Page 25 - BİLSEM FİZİK ALANI YARDIMCI DERS MATERYALİ
P. 25
Sayı ve birimle birlikte, hareketin başlangıç noktası, yönü ve doğrultusu ile bilinebilen büyüklüklere vektö- rel büyüklükler denmektedir. Vektörel büyüklükler yönlendirilmiş doğru parçası ile gösterilir. Bir büyüklüğün sembolü üzerine ok konularak vektörel bir büyüklük olduğu gösterilmiş olur.
Günlük yaşamda hız ve sürat kavramları, yanlış bir uygulama ile birbirlerinin yerine kullanılmaktadır. Bu nedenle hız ve sürat kavramları aynı kavramlarmış gibi algılanmaktadır. Etkinliğin bu noktasında hız ve süra- tin farklı kavramlar olduğu vurgulanır.
Hız, birim zamandaki yer değiştirmedir ve vektörel bir büyüklüktür. 𝑉 şeklinde ile sembolize edilir. Sürat ise birim zamanda alınan yoldur ve skaler bir büyüklüktür.
Yukarıdaki etkinlik ve açıklamalar eşliğinde Tablo 1 ve Tablo 2’deki “hesaplamalar” bölümleri doldurulur.
4. Derinleştirme
Bu Grafiği Yürü Oyunu
Öğrencilerden Görsel 8’deki grafiğe uygun olarak koridorda yürümeleri istenir. Grafikler çoğaltılarak öğ- rencilerin alınan yol-zaman değişkenleri arasındaki ilişkileri pekiştirmeleri sağlanır.
BYF-Mekanik
5 4 3 2 1
Bu Grafiği Yürü
0 5 10 15 20 25 30 35 40
Zaman (s)
Görsel 8. Alınan yol - zaman grafiği
2. etkinlikte olduğu gibi düz olmayan (Z veya S şeklinde) bir parkur üzerinde, yukarıdakine benzer bir yer değiştirme-zaman grafiğine uygun olarak hareket etmeleri istenseydi öğrencilerin nasıl hareket edebilecekleri üzerine bir tartışma başlatılır.
5. Değerlendirme
Tavşanı Takip Et
Tavşanlar çok hızlı hayvanlardır. Görsel 9’da bir tavşanın yatay bir yolda hareketi oklarla sembolize edil- mektedir. Görsel 9’a göre tavşan, 1. hareketine 0 metre noktasından başlamış ve 6 s sonra 8 m konumuna gelmiştir. Burada hiç beklemeden 2. okla gösterildiği gibi yola devam ederek -2 m konumuna ulaşmıştır.
23
Alınan yol (m)