Gisteren zijn twee jonge mannen, van 22 en 24 jaar oud, om het leven gekomen door een verkeersongeluk op Aruba. Rond 3.30 uur reed Dyl- lon Lourens, geboren op 1 okto- ber 1993, op de motor van nacht- club Hot Shotz naar Lekker Bar. In de buurt van het winkelcen- trum Shaba te Noord werd hij over het hoofd gezien door de chauffeur van een tegemoetko- mende personenauto, die de weg verliet voor een bezoekje aan een snacktruck. De botsing was zo hevig, dat de auto over de kop ging en de inzittenden van de auto uit de wagen werden ge- slingerd. De chauffeur kreeg de auto bovenop zich en was op slag dood. Het gaat om Wendel A. ‘Djaca Muis’ de Leeuw, gebo- ren op 25 december 1995. Zijn passagier is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Ook voor Lourens kwam alle hulp te laat. Hij woonde in Nederland en was met zijn ge- liefde op vakantie op Aruba. Het aantal verkeersdoden op Aruba in 2018 komt hiermee op drie.


































































































   1   2   3   4   5