Page 76 - ONZE HAVEN 16
P. 76
Terwijl hij opgroeide in Maassluis, was de haven een ver-van-zijn-bed-show en schreef hij zéker niet in vrien- denboekjes dat hij later beursmanager wilde worden. Die interesse voor beurzen en de maritieme sector groeide geleidelijk. Als importeur van tuinmeubelen stond Ray- mond regelmatig als standhouder op beurzen, en sinds- dien vormen ze een rode draad door zijn werkzame leven. De liefde voor de maritieme sector ontpopte toen hij in 2006 bij Ahoy aan de slag ging. Toen hij drie jaar later de kans kreeg om verantwoordelijk te worden voor Europort, greep hij die met beide handen aan.
Rondreizend circus
Inmiddels zijn we veertien jaar verder, en heeft Raymond nog geen dag spijt gehad van deze beslissing. De maritieme wereld heeft zijn hart gewonnen en hij verveelt zich geen moment. “Europort is zo’n groot, omvangrijk project. Ik kan er al mijn creativiteit en inzichten in kwijt en het is súperinternationaal. Overal ter wereld kom ik inmiddels bekenden tegen uit de branche - het is net een rondreizend circus. Iedere sector heeft z’n eigen cultuur, en in de maritieme leg je heel makkelijk contact met mensen. Het is ‘what you see is what you get’, gewoon het eerlijke verhaal.”
Raymond kent de branche als zijn broekzak, maar daar ging wel wat tijd overheen. “We organiseren bijvoorbeeld ook de horecabeurs Gastvrij Rotterdam. Daar kun je als leek zijnde wat sneller een beeld bij vormen. Als je praat over ‘maritiem’ heb je het over zeevaart, binnenvaart, baggerij, superjachten, visserij - allemaal werelden op zich. En dan is er nog de rol van alle verschillende stakeholders, zoals havens, banken en classificatiebureaus. Het duurt wel even voor je echt inzicht hebt in die markt.”
Relatief klein team
Je zou verwachten dat er een enorm team achter
Europort zit, maar Raymond vertelt dat het kernteam relatief klein is. “We werken met twee accountmanagers, een projectcoördinator en een aantal mensen op de communicatieafdeling. Juist dat kleinschalige maakt het zo leuk, omdat je van A tot Z de beurs voorbereidt, de strategie uitzet en alles organiseert. Twee jaar lang kunnen we de plattegrond wel dromen, en op het moment dat
we gaan opbouwen wordt die 2D-plattegrond ineens driedimensionaal. Dan beleef je de beurs zoals die moet zijn. Wat je al die tijd in je hoofd had, komt dan tot bloei. Als we eenmaal toewerken naar de finale zijn de eerste paar uurtjes heel spannend, maar als het eenmaal draait moet je er ook gewoon van kunnen genieten, en dat doen we dan ook.”
76 • ONZE HAVEN