Page 19 - SBG-Courant
P. 19
“ 2015 19 Meegroeien met de medewerkers
“Senioren zijn vaak puur en eerlijk. Ze hebben hun hart op de tong en kunnen prachtige, grappige verhalen vertellen. Maar je krijgt ook vaak de kwetsbare kant
te zien. Het motiveert
me enorm om
waardevolle
projecten voor
hen op te blijven
zetten.”
Luka Snijders
Projectmanager bij SBG
Door Edward Swier
Sport & Evenementen Haag- landen ging in 2009 van start, met vier fte’s aan combina- tiefunctionarissen. Het per- soneelsbestand is inmiddels flink gegroeid, tot 21 fte’s. “We hebben nu zo’n 33 mensen in dienst en werken met 466 part- ners samen. We zijn weliswaar geleidelijk gegroeid, maar het vraagt natuurlijk wel wat van de organisatie. Je groeit mee met je mensen, zij met jou”, aldus directeur Luthmarnick Maria. Toch is veel hetzelfde ge- bleven. Zo wordt nog altijd ge- werkt met de richtlijnen van de algemene arbeidsvoorwaarden die destijds bij de oprichting werden vastgesteld. Sport & Evenementen Haaglanden koos ervoor niet bij een specifieke cao aan te haken. “We hebben gekozen voor een mix van het beste uit de CAO Welzijn en CAO Sport.”
Op andere punten veranderde er wel het nodige. Zo vragen steeds meer opdrachtgevers – scholen, buurtverenigingen, instellingen – van de buurtsportcoach dat
hij in de avonduren of weeken- den beschikbaar is. “Zij vinden dat het bij de functie past, en eigenlijk delen we die mening wel.” Werd de beschikbaarheid buiten kantooruren aanvankelijk met iedere werknemer mon-
deling afzonderlijk afgestemd, inmiddels staat die vermeld in de functieomschrijvingen, zodat er geen onduidelijkheid over kan bestaan. “Het is ons streven dat iedereen elk jaar een andere taak binnen de organisatie gaat ver- vullen”, zegt Maria. “We kunnen die voorwaarden dan in het nieu- we functieprofiel meenemen. Daarbij letten we er wel op dat iemand niet jaren achtereen op de minder populaire uren werkt. Je kan van een medewerker niet vragen alle klappen maar op te vangen.”
Roulatiesysteem
Door het regelmatig wisselen van functie worden de buurtsportcoa- ches van Sport & Evenementen Haaglanden als vanzelf allroun- der. “Vanzelfsprekend houden we
sowieso al rekening met ieders expertise en specialismen. Maar feit is dat mensen door zo’n rou- latiesysteem steeds waardevoller worden.” Zo kan het gebeuren dat de buurtsportcoach zo veel ervaring opbouwt dat hij meer en meer een sturende functie krijgt. “We geven nu ook een cursus projectmanagement aan onze mensen, waarbij men leert een evenement aan te sturen, anderen de handvatten geeft om het uitvoerende werk te doen.” Diverse buurtsportcoaches heb- ben zodoende al geleerd samen met een projectmanager plan- nen voor nieuwe, aanvullende subsidieaanvragen te schrijven. “Zo hebben de buurtsportcoaches in Delft de afgelopen jaren al 1,9 miljoen euro voor extra activitei- ten weten te verwerven.”
Met de nieuwe wet- en regelge- ving zal ook Sport & Evenemen- ten Haaglanden, dat zich voorna- melijk op Delft en Rijswijk richt, in de komende jaren meer bege- leiding in de zorg- en welzijns- sector gaan verlenen. Daarmee zal het aantal partners waarmee samengewerkt wordt nog verder groeien. Maria: “Tussen die huidige 466 partners zitten ook partijen die je maar één of twee keer per jaar spreekt, maar elke samenwerking is belangrijk. Hoe meer mensen het belang inzien van onze branche, hoe groter onze rol kan worden.”
De SBG-reis
Vanuit deze kantoren brachten we mensen in beweging
In het jaar 2015 verhuisden de Rijswijkse
collega’s naar een mooie nieuwe locatie in Harbour Village, aan de Nijverheidsstraat 8 te Rijswijk.
DELFT
Meiden maken kennis met voetbal tijdens de Voetbal Vriendinnendag
Gelezen in Delft op Zondag
Eindelijk was het dan zo ver. Vorige week vond de kick-off plaats van de Voetbal Vriendin- nendag 2015, een evenement van Sport en Evenementen Haaglanden (SEH) en Teamplay- ers. De dag stond onder leiding van buurtsportcoach Tom
van Dam. Alle meiden van de Delftse basisscholen waren uit- genodigd om er een meidendag van te maken om nooit meer te vergeten.
Om kwart voor twee in de middag stonden op sportpark Pauwmolen en sportpark KErkpolder meer dan tweehon- derd meiden klaar om er een knallende dag van te maken. Onder leiding van danslera- ressen, die zelf ook nog eens op voetbal zaten, werd er met een swingende warming-up meteen goed van start gegaan. Deze tweede editie van Voetbal Vriendinnendag was zeker een flinke reclame voor het vrou- wenvoetbal.
Na de vliegende start bewogen
alle teams van jong tot ouder, zich naar hun eerste spelletjes. Onder luide aanmoediging van alle begeleiders, spelleider, SEH-buurtsportcoaches en ouders werden de eerste games vlot opgestart en werd er fana- tiek begonnen. Van penaltybo- kaal tot prijsschieten, van de stormbaan beklimmen tot je ei- gen teamvlag maken, niks was deze meiden te gek. Gelukkig maar dat het team van JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) kwam helpen om alle meiden gehydrateerd te houden.
Na twaalf speelronden begon het spannendste van de dag: de prijsuitreiking! Alle meiden werden goed verwend; een uitnodiging voor drie gratis profesionele trainingen, een knalroze armband van de vriendinnendag en een welver- diende bidon. Onder applaus werd de dag afgesloten; al met al een groot succes! Mogelijk gemaakt door SEH, voetbalver- enigingen, Teamplayers, het CLD, JOGG, ouders en natuur- lijk de 230 voetvalvriendinnen.
Gezondheid, wat betekent dat eigenlijk?
‘Op je gezondheid meissie!’. De definitie van de Wereldge- zondheidsorganisatie (WHO) uit 1948 luidt: gezondheid
is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere licha- melijke gebreken. Zo, dat is gezegd. Maar waar komt het woord oorspronkelijk van- daan? Gezond is afkomstig uit het Oudsaskisch ‘gisund’, dat welvarend betekent. Daarna is het woord in de Nederlandse taal ingeburgerd als gezond met de betekenis: ongedeerd en niet-ziek. Het is een woord dat symbool
is komen te staan voor ons grootste goed: een gevoel van zowel lichamelijk als geeste- lijk welzijn. En stiekem ook gewoon hetgeen wat je uit beleefdheid zegt als iemand net z’n elleboog vol niest. Proost.
BEELDBANK
Foto’s uit de oude doos