Page 28 - SBG-Courant
P. 28

 28
2020
  COLUMN
Van Call to action naar Call to empathy
jun 5, 2020
Een land met 17 miljoen viro- logen, 17 miljoen gedupeer- den. Een land met optimisten en pessimisten. Een land met dagdromers en doemden- kers. Ook een land van Tim van den Eijk, copywriter bij Sportief Besteed Groep. Tim neemt ons vanaf 1 april om de woensdag mee in zijn coro- niale tijdperk.
Wie schrijft, blijft. Dat prach- tige credo is me op het lijf ge- schreven. Noem het dus gerust mijn lijfspreuk. Vrij vertaald: met woorden wil ik zinnig zijn. Letterlijk. Mooi toch wat je met taal kunt doen? Lees de eerste
5 zinnen even terug en ontdek de taaltrucs en woordspelingen. Toch is het meer dan dat. Met woorden kun je tranen trekken, glimlachen toveren en mensen dichter bij elkaar brengen. Maar ook spreekwoordelijke rookgor- dijnen opgooien en de dingen net iets mooier maken dan
ze zijn. Moeten we misschien toch eens wat beter naar die Rotterdammers luisteren? Geen woorden, maar daden...
De oplettende lezers, luisteraars en kijkers is het de afgelopen maanden ongetwijfeld opgeval- len: de tientallen hartverwar- mende pay-offs die in een cam- pagne-pandemie de wereld over gingen. Copywriters en marke- teers konden hun hart ophalen (en hun facturen versturen).
Ze brachten ons samen met zalvende woorden en slowmoti- on drone video’s. Call to action verandert in Call to empathy. Wat was jouw favoriete campag- ne van de afgelopen maanden? Ik deel met alle liefde mijn favoriete oneliner met je:
“Juist door afstand te nemen, komen
we dichterbij”
De empathie druipt er vanaf. Mooie ogenschijnlijke tegen- stelling. Prachtige boodschap. Ik heb het idee dat we de intentie ervan ook nog eens echt met z’n allen voelen.
Of hebben gevoeld? Want, al
is het misschien nog veel te vroeg om achterom te kij-
ken en te doen alsof de strijd is gestreden, we lijken ons allemaal een beetje bevrijd te voelen. We gaan er voorzichtig weer op uit. Trekken ons eigen plan. Angst en anderhalve meter vervagen. ‘De helden van nu’ geraken wat op de achtergrond. Langzaam komen we dichterbij het weer afstand van elkaar nemen. Wat zal
er overblijven van alle mooie woorden?
Noem me een pessimist of zwartkijker. Ik hoop dat je ge- lijk hebt. Maar ik vraag me ge- woon af hoe snel al onze mooie woorden hun waarde gaan ver- liezen. Net zoals goede voorne- mens op 3 januari vaak vooral slecht uitvoerbare plannen bleken. Wanneer we zijn uitge- klapt voor het zorgpersoneel, de bloemen bij de zorgcentra zijn gebracht, alle eenzame senioren een kaartje hebben gekregen. Wat blijft er dan nog over van “alleen samen”? Ik ben blij dat ik bij een organi- satie werk waar we dagelijks proberen iets voor een ander te doen. Waar we werken aan een maatschappij waarin iedereen meedoet. Natuurlijk, dat doen we ook gewoon omdat het
ons werk is. Omdat er vraag naar is en er een verdienmo- del achter zit. Maar misschien ook wel omdat we allemaal de drive hebben om iets voor een ander te betekenen. Om écht iets te doen. De handen uit de mouwen te steken. En dan niet alleen voor het typen van 444 mooie woorden.
Tim van den Eijk is copywriter bij Sportief Besteed Groep, dé stichting die door de kracht van beweging mensen, diensten en organisaties met elkaar verbindt. SBG realiseert dé actieve en gezonde samenleving waarin iedereen meedoet.
  Escaperoom daagt jongeren uit: denk na over wat alcohol met je doet!
 De SBG-reis
Vanuit deze kantoren brachten we mensen in beweging
In het mooie jaar 2020 ver- huisden de Rijswijkse SBG-top- pers naar het huidige kantoor aan de Rentmeesterstraat 73 te Rijswijk.
 Origineel, modern en uitdagend; een escaperoom waarin alles draait om alcoholgebruik en
het maken van keuzes. Speciaal daarvoor is een bakwagen van 4,5 meter lang ingericht met puzzels, raadsels en opdrachten. Eenmaal ontsnapt, weten vooral jonge bezoekers meer over de gevaren die het drinken van alcohol met zich meebrengt.
Vanaf maart 2020 rijdt de als escaperoom ingerichte bakwagen het hele Westland door. “Met een levensgrote en in het oog sprin- gende #FFSERIEUS?!-sticker op de zijkanten van de bakwagen zal hij zeker opvallen”, vertelt Tim Heemskerk van bedenker Sport Heroes.
   Sportief Onderwijs is niet meer weg te denken van de Westlandse speelpleinen
Sinds 2020 is Okidoki één van de eerste grote kinderopvan- gorganisaties met wie Sportief Besteed Groep samenwerkt.
Als Lisa ’s-Gravendijk-Franse
in de zomer van dat jaar met een groot personeelstekort te maken krijgt, tipt een ouder
uit de oudercommissie haar op het nieuwe Sportief Onderwijs van SBG. “Een schot in de roos”, aldus operationeel directeur Lisa, die heel positief is over de enthousiaste en actieve mede- werkers van Sportief Onderwijs. Over de samenwerking van Okidoki en Sportief Onderwijs, de flexibele oplossing voor kwalitatieve kinderopvang door de inzet van sportieve medewer- kers.
Hoe we de visie van Okidoki in
de breedte kunnen omschrij-
ven? Het bijdragen aan de brede ontwikkeling van het kind. “Maar wij bieden ook gewoon een fijne en veilige omgeving om kind te zijn, om te spelen. We hebben inmiddels 23 locaties door het hele Westland, met in totaal 260 medewerkers”, vult Lisa enthou- siast aan. Dat ze er bij Okidoki niet alleen voor de allerkleinsten zijn, wordt al snel duidelijk. “We werken samen met alle basisscho- len in ‘s-Gravenzande, waar we de buitenschoolse opvang verzor- gen.” En daar zijn te vinden. Dagelijks. De sportieve professi- onals van Sportief Onderwijs, de werkmaatschappij van SBG die met onder andere vakdocenten, pedagogisch medewerkers en sportleiders sportieve oplossingen biedt voor de personeelstekorten in de kinder- en buitenschoolse opvang.
‘De samenwerking tussen medewerkers van Okidoki en de professionals van Sportief Onderwijs gaat heel goed. Wat
ook echt fijn is, is dat er korte lijnen zijn. Als er iets is, kunnen we ze snel bereiken.’
We laten ze niet zomaar meer gaan
“We huren alleen medewerkers van Sportief Onderwijs in voor
de zomer riep ik stellig, maar we zijn nu ruim twee jaar verder en we laten ze niet zomaar meer gaan”, vertelt Lisa die in eerste instantie nooit gedacht had om met een uitzendbureau in zee te gaan. Ze legt uit waar haar twijfel toen vandaan kwam. “Wij wilden het liefst werken met onze eigen mensen, die kun je zelf opleiden. Het waarborgen van die kwali- teit vinden wij heel belangrijk.” Gelukkig vindt Lisa die kwaliteit ook bij SBG. Dat de mensen van Sportief Onderwijs voldoen aan de wettelijke regels om in de kinder- opvang te kunnen werken, geeft al een eerste goede match. Maar de expertise op sport en bewegen blijkt voor Okidoki ook een enor- me meerwaarde. “Ze zijn lekker actief bezig met de kinderen, doen sportieve activiteiten en dat vinden ze natuurlijk heerlijk.”
“Sportief Onderwijs heeft veel manne- lijke medewerkers. In de kinderopvang werken we veel met vrouwen. Het is heel fijn om af en toe ook een man op de groep te hebben. Mannen hebben net weer een andere benadering, doen een spel op hun manier. Die diversiteit is juist zo leuk.”
Ruimte om te bewegen
Lisa vindt het ook belangrijk dat de professionals van Sportief On- derwijs de ruimte krijgen om hun ding te doen. “Dat zeggen we ook tegen onze eigen medewerkers. Natuurlijk kunnen ze ook wel een keertje helpen met fruit snijden, maar laat ze vooral lekker actief bezig zijn met de kinderen.” Daar
Lisa ’s-Gravendijk-Franse: operationeel directeur Okidoki.
ligt ook meteen het mooie van haar werk. Dat zowel de kinde- ren, als de eigen medewerkers
en de medewerkers die ze extern inhuurt, graag bij Okidoki komen. “Als ik zo’n medewerker op het schoolplein zie voetballen met een groep enthousiaste kinderen om hem heen, ja dat is gewoon heel gaaf om te zien.”
Toekomst in beweging
Dat Okidoki bewegen in de ont- wikkeling van kinderen belang- rijk vindt, moge duidelijk zijn. Lisa ziet de samenwerking met Sportief Onderwijs dan ook niet snel stranden. “Toch blijft onze sector grillig, als bijvoorbeeld de werkloosheid stijgt, is kinderop- vang iets wat mensen als eerste laten vallen.” Al geeft ze ook aan dat de coronacrisis het tegendeel bewezen heeft. “Het aantal aan- meldingen is dit jaar hoger dan ooit.” Bovendien zijn de sportie- velingen van Sportief Onderwijs eigenlijk niet meer weg te denken van de speelpleinen in het West- land.
   

















































   26   27   28   29   30