Page 9 - FranKaosTillKlarhet
P. 9

Varför tydliggörande pedagogik? r kap 1
kommunikation och ömsesidigt socialt samspel
Personer med AST men även många med andra neuropsykiatriska eller kognitiva funktionsnedsättningar kan ha svårigheter med kommunikation och socialt samspel med andra, oavsett om per- sonen kan prata eller inte. Vissa personer har större svårigheter medan andra klarar sig bra och till och med utmärkt när förutsätt- ningarna är de rätta. Många behöver dock någon form av hjälp- medel för att kunna förmedla sina behov och önskemål till andra, och också för att kunna fungera socialt tillsammans med andra i den utsträckning de önskar.
Mer om hur vi kan arbeta med tydliggörande pedagogik och kom- munikation kan du läsa i kapitel 3 om tydliggörande pedagogik i vardagen och i kapitel 10 om kommunikation och socialt samspel.
en annorlunda perception
Att ha en annorlunda perception innebär att ens hjärna tolkar och bearbetar intryck på ett annorlunda sätt. Det kan till exem- pel innebära att hjärnan inte sorterar och filtrerar intryck så väl och att man därför lätt blir översköljd av intryck som andra har lätt för att kunna stänga ute. Detta är mycket utmattande, och en person som har svårt att sortera intryck kan behöva mycket åter- hämtning efter en situation som många andra inte uppfattar som särskilt ansträngande.
Somliga personer är extra känsliga för vissa typer av intryck, till exempel ljud-, syn- eller känselintryck, medan andra är underkäns- liga och behöver till exempel starka smaker och intensiva upple- velser för att reagera. Alla är olika, och det kan ibland dessutom fluktuera från stund till stund eller i perioder hur man upplever saker och ting. En och samma person kan vara mycket känslig för
13



























































































   7   8   9   10   11