Page 267 - BİLSEM FİZİK ALANI YARDIMCI DERS MATERYALİ
P. 267

 Bu etkinlikte öğrenciler, kuantum fiziğinde olasılık yoğunluğu hakkında yazılmış bir metni argümantas- yon yaklaşımıyla çeşitli boyutlarda analiz edecek, grupla çalışma ve karar verme tekniklerini kullanarak ki- şisel çıkarımlar elde edeceklerdir. Öğrenciler, bir iddiayı veriler, gerekçe ve çürütmelerle inceleyerek bilimsel yöntemler ışığında tartışacaklardır.
Bu etkinliği öğrencilerin grup çalışması yapabileceği okul dışı herhangi bir ortamda, bilim merkezlerinde veya uzaktan eğitim ortamlarında gerçekleştirmek mümkündür.
Amaç
1. Bu etkinlikte öğrenciler, gurupla çalışma tekniklerini Toulmin argümantasyon yaklaşımında kullana- rak kuantum mekaniğinin olasılık yapısını irdeleyecekler.
2. Öğrenciler, karmaşık bir durumu farklı perspektiflerden analiz edecekler, verilere dayanarak iddialar ileri sürecekler, gerekçeler ve destekleyici fikirlerle iddialarını savunacaklar.
3. Grupla çalışma tekniklerini uygulayarak anlaşılması güç gibi görünen bir problemin bile sinerjinin gü- cüyle, çok zorlanmadan çözülebileceğini fark edecekler.
Hazırlık
İnternet erişimi olan tabletleri/dizüstü bilgisayarları veya etkinlik için bir bilgisayar laboratuvarı ayrılır.
• Farklı renkte yapışkan kâğıt desteleri grup sayısı kadar edinilir.
• Öğrenciler 3 veya 5 kişilik gruplara ayrılır.
• Öğrencilerin gruplarına isimler vermesi istenir.
Dikkat çekme
Olasılıklar Dünyasına Hazırlık
Satranç tahtası Görsel 1’deki gibi hazırlanır (Görsel 1’de görünen pozisyon, online ortam- da canlandırılabilir veya Görsel 1’in kendisi de doğrudan kullanılabilir. Satranç bilmeyen öğrenciler için etkinlik öncesinde öğrencilere atın hareketi kısaca hatırlatılabilir.).
Yönerge
ÖYG-2 - Modern Fizik
 Bir satranç oyununda oyun sırasının sizde olduğunu ve Görsel 1’de görünen C3 karesin- deki beyaz atı oynamaya karar verdiğinizi ka- bul edin.
Görsel 1. Satranç tahtasının üstten görünümü • Grubunuzdaki arkadaşlarınızla birlikte karar verin. Beyaz atı oynayabileceğiniz kareler nelerdir?
265
 















































































   265   266   267   268   269