Page 48 - BİLSEM FİZİK ALANI YARDIMCI DERS MATERYALİ
P. 48

  FİZİK
   Görsel 7. Şematik olarak gösterilmiş basit bir elektrik devresinin simülasyon programındaki ekran görüntüsü
Tablo 2. Ohm Kanunu’na ilişkin sanal deney uygulama verileri
Öğrencilerden, Tablo 2’deki verileri değerlendirerek basit bir elektrik devresinde gerilim, akım ve direnç arasındaki ilişkiyi sorgulamaları istenir.
Programda gerilim sabit tutularak direncin değeri adım adım değiştirilir. Akımın değerinin bu de- ğişimden nasıl etkilendiği sorgulanır.
Ohm Kanunu’nun Basit Bir Devrede Uygulaması
Öğrencilerden, takım çalışması yaparak sanal uygulamaya benzer olarak basit bir elektrik dev- resinde gerilim, akım ve direnç değerleri arasındaki ilişkiyi gözlemleyebilecekleri deneysel bir düze- nek kurmaları istenir. Öğretmen burada gözlemci pozisyonunda kalmaya özen göstermelidir. Burada amaç öğrencilerin basit bir elektrik devresini doğru bir şekilde kurabilmeleri ve voltmetre, amper- metre gibi ölçme araçlarını doğru olarak kullanabilmeleri için sorumluluk almalarını sağlamaktır. Gü- venlik önlemi amacıyla devre kurulup öğretmen onay verinceye kadar güç kaynağının çalıştırılmama- sı sağlanmalıdır.
Görsel 8’de şematik olarak gösterilen devre öğrenciler tarafından kurulduktan sonra Tablo 3’ün öğrenciler tarafından doldurulması sağlanır.
 Pilin Ürettiği Elektro Motor Kuvveti (V)
 Gerilim (V)
 Akım (A)
 Direnç = Gerilim
 Ω
Akım
 6
   8
12
      46
 
















































































   46   47   48   49   50