Page 201 - BİLSEM FİZİK ALANI YARDIMCI DERS MATERYALİ
P. 201

     UYGULAMA
Kullanılan Yaklaşım, Yöntem ve Teknikler: STEM yaklaşımı, 5E Öğrenme Modeli, Probleme
dayalı öğretim, Grup tartışması.
Özet
Günümüzde nükleer teknoloji pek çok alanda insanlık yararına kullanılmaktadır. Öğrencilerin, nükleer teknolojinin yararları, kullanım alanları ve nükleer radyasyonun etkilerinden korunma yolları konularında farkındalık yaratmaları amacıyla ütopik bir senaryo çerçevesinde gerçekleşecek bir etkinlik planlanmıştır. Se- naryoya göre öğrenciler ülkemizdeki saygın bir kurumun akademik danışmanları olarak rol yüklenirler. Rol- lerine uygun olarak gelecekte uzay araştırması için kullanılacak bir uzay mekiğinde kullanılabilecek nükleer teknolojilere öneriler geliştirme, önerilerini bir tasarım üzerinde gösterme ve nükleer radyasyonun zararlı etkilerinden korunma yöntemleri önerme gibi görevleri gerçekleştireceklerdir. Araştırma ve deneylerle elde ettikleri bilgileri kullanarak senaryoda bahsedilen görevleri adım adım gerçekleştirirler ve 8 kişilik mürette- batın 32 yıl yaşam sürdürebileceği bir uzay mekiğini grup çalışması ile tasarlarlar.
1. Giriş
Grup sayısına göre öğrenciler 4-5 kişilik gruplara ayrılır. Etkinliğin amacı, yöntemi ve özeti öğrencilerle paylaşır. Ütopik bir senaryo öğrencilerle paylaşılır. Senaryoya göre öğrenciler, 2051 yılında gerçekleştirilmesi planlanan bir projeye akademik danışma kurulunun bir üyesi olarak destek verecek ve ekip çalışması ile veri- len görevleri gerçekleştirilecektir.
Görevler, aşağıdaki mektupla öğrencilere (senaryo gereği danışma kurulu üyelerine) sunulacaktır.
Ütopik Senaryo–Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu Başkanlığının Uzmanlara Mektubu
T.C.
Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK)
Sayın Prof. Dr. ................................................................;
Ülkemiz, 1. Cenevre Konferansının ardından Atom Enerjisinin Sivil Kullanımına Dair İş birliği Anlaşmasını imzalayan ilk ülke olarak Uluslar Arası Atom Enerjisi Ajansının (IAEA) bir üyesidir (Cevik, 2021). Nükleer alanda gerekli bilimsel ve teknik altyapılar geliştirmek ve insan kaynağını ye- tiştirmek amacı ile kurulmuş olan kurumumuz ülkemizdeki nükleer enerjinin barış, sağlık ve refahın yaygınlaşmasına ivme sağlamak ve genişletmek için çalışmalara devam etmektedir (TAEK, 2008).
Bu amaç doğrultusunda Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ortaklığında yürüttüğümüz PROCETURK adı verilen proje ile 2051 yılında Gü- neş sistemine en yakın gezegen olan “Proxima Centauri b’de” araştırma yapması için bir uzay mekiği göndermeyi planlamaktayız. Bu mekik 8 kişilik mürettebatıyla birlikte görevini 32 yılda tamamlaya- caktır.
ÖYG-1 - Nükleer Fizik
            199
 


















































































   199   200   201   202   203