Page 152 - Countrysmart Skånespecial-2024
P. 152

Bättre förr – eller?
COUNTRYSMART • KULTUR
   Det var på gästis man mötte varandra hela vägen från dop till begravning. Däremellan platsen för romantik, bröllop och födelsedagar. Men gäs- tisar är inte vad de har varit och det är på både ont och gott.
VTEXT KRISTINA FRÖLING
ar sak har sin tid med förändringar är ändå sällan välkomna. Även om de är till det bättre, eller helt enkelt nödvändiga, blir det
sällan jubel och applåder. Som när köks- mästare Jonas Sundström på Hammen- högs gästis strök den brässerade råkan från menyn. En grupp fans skrek högre än råkor i flock och krävde att rätten skulle tillbaka på menyn där den enligt
www.nordicposters.com
sägen ska ha haft sin plats ända sedan gästgivaregården öppnades 1693. Men råkan fick ingen renässans och 2015 var det dessutom slut för Hammenhögs gäs- tis som blev flyktingförläggning. För att några år senare göra come back med ny ägare och ”Go mad å möe mad å mad i rättan ti”.
Uttrycket är gammalt och associerar till trivsamma gästgiverier som erbjuder sillbord, äggakaka, ål och andra klassis- ka skånska specialiteter. Men gästgive- rierna har inte alltid sett ut som de gör i dag.
Inrättningar för kost och logi utmed de svenska landsvägarna har funnits ända
sedan 1300-talet, men 1649 skärptes reg- lerna. Nu skulle gästgiveri och skjutshåll ha minst en och en halv till två mils av- stånd från varandra. Där skulle de resan- de ha möjlighet att byta hästar och för varje gästgiveri fanns bestämmelser om hur många hästar som skulle finnas på plats. Bönderna var också förpliktigade att ordna med skjutshjälp.
Men det handlade ännu inte om någ- ra gästgiverier av den sort som idag för- knippar med ordet. Både kost och logi gavs vanligen i gästgivarböndernas egna stugor, och först runt år 1700 började det bli vanligare med särskilda byggnader. Då infördes också regler för hur rum och matsal skulle se ut, regler som ter sig självklara i dag, men som då var nyska- pande och innebar enorma förbättringar för de resande:
Se till att kniv, gaffel och sked ej ha den ringaste matrest på sig från föregå- ende måltider.
Då servett framställes, bör den vara ren.
Skär ej brödskivorna tjockare än 1/4 tum.
Bjud ej resande härsket smör eller il- lafarna ägg.
    152
COUNTRY SMART
  
















































































   150   151   152   153   154