Page 8 - SBG-Courant
P. 8

 8
“ 2010
“Mijn werk is erg fijn,
ook omdat ik deze leuke administratieve baan goed kan combineren met
de zorg voor mijn kinderen. Ik vind
 INTERVIEW
“Ik heb de start-up echt zien groeien tot volwassen bedrijf”
 We schrijven het jaar 2010. De sportliefhebber Danny Ederzeel bekleedt de kersverse functie van combinatiefunctionaris. Zo is hij de spil tussen scholen, ver- enigingen en buurten. Vanuit die rol maakt hij sporten, bewe- gen en deelnemen aan cultuur in Rijswijk voor iedereen moge- lijk. Vandaag de dag is Danny nog steeds bezig met sport, ditmaal als sportschoolhouder in Capelle aan den IJssel. En nog altijd met dezelfde kerngedach- te als waarmee hij bij Sport en Bewegen Haaglanden begon: “Iemand verder helpen, dat is voor mij de kern.”
Al op de middelbare school is sport het favoriete vak van Danny Ederzeel. Dat wordt ook onder- schreven door de decaan, vertelt Danny enthousiast: “Hij vertelde me dat ik twee opties had: of bij de landmacht gaan of naar de CIOS voor een sportopleiding. Ik koos uiteindelijk voor het CIOS.” Na een aantal educatieve jaren op school, start de ondernemende Danny als personal trainer en opent een eigen gym. Die branche kent natuurlijk een aantal pie- kuren en dan vooral ‘s morgens en ‘s avonds. Stilzitten is niet de sterkste kant van de sportieveling en dus zoekt hij er een uitdaging bij. Al snel valt z’n oog op een vacature bij toentertijd Sport en Bewegen Haaglanden (SEH). Niet veel later wordt Danny aangeno- men als één van de eerste combi- natiefunctionarissen in Rijswijk.
‘Het leek mij gewoon een heel erg leuk bedrijf om bij te werken, echt een soort start-up’
Een duur woord
Combinatiefunctionaris. Als Dan- ny gevraagd wordt naar wat dit concreet voor activiteiten omvat, geeft hij verhelderend antwoord: “Ik had een aantal buurten in Rijs- wijk onder mijn hoede en daar was ik een soort gymdocent. Ook deed ik de begeleiding van voet- baltrainers bij Semper Altius en was ik verantwoordelijk voor alles wat er gebeurde rondom de Johan Cruijff Courts.” Daar verzorgt de combinatiefunctionaris alle acti- viteiten op de woensdag- en vrij- dagmiddag. De hoogtepunten van het jaar? “Samen met de kinderen met de bus door het land om mee te doen aan de toernooien van de Johan Cruijff Foundation.
‘Als je op zo’n Cruijff Court aankomt en er staan allemaal kinderen op je te wachten, dan krijg je daar gewoon een glimlach van op je gezicht. Zo puur, ze vinden alles leuk!’
Een warm woord
Als Danny terugdenkt aan de tijden van toen, komt er een ander woord naar voren. Warm.
Een vierletterig woord wat slaat op de bedrijfscultuur en team- geest bij SEH van toentertijd. “We waren echt nog maar met zo’n
4 of 5 medewerkers, de lijnen waren heel kort en we vormden echt een klein team”, blikt Danny terug. Daarbij geeft hij ruiterlijk toe dat het soms ook nog wel wat rommelig was: “We waren echt een startend bedrijf en Combi- natiefunctionaris Rijswijk was ook een van de eerste grotere opdrachten.” Toch doen Danny en collegae iets goed, want iets later komt gemeente Delft er als opdrachtgever bij.
Een kern woord
Leefstijl. Want Danny is inmiddels trotse eigenaar van een sport- school in Capelle aan den IJssel. Ditmaal werkt hij niet veel met kinderen, maar meer met volwas- senen van alle soorten, maten, rangen en standen. “In mijn werk begeleid ik veel ondernemers, advocaten, maar ook topsporters. Mensen met grote verantwoor- delijkheden, die komen bij mij om te ontladen. Je bent eigenlijk meer een soort sportieve Dr. Phil”, knipoogt Ederzeel. Hij maakt zijn clientèle bewuster van hun eigen leven en lichaam. “Want dat is het belangrijkste; dat je een leefstijl ontwikkelt. En dat geeft eigenlijk dezelfde voldoening als toen met mijn werk als Combinatiefunctio- naris in Rijswijk.”
Wanneer ben je gestart bij SBG?
12 of 13 jaar geleden begonnen (ging hij voor de zekerheid nog even nakijken), 2010
Wat was jouw functie bij SBG destijds?
Ik was combinatie functionaris...
Zo...
Ja dat is een heel duur woord hoor. Maar ik was speler tussen scholen, verenigingen en de buurt. Ik had een aantal buurten onder mijn hoede en daar was ik gymdocent. En ik deed Johan Cruijff courts. En bij een voetbal- vereniging Semper ALtius, daar deed ik de begeleiding van de voetbaltrainers en zorgde ik dat alles in goede banen liep.
En weet je nog hoe je daar terecht gekomen bent?
Ik heb gewoon gesolliciteerd.
Ik ben zelf personal trainer en ondernemer en ik had mijn
eigen gym. Dat was vooral in de piekuren, ’s morgens en ’s avonds en ik wilde er graag nog iets bij gaan doen. Dit leek mij een heel leuk bedrijf, echt een start-up. En voor mij ideaal omdat het werk voornamelijk in de middag was, en mijn eigen werk begon ’s mor- gens vroeg tot een uurtje of 11:00. En daarna ging ik dan lekker naar Rijswijk. Dan ging ik daar aan het werk tot een uurtje of 17:00 en dan ’s avonds ging ik weer voor mezelf aan het werk.
In mijn leven is de rode draad sport. Op de middelbare school zei de decaan tegen mij. Ja de enige opties die ik voor jou kan bedenken zijn, of je gaat het sios doen of je gaat bij de landmacht het leger in. En toen heb ik voor allebei toelatingsexamen moeten doen. En toen ben ik naar het sios gegaan.
Met wie (welke doelgroep) werkte jij?
Met kinderen. Basisschool jeugd.
Wat vond je zo leuk aan je werk?
Het allerleukst vond ik de vrijheid die ik had op de voetbalveldjes bij Johan Cruijff. Lekker actief bezig zijn en ik vind kinderen heel leuk. Ik heb er zelf ook 3. Ik wilde lekker bezig zijn. En dat vond ik gewoon heel erg leuk voor drie dagen in de week. Voor mij ging het om het plezier met die kinde- ren. Als je op zo’n veldje komt en daar staan allemaal kinderen te wachten... ja daar krijg je gewoon een warm gevoel van.
het ook erg leuk als mijn kinderen meedoen aan activiteiten van de Ontdekkers.”
Nathalie van den Akker
Administratie SBG
Warm gevoel?
Ja je moet het zo zien, je komt aan op zo’n veld in Rijswijk in een buurt die niet echt welva- rend is. Daar ben je natuurlijk gewoon in de wijk en daar heb
je veel jongeren die eigenlijk niets om handen hebben. Daar komt het eigenlijk op neer. En daar zorg jij voor leuke activitei- ten op woensdagmiddag en op vrijdagmiddag...leuke sport en spel activiteiten, lekker voetbal- len met die kids. En we deden een paar keer per jaar ook een toernooi waarbij ze van heinde en verre kwamen. En het leuke daarvan was dat de Cruijff foun- dation toernooien organiseerde. En dan gingen we met een groep jongeren met een bus op pad om een toernooi te spelen. Die jonge- ren, die hun plezier onwijs halen uit voetbal, die dan met een bus ergens naar toe mogen gaan om daar te gaan voetballen. Ja dat is gewoon onwijs gaaf.
En sporten is voor mij een van de belangrijkste dingen in m’n leven. Dat had ik als kind al. Van jongs af aan heb ik altijd gevoet- bald.
Wat maakt die kinderen zo leuk?
Ja zo puur en onschuldig, ze vin- den alles leuk. Voor mij was het ook een mooie afwisseling omdat ik in m’n eigen werk vooral
met volwassenen bezig was. Het werken met die kinderen voelde voor mij ook nooit als werk maar meer als ontspanning eigenlijk.
Wat doe je nu voor werk?
Ik ben nog steeds ondernemer,
ik heb mijn eigen sportschool
in Capelle aan de Ijssel. In mijn werk begeleid ik veel topsporters en ondernemers. Ik begeleid skiërs en voetballers... Ik doe veel personal training en daarbij help ik voornamelijk ondernemers die
zware banen hebben. En topspor- ters. Die maak ik fysiek sterk.
En op die manier zorg ik ervoor dat zij het leven beter aankun- nen. Je bent eigenlijk meer een soort Dr. Phil zeg ik altijd. Ik
ben meer een mental coach dan een sportinstructeur. Ik begeleid advocaten, eigenaren van giganti- sche bedrijven. Mensen met hele grote verantwoordelijkheden, die komen bij mij twee tot drie keer in de week om te ontladen. En dat doe ik dan door middel van sport maar ook door te praten. Ik kan ze fitter, energieker maken. Ik kan ze bewuster maken van hun eigen leven, van hun eigen lichaam. Echt een leefstijl ont- wikkeling. En dat geeft eigenlijk dezelfde voldoening als mijn werk toen in Rijswijk. Dat is voor mij wel de kern. Iemand verder helpen. En verder ben ik gewoon lekker thuis met de kinderen. Met het gezin zijn, dat is voor mij het belangrijkst.
Waarom ben je toen gestopt?
Ik ben toen ook niet gestopt om- dat ik het niet meer leuk vond, maar toen ik zelf kinderen kreeg, wilde ik ook meer tijd hebben voor thuis. Ik deed het er echt bij voor de leuk, en ik vond het ook heel erg leuk.
Hoe zou je het bedrijf van toen om- schrijven?
Toen ik daar begon waren er nog maar 4 man of zo, 4 of 5 mede- werkers. Toen waren de lijnen allemaal heel kort. Het was ook wel een beetje rommelig aan het begin, echt een startend bedrijf. Combinatie functionaris Rijswijk, wat ik deed, was een van de eer- ste opdrachten. Ja de Gemeente Rijswijk was dat. Later kwam ook Delft erbij. En gaandeweg heb
ik het zien groeien en werd het steeds professioneler. Het werd groter en groter.
        “Gaandeweg heb ik de start-up zien groeien tot een volwassen en professioneel bedrijf”
 









































   6   7   8   9   10