Page 153 - Countrysmart Skånespecial-2024
P. 153

Så här kan det ha sett ut på Höörs Gästgifvaregård på 1800­talet. Tavlan platsmålades av Åke Palm för cirka sex år sedan.
Stolar, bord och sängar böra hava många ben, så att de icke behöva stöd av väggarna.
Håll rummen varma då kall väderlek inträffar, även om inga resande för till- fället finnas i dem.
Med gästgiveriförordning av år 1734 blev de gästgiverier, som ännu inte hade gästrum och måltidslokal åt de resan- de, tvungna att bygga sådana. De skulle även tillhandahålla stallplats och vagns- lider och en tavla med avståndsangivel- ser till angränsande gästgiverier. Men irritationen var stort både hos de resande och hos bönderna. För de resande blev det tidsödande och omständligt att byta ekipage vid varje gård. Bönderna, som hade rätt att följa med ekipaget till nästa gästgivargård, nekades ibland av förnä- ma resenärer att åka med och fick istället springa efter hela vägen till nästa gård, något som ökade missnöjet.
När diligensinrättningar började upp- rättas i vissa delar av landet mot slutet av 1700-talet blev det lättare att planera re- sorna. Diligenslinjen mellan Stockholm och Linköping inrättades 1831 och hade plats för åtta personer. Det tog då 15 tim- mar mellan städerna, vilket var snabbare än tidigare.
Med 1878 års skjutsstadga skilde man på gästgiveri- och skjutsplikt och gjorde det möjligt att omvandla ett gästgiveri till enbart en skjutsstation. Därmed av- skaffades också det mesta av böndernas skjutsningsplikt och de resande fick själ- va ordna hästar och skjuts och betala för tjänsten. Men helt försvann inte skjuts- plikten förrän 1911, och gästgiveriför- ordningen kvarstod till 1933.
Med alltfler nya sätt att resa – tåg, buss, bil – blev gästgiverierna allt mer föråldrade. Redan innan gästgiveriför- ordningen avskaffades hade de flesta
gästgivargårdar börjat slå igen. Men i Skåne har många gästgiverier överlevt ända in i modern tid, genom att locka med bra mat och historia. Hurva Gäst- givaregård, Staffanstorps Gästis, Dal- by Gästis, Hammenhögs Gästis, Höörs Gäsgifwaregård och Brösarps Gästgif- veri är några välkända gästgiverier som håller fanan högt och värnar det skånska mat- och kulturarvet.
De flesta gästgiverier har rum och flera av dem är numera hotell med spa och konferenslokaler. Den som tar in på Spångens Gästgivaregård ska förstås inte förvänta sig att Kalle är där. Men filmen Kalle på Spången från 1939 finns på SVT Play.
www.spangen.se www.hammenhoggastis.se www. hoorsgastis.se www.svtplay.se
COUNTRYSMART • KULTUR
     COUNTRY SMART
153
  





















































































   151   152   153   154   155