Page 192 - Countrysmart nr 1-2021
P. 192

COUNTRYSMART • CHAMPAGNE
 ekonomiska problem, och att han sannolikt måste sälja sitt champagnehus såg Kristofer Ruscon chans och möjligheter. Borde inte familjen Ruscon köpa?
Men farfar Ruscon var skeptisk. Myck- et arbete, lite pengar och bundet kapital. Galenskap!
– Det hade han i sak rätt i. Men min pap- pa Michael stöttade mig, och det blev kon- trakt mellan familjerna Vallois och Ruscon.
”Själv drack Kristofer Ruscon sitt första glas champagne som femåring.”
Enligt kontraktet fick Kristofer förköpsrätt till champagnehuset vid en eventuell försälj- ning. Förutsatt att han under två år arbe- tade tillsammans med den erfarna vinma- karen som fortfarande är husets vinkreatör. Och så gjorde svenske 21-årige Kristofer entré i det konservativa arbetssättet som det värnas hårt om bland odlare och produ- center i ett traditionellt Champagne. Som består av 40 000 jordägare, varav hälften odlar druvor på sin mark. Omkring 3 500 producerar champagne, och enligt regel- verket, enbart av druvor odlade på den egna marken. Sammantaget på en yta mot- svarande svenska Småland, men där bara 1,6 procent av marken är odlingsbar.
Kristofer Ruscon unga, nya ögon såg snart problemen hos huset Vallois. Bland tusen saker att ändra på behövde arbets- sättet effektiviseras och moderniseras. Men primärt måste det spretiga produktsorti- mentet reduceras till ett tydligt fokus: husets placering i det exklusiva Côte des Blancs- distriktet i centrala Champagne. Och med inte mindre än 95 procent chardonnay- druvor i odlingarna.
Huset skulle också positionera sig genom att enbart producera vintagechampagne.
   192
COUNTRY
SMART
  























































































   190   191   192   193   194