Page 73 - Countrysmart - Nr 4 - 2019
P. 73
CONTRYSMART • DESIGN
Direkt efter studierna (1937) åkte Stig Lindberg till Gustavsbergs Porslinsfabrik och bad om att få ett sommarjobb. Fabriken gick dåligt och dåvarande chefen Hjalmar Olson kunde inte ens lova en sommarpraktikantanställning. Varpå den självsäkre unge Lindberg svarade:
”Om ni anställer mig så skall jag se till att det blir jobb på fabri- ken.”
Då var han endast 21 år. Under de två sommarmånaderna visa- de han för Gustavsbergs konstnärlige ledare Wilhelm Kåge vad han kunde. Wilhelm Kåge insåg snart att Stig Lindberg var en stor begåvning, och de kom att samarbeta under många år. Under 40-talet arbetade Lindberg mycket med fajans (lergods med tennglasyr). De unika fajansvaserna, skålarna och faten var målade med lekfulla färger och mönster.
1949 överlämnade Wilhelm Kåge det konstnärliga ledarskapet till Stig Lindberg. Stig Lindberg kom att bli banbrytande med sin nyfikenhet och begåvning, och blev en väldigt inflytelserik
SPISA RIBB av Stig Lindberg togs fram
för Hemutställningen ”H55” i Helsingborg 1955 och var i produk- tion fram till 1974. Åter i produktion 2003.
person på Gustavsbergs Porslinsfabrik.
”Fantasimänniska, konstnärspersonlighet, lekfull, påhittig, tusenkonstär, modernist, förmåga att kombinera det spirituella och eleganta med det praktiska.” Många är adjektiven om en av Sveriges största och populäraste formgivare, industridesigner, keramiker och illustratör.
På 50- och början på 60-talet började de riktigt stora serierna av bruksporslin slå igenom, och snabbt blev Stig Lindberg folk- kär hos såväl unga som hos gamla. Nu såg bland annat Prunus, Feston, Pynta, Rödklöver, Betula, Aveny, Berså, Birka, Coq, Kanton, Ribb, Salix och Terma dagens ljus. De flesta är idag hett eftertraktade designklassiker på auktioner och samlarmäs- sor.
”Jag skapar föremål som är funktionella samtidigt som de ska- par glädje med sin skönhet.” Stig Lindbergs egna ord.
www.gustavsbergsporslinsfabrik.se
COUNTRY
SMART
73
STIG LINDBERG