Page 66 - Countrysmart nr 3-2021
P. 66
COUNTRYSMART • KULTUR
sina regler för tradition och förnyelse. Och i själva verket har de flesta förening- ar för koloniträdgårdar bestämmelser för hur den yttre miljön ska skötas.
I Landskrona gav stadsträdgårdsmäs- taren Åke Grahnberg och stadsarkitek- ten Frans Eklund ut häftet ”Landskrona koloniträdgårdar 1920” med råd och an- visningar om odlandet och stugbyggan- det. Så här skriver Eklund:
” ... ju mer ett område blir uppdelat i små bitar, desto mer måste en enhetlig karaktär hos byggnader och anläggning- ar betonas, och ju enklare och rejälare måste varje hus vara för att göra sig. Ett fel är då att göra varje byggnad för grann med onödig utsirning och med onödig uppdelning i olika färger.”
”Ett fel är då att göra varje byggnad för grann med onödig utsirning och med onödig uppdelning i olika f ä r g e r.”
Materialet till stugorna bör, enligt Ekelund, vara trä. Både för att det är lätt att ändra, och för att det är billigt. Väggarna bör utvändigt bestå av sågade brädor, minst sju tum breda. Hörnbrädor bör undvikas, dels för att de inte hör till den skånska byggtraditionen, och dels för att de gör väggytan mindre på en redan liten stuga.
Om kolonistugornas tak skriver han att endast sadeltak bör få förekomma. Så kallade pulpettak påminner alltför myck- et om uthus, det vill säga dass.
När det gäller fasadkulör förespråkar han att man bör hålla på den skånska traditionen och undvika det röda som är
Snickarglädje i full blom i en av kolonistugorna i Visby norra koloniträdgård.
Foto Ulrika Flodin Furås
66
COUNTRY
SMART