Page 24 - SBG-Courant
P. 24

 24 “ 2018
Bijna 200 Rijswijkers doen mee aan De Happy Walk and Run 2018
   Dinsdag 3 maart lijkt Win- kelcentrum de Bogaard op
een sportpark. De succesvolle kick-off van Happy Fit wordt op sportieve wijze door bijna 200 Rijswijkers gedragen. Of kun- nen we in plaats van gedragen, beter spreken van: gerend en gelopen? Sportievelingen van
2 tot en met 85 jaar rennen
of lopen verschillende routes door de stad. Rijswijk komt in beweging.
Het sportspektakel is geopend door wethouders Marloes Bors- boom en Bjorn Lughthart, waar- na Rijswijkers uit verschillende leeftijdscategorieën massaal in
DELFT
beweging komen. Iedereen doet mee op zijn of haar eigen niveau. De Happy Walk and Run 2018 is om die reden ook in verschillen- de routes onderverdeeld.
"De organisatie is erg blij met het resultaat, ondanks de kou hebben we alleen maar lachende gezichten gezien en positieve reacties ontvangen" zegt Jaleesa Lubis, Projectmanager van Haag- landen Beweegt.
De jongste Rijswijkers rennen vol energie de ini-mini walk and run van 1 KM door winkelcentrum
de Bogaard. Een prachtig beeld van de Rijswijkse toekomst in beweging. Verder zetten andere
Rijswijkers hun tanden in 5KM wandelen, 5KM hardlopen of 10KM hardlopen.
Vrolijke finishers zijn Happy Fit
Wethouder René van Hemert ontvangt alle (hard)lopers bij de finish en deelt enthousiast me- dailles uit. Daarbij konden alle aanwezigen kennis maken met Rijswijkse organisaties die hun Happy Fit activiteiten promoten op de informatiemarkt. Happy Fit is een project opgezet door de gemeente Rijswijk en Rijswijkse organisaties en verenigingen om een gezonde leefstijl onder haar inwoners te stimuleren.
“Als ik SBG met een gerecht zou moeten vergelijken, dan zou dat een pittige kikkererwten curry zijn. Waarom? Het is
gezond, heeft pit, is smaakvol en geeft energie.”
Mijn favoriete top 100 hit uit 2018?
Timme Provoost
Verenigingsondersteuner Haaglanden Beweegt
   Buurtsportcoaches en verenigingsondersteuners
worden steeds belangrijker
Wethouder Schrederhof ziet vanaf haar start in 2018 het preventieve belang van bewegen
Wie weleens in Delft komt, her- kent vast het volgende beeld: op een sportveldje midden in de wijk wordt druk gesport door tientallen kinderen, enthousiast aangestuurd door een sportie- veling in een blauw jasje. Die ‘sportieveling in een blauw jasje’ is één van de buurtsport- coaches van Delft voor Elkaar. Collega’s zijn de verenigings- ondersteuners van Delft voor Elkaar. Samen zetten ze zich
al jaren in voor een sportief
en gezond Delft. Waarom dat effectief is en de komende jaren alsmaar belangrijker wordt? Wethouder Wonen, Zorg, On- derwijs en Sport Karin Schre- derhof aan het woord.
Karin Schrederhof begint in
2018 met haar eerste periode als wethouder in Delft. In die tijd is er, op het gebied van het kwa- litatief sportaanbod in de stad, een achterstand weg te werken. Wethouder Schrederhof legt uit: “Niet zozeer dat mensen niet aan het sporten waren, maar veel velden en andere sportvoorzienin- gen moesten verbeterd worden.” Dus komt er een investeringsplan en een uitvoeringsplan sport.
“Dat uitvoeringsplan ging meer over hoe je verenigingen gezond houdt. En stelde de vraag: hoe kan je de rol van de sportverenigin- gen breder en maatschappelijker maken dan alleen maar sporten?” Het is onder andere die vraag waar allereerst de buurtsportcoa- ches en later ook de verenigings- ondersteuners mee aan de slag gaan.
Wethouder Schrederhof zet zich in voor een sportief en gezond Delft.
dat bijvoorbeeld met projecten als Delft Try Out, waarin scholieren een periode (bijna) kosteloos mee kunnen trainen en zo verenigin- gen leren kennen. Toch krijgen de verenigingsondersteuners ook een flinke uitdaging voor de kiezen: “Ineens zaten we midden in de lockdowns. Toch hebben de ver- enigingsondersteuners ook toen een belangrijke rol gespeeld. Ze hielpen verenigingen bijvoorbeeld met het behouden van vrijwilli- gers, het partieel aanbieden van sportmomenten en het doen van bepaalde subsidie aanvragen”, herinnert wethouder Schrederhof. “Zo hebben we er ook in die tijd met z’n allen toch een beetje de moed in weten te houden!”
“Ook de Delftse Sportweek, die draait op buurtsportcoaches, verenigingson- dersteuners en verenigingen, is echt een belangrijk moment voor deze stad”
De toekomst begint vandaag
Gezamenlijk zetten de buurtsport- coaches en verenigingsondersteu- ners zich dus al jaren in voor een gezonder, vitaler en sportiever Delft. Tientallen projecten, in- terventies, plannen, activiteiten, evenementen en samenwerkin- gen volgen. Sinds 2020 zetten de eerder genoemde ‘sportievelingen in blauwe jasjes’ zich daartoe ook in voor het Delfts Sportakkoord. Zo worden de Delftse krachten steeds meer gebundeld. En dat is nodig: “Kijk, op het moment dat we mensen niet in beweging krij- gen, mensen niet stimuleren om te sporten of lid te worden van een vereniging, dan gaan we dat
in de toekomst nog meer merken in de zorg. Het zou bijna van- zelfsprekend moeten zijn dat er overal mensen als buurtsportcoa- ches en verenigingsondersteuners bestaan. Vooral ook ten behoeve van de preventieve kant. Ik hoop ook oprecht dat het Rijk daar meer geld voor vrijmaakt en dat het op de agenda blijft staan.”
Buurtsportcoaches
De buurtsportcoaches zijn in Delft actief onder de vlag van Delft voor Elkaar. Ze stimuleren en optima- liseren sport- en beweegmogelijk- heden voor Delftse inwoners van 0 tot 100 jaar. Specifieke aandacht gaat daarbij uit naar jeugd, oude- ren en kwetsbare inwoners. Daar- om zijn buurtsportcoaches overal te vinden: in aandachtswijken,
op basisscholen, bij sportvereni- gingen, dagbestedingsprojecten, sportevents en playgrounds. Ze bedenken, voeren uit, coördine- ren en praten met veel partners om interventies te realiseren.
Verenigingsondersteuners
De verenigingsondersteuners werken ook vanuit Delft voor Elkaar en zetten zich in voor alle sportverenigingen in de gemeen- te. Zij geven informatie, advies en ondersteuning aan verenigingen met als doel een bijdrage te leve- ren aan het optimaliseren van het functioneren van de vereniging. De verenigingsondersteuners zetten zich in Delft specifiek in op de themalijnen: vitaliseren van sportverenigingen, sportstimu- lering- en innovatie, sport in het sociaal domein.
    “Ik denk dat we in Nederland echt een opgave hebben om mensen gezonder te krijgen en te houden. Daar is bewegen echt een hele belangrijke factor in”
Ontwikkeling van buurtsportcoaches
De buurtsportcoaches, de naam zegt het al, zijn vooral actief in de buurt. De stad is hun speelveld, zogezegd. Ze bedenken, verbin- den en organiseren om zoveel mogelijk Delftenaren laagdrem- pelig in beweging te krijgen. Maar wat voor mensen zijn het eigen- lijk? “Ik ontmoet ze als jonge professionals met heel veel drive en enthousiasme. Het zijn bijna altijd zelf ook echte sporters. Ik denk dat dat heel erg belangrijk is, dat je dat enthousiasme en de liefde voor bewegen goed over kan brengen”, geeft de wethou- der antwoord. Toch moesten de buurtsportcoaches in de beginfase hun plek bij de verenigingen
nog wel verdienen. Schrederhof: “Wat wij hopen is dat via de
buurtsportcoaches kinderen uit de wijk uiteindelijk ook weer bij een vereniging terechtkomen. In het begin wisten veel verenigin- gen alleen niet wat ze nou aan die buurtsportcoaches hadden. Toen we uiteindelijk ook meer verenigingsondersteuning gingen inzetten, was dat hele vraagstuk weg.”
“De verenigingsondersteuners zijn in de afgelopen jaren ook steeds dichterbij de verenigingen komen te staan. We functioneren nu veel meer als systeem, als een netwerk”
Verenigingsondersteuners in lockdown
Ook de naam van deze functie laat niet veel te raden over: verenigingsondersteuners zijn
er om verenigingen te onder- steunen. Helder. Ze informeren, verbinden, adviseren en helpen verenigingen een bijdrage te leveren aan het optimaliseren van het functioneren. In Delft gebeurt
 

















































   22   23   24   25   26