Page 71 - HAND IN HAND 06
P. 71
PORTRET
OEH AH ED DE GOEIJ
Tekst Maurits Hoek
Beeld Foto-archief Piet Bouts/
FSV De Feijenoorder
Als speler werd de voormalig keeper van Feyenoord eenmaal kampioen en won hij
4 maal de beker. Wij spraken in Bar Blink in Rotterdam met hem af voor een kop koffie.
Wat heb je gedaan nadat je bij
Stoke City je actieve carrière als voetballer beëindigd hebt?
“Toen ik gestopt ben bij Stoke City omdat mijn jongste zoon geboren werd, wilde ik dichter bij huis zijn.
Ik ben toen stage gaan lopen als keeperstrainer bij Chelsea onder
José Mourinho en Silvinho (Silvino de Almeida Louro, Portugees oud-keeper en keeperstrainer onder Mourinho
bij o.a. Chelsea en Real Madrid,
red.). Toen is Queens Park Rangers gekomen. Daar heb ik twee jaar gewerkt; daarna deed ik werk voor Eurosport en andere dingen en ook gaf ik keepersclinics. In 2010 keerden we terug naar Nederland, toen ben
ik naar RKC gegaan en daar heb ik vier jaar met veel plezier gewerkt. Daarna ben ik eigenlijk, want RKC degradeerde naar wat tegenwoordig de KKD is, met het team weggegaan. Dit kwam omdat RKC een bepaalde weg op wilde gaan en wij wilden eigenlijk zo snel mogelijk terugkomen en dat was niet helemaal wat de mogelijkheden waren. Ook financieel niet. Toen heb ik gezegd: “Nou ja, dan stop ik bij RKC.” En daarna ben ik naar DHC gegaan en via DHC ben ik eerst bij VOC terechtgekomen en daarna bij AVV Alphen en BVCB. Ik ben ook mijn eigen keepersschool begonnen waar ik keepers begeleid, probeer op te leiden tot een degelijke keeper op het niveau waar zij willen spelen.”
Je hebt dus op zowel professioneel niveau als bij de amateurs keepers- training gegeven. Wat is nou het grote verschil tussen keeperstraining bij de amateurs en bij de profs?
“Bij de profs heb je meestal te maken met keepers die eigenlijk al goed
zijn. Dus het is een klein beetje kneden, een beetje bijhouden, een beetje schaven en dat soort dingen. Wat je nu bij de jeugd hebt en ook bij de keepersschool, is dat je keepers helemaal kan opleiden. Je begint als het ware op de fundering en je moet een huis gaan proberen te bouwen met de keeper of de keepster die je hebt. En net wat ik zeg, bij Feyenoord ook, aan Justin Bijlow hoef je niet veel te doen. Hij is gewoon een fantastisch goede keeper en bij zo’n keeper train je net een klein dingetje, schaaf je een klein beetje bij. Dat is het verschil tussen jeugd en opleiden.”
Zie je in de jeugd al verschil tussen de keepers die al wat kunnen en keepers die het vanaf nul moeten leren? Zie je snel talent?
“Ja, je ziet op een gegeven moment wel talenten rondlopen op de keepers- school. In de jaren dat ik de keepers- school doe, heb ik ruim 30 keepers
en keepsters richting een betaalde voetbalorganisatie kunnen brengen.”
We draaien de tijd even terug; laten we terugblikken op je tijd als keeper bij Feyenoord. Wat is je hoogtepunt als speler bij Feyenoord?
“Eigenlijk alles. Het was een fantastisch mooie tijd om mee te maken maar het is, vind ik, te kort door de bocht om één hoogtepunt
te noemen. Door Feyenoord ben ik geselecteerd voor het Nederlands elftal en heb ik daarin mijn debuut gemaakt. We hebben een paar bekers gewonnen en ik ben kampioen geworden. Dat zijn allemaal hoogtepunten die je meemaakt. Maar als ik één hoogtepunt moet noemen, dan kan dat niet, vind ik.”
JANUARI 2024
71