Page 108 - Sterk Magazine
P. 108

                FISKEBAR
PINKYROSE is min of meer bij toeval ontstaan. “Ik werkte, en werk nog steeds overigens, op een reclamebureau. In die wereld dans je veelal naar de pijpen van je klant. Ik wilde iets introduceren dat van mij was, een eigen merk dat ik kon branden precies zoals ik dat wilde.” Dat iets had ook een fietsband kunnen zijn? “Dat lag niet voor de hand. Ik zit in de hoek van de hospitality, de horeca.” Waarom dan een siroop in plaats van een koffie? “Een eigen koffiemerk was een van de opties waar ik op zinspeelde. Siroop is nooit in me opgekomen.”
We praten over 2013. In dat jaar wilde Hugo van den Emster in zijn vrije weekend een drankje doen bij de Fiskebar, een populaire vis- en wijnbistro in Antwerpen. Het was er zo druk dat hijbuitenmoestwachtentotdatereenstoel vrijkwam. In diezelfde rij stond een Nederlandse chef. “We raakten aan de praat. Hij had het over frisdranken, over een eigen siroop die hij mengde met Spa Rood. Tegenwoordig heb je beduidend meer keus in de gastronomie als je geen wijn drinkt, maar indertijd kreeg je veelal cola als je de Bob was. Goed eten spoel je niet weg met cola, vond hij. En ik was het met hem eens.”
Na de ‘goedkeuring’ van Arno van Eijmeren van cocktail boutique BarrelProof aan de Hoogstraat in Rotterdam, hij heeft de siropen voorgeproefd en geholpen met het definiëren van de verschillende smaken, ging PINKYROSE eind 2014 heel langzaam de markt op. “We zijn inmiddels een gezond bedrijf, als er niet weer een kink in de kabel komt, overleven we de coronapandemie. In het prille begin was het echter sabbelen, pionierswerk.”
In 2016 nam Zegro PINKYROSE op in het assortiment. De verkoop raakte in een stroomversnelling toen in 2017 Hanos, Sligro en Bidfood volgden. De siropen van PINKYROSE zijn een horecaproduct, stelt Hugo van den Emster. “Afgemixt met bruiswater - plat water kan ook maar met bruiswater komt PINKYROSE beter tot zijn recht - heb je een non-alcoholisch drankje waarmee je voor de dag kunt komen bij je gasten. Mix je ‘m met rum of tequila heb je een interessantere cocktail dan een standaard Margarita of baco. Het zijn slechts twee simpele voorbeelden. Je kunt er zoveel kanten mee op. Twee- sterrenchef François Geurds heeft van PINKYROSE weleens een schuim voor bij een dessert gemaakt.”
Dat de gedwongen horecasluiting geen desastreuze gevolgen heeft gehad voor PINKYROSE, dat is een godswonder. “We hebben net op tijd onze eigen ready to drink blikjes, dus niet die met gin, gelanceerd. Met deze blikjes, in de smaken spiced lemon & rose en floral ginger & lemon aangelengd met bruiswater, richten we ons direct op de consument. Ze worden gedistribueerd door Bier&cO en kosten 1,69 euro in de retail. Die blikjes hebben ons financieel gered tijdens de lockdown. Ze werden veelvuldig besteld bij de take-awayboxen.”
CHILI GRAPEFRUIT
De ideale verhouding is 1 op 6, stelt de co-ouder van PINKYROSE. “Als je een glas met een zesde vult met siroop van PINKYROSE en de rest met bruiswater heb je een lemonade zoals wij ‘m
bedoelen. Hanteer je deze maten, haal je 15 glazen uit een 1,5 literblik.” Met dat vierkante blik springt PINKYROSE er in de schappen van de groothandel uit. “Bij een volwassen siroop hoort een stoer blik. De flamingo in het logo was bedacht voordat Xenos de roze vogel op lange poten naar voren schoof in zijn decoratie. Met de flamingo wilden wij destijds het tropische feestgevoel onderstrepen.”
De angst dat PINKYROSE ooit wordt gekopieerd, die kent hij niet. “Alles valt te kopiëren maar er zit zoveel handwerk in, zoveel verschillende kruiden, ik denk dat de meesten het uit hun hoofd laten dit na te bootsen. We arroseren, fermenteren en hanteren nog een aantal technieken die je op grote schaal niet even snel nadoet.”
PINKYROSE syrups omvat 5 smaken: spiced lemon & rose, floral ginger & orange, dark caramel, straight lemon en chili grapefruit. “Er liggen nog een aantal smaken op de plank. Ik verwacht dat we begin 2022 de zesde smaak kunnen introduceren. We zijn deze met een food engineer aan het finetunen. Ik durf deze smaak nu nog niet naar buiten te brengen. Dat wat we nu in gedachten hebben, kan nog wijzigen.” Vier van de vijf bestaande smaken bestaan uit de componenten citroenelixer, verse citroensap met suiker en een kruidenbuil. De chili grapefruit is - de naam zegt ‘t al - gebaseerd op verse grapefruitsap met suiker. Waren de siropen van PINKYROSE aanvankelijk slechts gekoeld en beperkt houdbaar (lees: maximaal 2 weken) door de verse sappen heel kort te pasteuriseren op 72 graden is die houdbaarheid opgerekt naar een 1 jaar. “Geopend kan het blik drie maanden mee in de koeling.” Zijn er nog dromen over? “Over 5 jaar hoop ik dat we internationaal er toe doen. Binnenkort breiden we onze distributie uit naar België.”
Rest nog een laatste vraag: Is PINKYROSE Rotterdams of Schiedams? “Ik begrijp de verwarring. PINKYROSE is ontstaan in Rotterdam. Op onze huidige blikken staat Buitenhavenweg in Schiedam, hetzelfde adres als Onder de Boompjes. Deze distilleerderij beheert onze productie. Noem het zoals jij het noemen wilt. Rotterdams of Schiedams, het is ons om het even.”
‘ER ZIT ZOVEEL HANDWERK IN, ZOVEEL VERSCHILLENDE KRUIDEN, IK DENK DAT
DE MEESTEN HET UIT HUN HOOFD LATEN DIT NA TE BOOTSEN’
 STERK MAGAZINE 108




















































































   106   107   108   109   110