Page 28 - Binnenwerk_OH18.indd
P. 28
Sinds Kari-Pekka Laaksonen in 2020 het roer overnam bij Samskip, heeft hij het thema duurzaamheid bij de transportreus naar een volgend niveau getild. In de dynamische wereld van logistiek is manager sustainability Laurens Dourleijn zijn duurzaamheidskompas. Beiden geloven dat individuele bijdragen als mens belangrijk zijn, maar dat de grootste impact komt van bedrijven die zich vanuit hun kern verantwoordelijk voelen voor de planeet. Samskip steekt bewust haar nek uit. Niet alleen door zelf voorop te lopen, maar door de hele transportketen met elkaar te verbinden en te inspireren. Verduurzamen doe je samen.
Wat maakt Samskip voor jullie speciaal?
Kari-Pekka: “Na functies in de auto-, papier- en olie- industrie, maakte ik in 2012 voor het eerst kennis met
short chain logistiek. Het was een eyeopener. Als CEO
bij Samskip werd die fascinatie alleen maar groter. We bedienen een breed scala aan branches en 's werelds toonaangevendste consumentenmerken. In totaal zo'n 3000 klanten. Het is interessant om te zien hoe verschillend elk bedrijf opereert, ook ten aanzien van duurzaamheid.
Het vervoer van zowel goederen als passagiers is goed voor ruim twintig procent van de CO2-uitstoot. Als individu, bedrijf en sector zijn we het aan onszelf verplicht om gezamenlijk onze verantwoordelijkheid te nemen.”
Laurens: “Tijdens mijn studie bedrijfskunde in Rotterdam groeide een intrinsieke motivatie om bij te dragen aan
een betere wereld. Duurzaamheid is ook de nieuwe economische realiteit. Er ligt een enorme uitdaging, maar ook een enorme kans voor bedrijven die begrijpen dat de wereld verandert en zich willen aanpassen. Samskip toonde zich zo'n bedrijf, toen ik hier drie jaar geleden aanklopte voor een baan. Sinds 2024 mag ik leidinggeven aan het Sustainability Team en diverse duurzaamheidsprojecten. Van strategisch beleid tot decarbonisatie van onze vrachtwagens, schepen en kantoren, en het verzamelen van gegevens als gevolg van nieuwe wet- en regelgeving."
Is duurzaamheid ook een persoonlijke passie?
Laurens: “Absoluut. Ik vlieg bewust een stuk minder
en fiets vaak naar kantoor. Bij duurzaamheid moeten we niet alleen wijzen op individuele actie. De grootste verantwoordelijkheid ligt bij het bedrijfsleven en de overheid om duurzame keuzes voor de consument te stimuleren. Daarmee realiseren we de grootste impact in de kortste tijd. En daar wil ik graag aan bijdragen. Ons businessmodel werkt in ons voordeel. Multimodaal transport was altijd al efficiënter en dus duurzamer. In een sector die nog steeds wordt gedomineerd door
vrachtvervoer over de weg, kan multimodaal transport – dus óók gebruik maken van water en spoor - op zich al 70 procent minder CO2-uitstoot opleveren, nog los van het gebruik van groene brandstoffen.”
Kari-Pekka: "Thuis houden mijn dochters me scherp als het gaat om milieubewuste keuzes. En ja, dat betekent dat ze me soms streng toespreken als ik vergeet de lichten uit te doen. Nog zo'n kleine, maar impactvolle truc: stel je vriezer in op -15 graden in plaats van -18. Als we dat allemaal zouden doen, besparen we jaarlijks evenveel CO2-uitstoot als vier miljoen auto's. Uiteraard rijd ik een elektrische auto, maar ik ben ook actief bezig met het verduurzamen van mijn huis, onder andere door het gebruik van een warmtepomp. Ik vind het belangrijk dat we allemaal bijdragen aan een betere planeet, zowel in ons privéleven als op bedrijfsniveau.”
Waarom legt Samskip haar focus op duurzaamheid?
Kari-Pekka: “Duurzaamheid is de verantwoordelijkheid van ons allemaal, zowel van individuen als van bedrijven. Binnen onze tak van sport willen wij de drijvende kracht achter verandering zijn en écht het verschil maken. Zoals gezegd, is de CO2-footprint van de transportsector groot, bijna
een kwart van het totaal. Wij hebben de mogelijkheden om niet alleen onze brandstoffen, maar ook onze schepen en terminals te verduurzamen. Er zijn altijd manieren te vinden om processen te blijven verbeteren en aan te passen. Dit blijft niet onopgemerkt bij onze klanten, waarvan velen duurzaamheid ook hoog in het vaandel hebben staan.
Met name fabrikanten van consumentengoederen gaan voorop in verduurzaming, omdat de consument dit van hen verwacht.”
Laurens: “Het is een kettingreactie. Wanneer deze bedrijven de verandering naar duurzaamheid eenmaal doorvoeren, trekken ze hun hele leveranciersbestand mee, waardoor ook weer andere bedrijven volgen. Wij hebben het geluk om met veel van deze bedrijven nauw samen te werken en de positieve veranderingen die zij doormaken van dichtbij mee te maken. Dit motiveert ons om binnen onze eigen branche eveneens proactief de transitie naar duurzaamheid te realiseren en andere bedrijven in onze sector daarbij te helpen en te inspireren.”
Hoe heeft de eerste Sustainability Day van Samskip daaraan bijgedragen?
Laurens: "Deze dag is een uitstekend voorbeeld van hoe wij verschillende stakeholders samenbrengen. Klanten, maar ook wetgevers, scheepsbouwers, motorontwerpers en leveranciers, en collega-bedrijven. Het was bijzonder dat alle belanghebbenden, die normaal nauwelijks contact hebben, hier samenkwamen om over duurzaamheid
28 • ONZE HAVEN