Page 69 - Bilfamiljen
P. 69

och kor som tillhörde greve Hamilton. Familjen fick arrendera en av godsets små gårdar på godsets mark. Den ligger i Stubbvik och skulle idag legat ett stenkast från Barsebäcks kärnkraftverk. Där växte familjen upp och efter de obligatoriska skolåren blev Lund det naturliga lärosätet för Marje, som där träffade Lars och det sade klick.
...
När Volkswagen började erövra världen med sin ”bubbla” blev det allt tuffare för Allan med Morris och de andra engelska märken han representerade. Ja det blev tufft för hela den engelska bilindustrin. Efter några år fanns det bara två stora biltillverkare kvar
i England. Det var de två engelska giganterna inom bilindustrin, Morris och Austin. För att möta konkur- rensen bestämde de sig för att gå ihop.
– För Förenade Bils del var det inte så lyckat, minns Lars. Vår största konkurrent var Ostermans, med säte i Göteborg, som hade agenturen för Austin. Det sam- manslagna bolaget BMC (British Motor Corporation) fick huvudsakligen ledningen från Austin. Och med sina kontakter krävde Osterman att även få agenturen för Morris som då låg hos Förenade Bil.
Allan Söderström hade naturligtvis sina kontakter och många vänner inom BMC som spjärnade emot och tyckte att ”Söderström gör ju ett bra jobb och kunde väl få fortsätta som generalagent för Morris”.
Till slut lär högsta chefen i England ha blivit trött på Ostermans tjat och vecklade ut en Sverigekarta på bordet och drog med en linjal ett streck i höjd med Norrköping, rakt över Sverige och delade på så sätt upp landet. Ostermans behöll agenturen för Austin och Förenade Bil förlorade med detta pennstreck rät- tigheterna att sälja Morris i norra Sverige.
– Ostermans hade många filialer över landet och man hade även en filial i Malmö och givetvis såldes det även Morris därifrån, trots att det egentligen var vårt distrikt, säger Lars Söderström. Försäljningen sjönk och sjönk och det blev ingen lönsamhet. Därför sade pappa upp kontraktet och satsade mer på den tyska bilindustrin där vi ju hade agenturen för BMW.
Men BMWs bilar var generellt sett för stora och inget som kunde ta upp konkurrensen med de mer
folkliga bilarna som Volkswagen, Morris och Austin presenterade. Visserligen hade man introducerat BMW Isetta i Sverige, men det var en mikrobil med
12 hk mc-motor och med plats för 2 vuxna och 2 barn. Eftersom den fyrhjuliga Isettan i Sverige registrerades som bil blev den helt enkelt för dyr och sålde dåligt. Mot slutet av femtiotalet kom också småbilarna BMW 600 och 700 men orosmolnen började alltmer hopa sig för Förenade Bil.
– Pappa satt med en stor organisation, stor verkstad och filialer runt om i landet, minns Lars. När vi kom fram till 1959 kallade revisorerna till ett möte hemma hos oss i Bjärred. Då sa revisorn att så här kan vi inte fortsätta. Då bränner vi upp allt kapital som vi tjänat in under 50-talet.
– Om vi avvecklar Förenade Bil och säljer ut allting så är där så mycket att Lillemor och Allan kan leva ett gott liv resten av sin tid men pojkarna får ju söka sig något helt annat.
– Vi pratade fram och tillbaka och efter några dagars intensiva diskussioner sa pappa, som då var 59 år: Det är nog bäst att vi tar det säkra före det osäkra och gör som revisorn föreslår och stänger ner verksamheten.
Allan reste till München för att träffa direktionen på BMW och förklarade situationen och konstaterade att Förenade Bil inte kunde leva på att sälja BMW utan måste tyvärr stänga ner verksamheten.
Då tog de med honom in på utvecklingsavdel- ningen och där stod en prototyp av den kommande BMW 1500 som senare kallades Die neue Klasse.
– Den visar vi för allmänheten på bilmässan i Frankfurt 1961. Året efter kan ni få 2–3 exemplar för att visa upp i Sverige och visa era återförsäljare. Året därpå, 1963 kan ni få hur många bilar ni vill, då är produktionen i full gång.
Allan Söderström tyckte bilen verkade fantastiskt bra och verkligen något som hade förutsättningar att lyckas på den svenska marknaden. Han frågade vilka garantier BMW kunde lämna om leveranser med mera. Men det kunde de inte.
– Men vi erbjuder Söderström ett långt avtal. Då åkte pappa hem och meddelade att han och Förenade Bil fortsätter med verksamheten som tidigare. ■
65
1950-talet














































































   67   68   69   70   71