Page 260 - BİLSEM FİZİK ALANI YARDIMCI DERS MATERYALİ
P. 260

  FİZİK
UYGULAMA
Kullanılan Yaklaşım, Yöntem te Teknikler: Sunuş yoluyla öğretim, araştırma.
Özet
Katıhâl fiziğinin en geniş çalışma alanlarından yarı iletken fiziği teknolojinin gelişmesinde çok önemli bir role sahiptir. Elektroniğin gelişmesi ve günümüzdeki seviyeye ulaşması daha çok yarı iletken fiziğindeki geliş- melere bağlıdır. Güneş pilleri, yarı iletken lazerler, diyotlar, transistörler, entegreler, çipler ve birçok elektronik sensörler yarı iletken malzemelerden üretilmektedir. Etkinliğin amacı yarı iletken devre elemanlarını tanıt- mak, diyot ve transistör kullanarak basit elektronik devreler kurup çalıştırmaktır.
 Okuma Parçası
“Güneş gözelerinin tarihi 1839’a kadar gider. Fransız fizikçi Edmond Beckerel, bu tarihte fotovoltaik olayı deneysel olarak gözlemlemişti. İlk güneş gözesiyse 1873 yılında geliştirildi. Charles Fritts’in yarı iletken selenyumu ince bir altın katmanıyla kaplayarak ürettiği cihazın verimi ancak %1 civarındaydı. Pratik amaçlar için kullanılabilecek ilk güneş gözesiyse 1954 yılında Daryl Chapin, Calvin Souther Ful- ler ve Gerald Pearson tarafından Bell Laboratuvarları’nda geliştirildi.” (URL-1, 2021)
 Öğrenciler okul binasının gi- rişinde fotoselli otomatik kapıdan geçerler ya da lavaboda fotosel- li muslukları açıp kaparlar. Sınıfa gelince Görsel 1 gösterilir. Güneş panellerine dikkat çekilir.
Günlük hayatta ve teknolojide güneş pili ve fotoselin kullanım alanları tanıtılır.
Elektronik Devre Elemanları
 Elektronik devre elemanları-
nın kendisi ve görselleri (Görsel
2) paylaşılır. Devre elemanları sı-
nıflandırılır. Çalışma prensipleri
ve devredeki görevleri kısaca anlatı-
lır. Yarı iletken olan ve olmayan dev-
re elemanları birbirinden ayrılır. Elektronikte yarı iletken fiziğinin önemi vurgulanır. Yarı iletken olmayan devre elemanlarında, örneğin kondansatörlerde dielektrik malzeme ve iletken levhaların üretiminde Katıhâl fiziğinin yeri ve önemi belirtilir.
258
Görsel 1. Uydu
 















































































   258   259   260   261   262