Page 117 - Countrysmart Nr 1-2020
P. 117
för att bada, promenera i den vackra parken, spela tennis och segla. Och för att äta och dricka. Bjärred var tillsam- mans med Mölle och Falsterbo en av de mer kända och fashionabla badorterna i Skåne.
Men tiderna förändrades, tågbanan som transporterat badare från Lund till Bjärred lades ned 1939. Andra världs- kriget blev ett annat svårt avbräck och badlivet i Bjärred återfick aldrig sin for- na glans. Det gamla badhuset försvann under isvintern 1941-1942.
”Bjärred var tillsammans med Mölle och Falsterbo en av de mer kända och fashionable badorterna i Skåne.”
Drömmen om att återuppbygga kallbadhuset hade funnits länge men konkretiserades först 50 år senare då Bjärredsbon Gottfried Grunewald skrev till Lomma kommun för att höra om det fanns intresse för att ännu en gång bygga ett kallbad i Bjärred. Det blev startskottet på ett stort lokalt en- gagemang för att återskapa den gamla badhustraditionen på orten.
Arkitekten Oliver Lühr hade tidigt i processen tagit fram skisser på ett bad- hus. Det skulle kosta 4,5 miljoner att bygga. Kommunen gjorde snabbt klart att den inte kunde finansiera hela pro- jektet, men däremot stötta det. För varje krona den nybildade Föreningen Bjer- reds Saltsjöbad bidrog med skulle kom- munen skjuta till lika mycket, upp till 1,5 miljoner kronor. Resterande belopp skulle bestå av banklån mot kommunal borgen. Projektet drog igång hösten
Social samvaro har länge varit en del av badet. Här är det kvinnornas tid!
CONTRYSMART • BADKULTUR
COUNTRY
SMART
117