Page 106 - Countrysmart nr 2-2022
P. 106

COUNTRYSMART • MATHANTVERK
När Ulrika Eleonora Lind- ström var i trettioårsåldern fick hon ett arv på fem- hundra riksdaler. Pengar- na använde hon till en ut- bildning vid mejeriskolan i Degeberg, nära Lidköping i Västergötland. Där lärde hon sig att göra Västgötaost, och 1869 tog hon med sig den kunskapen till det nystartade Gammelbyns mejeri. Redan efter tre år tog hon över ansvaret som erkänt skick- lig mejerska.
Ingen vet helt säkert vad som hände den historiska dagen 1872 då receptet på Väs- terbottensost blev till. Enligt myten var det distraktionen av en uppvaktande mjölkdräng som gjorde att Ulrika Eleonora missade att passa ystkaret ordentligt. Osten ansågs först vara misslyckad, men när den senare provs- makades upptäcktes den unika smaken. Oav- sett sanningshalten i berättelsen om mötet är en sak säker – det var den skickliga mejerskan Ulrika Eleonora som insåg ”misstagets” möj- ligheter. Hon tog tillvara den nya kunskapen, och hennes berömda och väl bevarade recept blev en uppskattad gåva till eftervärlden.
”Ingen vet
helt säkert vad som hände den historiska dagen 1872 då receptet på Väster- bottensost blev till.”
Ulrika Eleonora dog 56 år gammal i lungin- flammation den 15 februari 1892. Under hela karriären hade hon dokumenterat sitt arbete in i minsta detalj. Tillsammans med receptet har det gjort att tillverkningen av Västerbot- tensost har kunnat gå i arv från mejerska till mejerska, från ostmästare till ostmästare.
Det finns än idag ingen bild på hur Ulrika Eleonora såg ut, men bilden ovan är en typisk
    106
COUNTRY
SMART
  
























































































   104   105   106   107   108