Page 159 - Countrysmart Nr 10-2020
P. 159

COUNTRYSMART • DESIGN TEXT CATARINA OFFE • FOTO CATARINA OFFE & JOEL WÅREUS
WHAT´S UP HOS WATZ?
      Birgitta Watz har genom åren uttryckt sig konstnärligt genom glas, lera, målningar, skulpturer och textilier. Utö- ver att vara en nyfiken form- givare är hon också professor i konst och design, med hela måltiden i fokus. Sonen Joel Wåreus kompletterar verk-
en gamla verkstaden är som en oas i det i övrigt ganska själlösa området Värtaham- nen i Stockholm. Numera kulturskyd-
dad, och väl omhuldad av sina ägare Birgitta Watz och Joel Wåreus. Birgit- tas keramikverkstad och Joel fotoateljé samsas med en av Stockholms mest fas- cinerande festlokaler och ett orangeri där deras alster kan beskådas. Känslan ”vill ha” infinner sig omedelbart!
Här lever husen, färgerna är äkta och dynamiska, stämningen både lugn och kreativ och inredningen är en balans mellan kaos och ordning.
För Birgitta, med både akademisk och konstnärlig utbildning, kan lugnt
och pumpaburkar. I skålarna ligger apelsiner och vitlökar, och en av vaser- na ser ut som den är skapad just för att bära upp ståtliga purjolökar. Birgitta hanterar en mängd olika material som hon får att passa sällsynt bra ihop, och hon räds inte svåra tekniker. Ett av Birgittas mest välkända verk är tallri- ken och servisen Quattro från 1988 då Rörstrand gav henne i uppdrag att de- signa en fyrkantig tallrik. Dock har en fyrkantig tallrik en större diameter än en rund, så tallriken blev alldeles för liten. Brigitta jobbade i tre år får att få fram den perfekta formen som passa- de den nya tekniken och resultatet blev en numera världsberömd kompromiss: en fyrkant på en cirkel, både kult och klassiker. Den valdes som servis till Le Grand Louvre i Paris och står som representant för hela 1900-talets kera- mik.
Samtidigt konstaterar Birgitta att det var både första och sista gången hon tog fram ett föremål till total per- fektion. Travarna med hennes tallrik Gustav III lutar lite hit och dit och ter sig mycket mer lockande än perfekta tallrikshögar vars form är anpassade till dagens köksskåpsmått.
– Man får skaffa bredare hyllor el- ler ta bort luckorna. Hur svårt kan det vara?, säger Joel.
Birgitta har många uppdrag där måltidsupplevelsen står i centrum, och mästerkocken Gunnar Forssell är ofta
 tan med sin fotostudio.
sD
titulera sig som formgivare, keramiker, lärare, författare, keramiker och profes- sor i måltidskunskap med fokus på konst och design, eller rentav bara multikonst- när, är måltiden det bästa exemplet på just balansen mellan helhet och detaljer, materiella och immateriella värden, kaos och ordning.
Nästan hela Birgittas produktion har anknytning till mat. Som tallrikar, glas, kärl, dukar, karaffer, prydnadsäpplen
  COUNTRY SMART
159
  

















































































   157   158   159   160   161