Page 115 - Countrysmart Nr 1-2020
P. 115

 England var en stor influ- enser när Sverige i slutet av 1700-talet började uppmärksamma idén med det hälsosamma med kallbad. Ett nytt fokus på människans hälsa inträdde, och det gav grunden till dagens syn på kopplingen mellan vatten och välmåen- de. I och med det började det byggas kallbadhus i de större svenska städerna, och så gott som alla hade kallbadhus vid mitten av 1800-talet.
De romerska baden inspirerades av de grekiska, samt adderade fler funktio- ner till byggnaderna som till exempel sportaktiviteter, massage och avslapp- ning. Genom åren utvecklades de ro- merska baden till en social mötesplats som ett tillfälle för avkoppling och väl- mående istället för en plats att bota häl-
soproblem.
Intresset för spa och bad har varierat
genom tiderna. De europeiska badhu- sens utformning har påverkats av de forntida grekiska och romerska badens traditioner och kultur. Från början var det endast de förmögna människorna som använde sig av privata badhus, men det blev senare en publik mötes- plats för alla att besöka.
I Bjärred har det funnits badhus se- dan mitten av 1800-talet, och 1901 för- vandlades bondebyn definitivt till en badort då järnvägsförbindelsen mellan Lund och Bjärred stod klar. Med res- taurang, hotell och kallbadhus kunde upp till 5000 personer lockas att kom- ma med tåget från Lund till Bjerreds Saltsjöbad en solig sommarsöndag.
Till Bjerreds Saltsjöbad kom män- niskor från stan och från landsbygden
CONTRYSMART • BADKULTUR
   COUNTRY SMART
115
  
























































































   113   114   115   116   117