Page 64 - Binnenwerk_OH18.indd
P. 64

omvat het inspecteren van de apparatuur en middelen, zoals hydranten, brandweervoertuigen en andere noodvoorzieningen. We kijken of alles goed onderhouden is en of de voertuigen snel en effectief kunnen reageren op noodgevallen. Ook evalueren we de opleiding en certificering van het brandweerpersoneel.”
Daarnaast is de tweede pijler van zijn werk het
handhaven van strenge Europese veiligheidsrichtlijnen
bij bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken. “Bij Seveso-bedrijven controleren we of zij een gedegen veiligheidsbeheersysteem hebben,” zegt Sander.
“Dit doen we samen met de DCMR, de Nederlandse Arbeidsinspectie en soms Rijkswaterstaat.” De inspecties zijn gedetailleerd en technisch van aard. “We beginnen met een voorstelronde bij het bedrijf, gevolgd door een visuele inspectie van de installatie. We controleren of
alle maatregelen die in de documenten zijn beschreven, daadwerkelijk aanwezig en goed onderhouden zijn. Dit omvat alles, van de staat van de opslagtanks en leidingen tot de werking van noodsystemen zoals blusinstallaties en overdrukventielen.”
Sproeiers
Een veelvoorkomend probleem dat Sander tegenkomt,
is dat bedrijven vaak externe experts inhuren voor hun veiligheidsmaatregelen, maar daardoor soms de kern
van hun eigen veiligheidsbehoeften over het hoofd zien. “Een treffend voorbeeld is een blussysteem bij een groot bedrijf. De ontwerper had netjes berekend hoeveel schuim en water er theoretisch nodig was, maar in de praktijk gebruikte het bedrijf niet genoeg schuim. Dit kan ernstige gevolgen hebben bij een brand.”
Blussystemen zijn vaak veel complexer dan ze lijken, legt hij uit. “Een goed werkend blussysteem vereist niet alleen de juiste hoeveelheid blusmiddel, maar ook een slim ontwerp van de leidingen en sproeiers. De druk moet precies
goed zijn om het blusmiddel gelijkmatig over het vuur te verspreiden. Bovendien moeten de sensoren en kleppen die het systeem activeren, regelmatig getest en onderhouden worden om storingen te voorkomen. Als één onderdeel hapert, kan dat desastreuze gevolgen hebben.”
Een van de grootste uitdagingen in zijn werk is de balans die bedrijven proberen te vinden tussen veiligheid en economische belangen. “Iedereen wil veiligheid, maar dat kost geld,” zegt Sander. Bedrijven kunnen zich niet veroorloven om veiligheidsaanbevelingen te negeren, omdat incidenten niet alleen leiden tot schade en verlies, maar ook tot negatieve publiciteit en problemen met aandeelhouders. “Ons advies wordt meestal serieus genomen, maar soms moeten we onze standpunten voor de rechter verdedigen.”
Soms aarzelen bedrijven om aanbevelingen op te volgen vanwege de kosten en de impact op hun activiteiten. “Bedrijven lijken soms te denken: als deze installatie niet voldoet, moet ik misschien alle honderd anderen ook aanpassen. Dat zijn soms tegenstrijdige belangen.
Maar het gaat uiteindelijk om veiligheid, en dat is het meest kostbare goed.”
‘In Rotterdam zijn we direct en stellen we scherpe vragen. Daar werkte dat niet zo goed.’
Sint Eustatius
Naast zijn werk in Rotterdam, reist Sander tweemaal
per jaar naar Sint Eustatius voor inspecties van een van
de grootste olieterminals in de regio. Deze inspecties,
die ook plaatsvinden op de bijzondere gemeenten Bonaire en Saba, worden uitgevoerd in samenwerking met Brandweerkorps Caribisch Nederland en andere Nederlandse inspectiediensten. “Het tijdverschil maakt het best vermoeiend, maar het is ook ontzettend interessant en uitdagend vanwege de verschillende culturen en werkomstandigheden,” vertelt Sander.
Zijn eerste bezoek aan Sint Eustatius was een echte leerervaring. “In Rotterdam zijn we direct en stellen we scherpe vragen. Daar werkte dat niet zo goed. Ik moest leren om mensen meer bij het verhaal te betrekken en met respect te communiceren. Nu ken ik de mensen en hun manier van werken beter, en dat maakt het veel effectiever.”
Op Sint Eustatius en andere Caribische eilanden zijn de omstandigheden heel anders dan in Nederland. “De hoge zoutconcentratie in de lucht veroorzaakt corrosie, wat een groot probleem is voor het onderhoud van installaties. Bovendien is documentatie vaak minder op orde. Ze vertrouwen veel op mondelinge kennis en ervaring, wat de risico’s kan vergroten als cruciale informatie verloren gaat,” legt Sander uit.
Waterstof
Sander's afdeling staat voortdurend voor de uitdaging om nieuwe technologieën te integreren, waarbij de opslag van waterstof en ammoniak grote uitdagingen vormen.
64 • ONZE HAVEN









































































   62   63   64   65   66