Page 41 - Countrysmart nr 9-2021
P. 41
Västeråsarnas tid är nu
I Västerås har gurkodling länge varit så vanlig att staden gett namn åt den druvgurka som odlas på friland. Det började med att Västerås drabbades av en stadsbrand år 1714, och efter branden lät Gustav III anlägga en trädgård på Munkholmen, nuvarande Vasaparken, där gurkor odlades i stör- re skala. Gurka odlades också i slottsträdgården av trädgårdsmästare Bohnsack. Från den stora odlingen och slottsträdgården spred sig gurk- odlingen både till staden och till landsbygden i närheten. Under Bohnsacks tid blev gurkan vanlig och såldes insyltad till Stockholm.
Gurkan krävde god tillgång på vatten och odlingarna låg därför ofta i närheten av stadens källor. Odlingen behövde också mycket näring, och där kom gödsel från såväl stadens djur som
människor till användning. Framförallt var häst- gödseln viktig som värmealstrare i gurklisterna. Tillgången på gödsel i staden förändrades i början av 1900-talet. Hästarna minskade i antal, och det infördes nya stadgar för renhållning. Det innebar att odlingen av gurka minskade.
Den fasta och knottriga västeråsgurkan, även kallad frilandsgurka, är en riktig svensk klassi- ker och serveras traditionellt inlagd, ofta som saltgurka. Sedan länge säljs den över stora delar av landet.
På Vallby Friluftsmuseum i Västerås odlas gurka i täppan bredvid Flinkstugan på torget. Här finns de äldre sorterna Arboga Vit, Spångbergs Vit, Spångbergs Grön samt Crystal Apple.
COUNTRYSMART • MATKULTUR
Recepten på inlagd gurka finns i många varianter, och här är ett av de enklaste.
Du behöver:
1 kg västeråsgurka 5 st dillkronor
1 dl pepparrot
3 msk senapsfrö
2 msk vitpepparkorn
Ättikslag eller 1-2-3 lag är en sötsur lag som används till inlägg- ningar av olika råvaror.
Lagen kallas 123-lag eftersom proportionerna är 1 del ättika 12%, 2 delar socker och 3 delar vatten.
Det som är så smidigt med denna lag är att det är lätt att blanda extra lag om du skulle behöva - så att du har lag som täcker allt i burkarna.
COUNTRY
SMART
41