Page 26 - Sterk Magazine
P. 26

                STERK MAGAZINE 26
  meetelt, komen we misschien in de buurt. We krijgen door het jaar heen assistentie van het leerwerkbedrijf Stroomopwaarts. Ons vaste personeelsbestand telt circa 110 werk- nemers. Zij zijn werkzaam in Schiedam, van- uit ons kantoor in Californië werken nog zo’n dertig mensen voor Nolet Distillery.”
Bob’s broer Carel junior heeft de leiding over Amerika, hijzelf overziet de rest van de we- reld. “Amerika is negentig procent van onze afzet.” Om de kosten te drukken zou het lo- gischer zijn de productie over te hevelen naar Amerika, maar daar willen ze bij Nolet niets over horen. Je moet nooit je afkomst verloo- chenen. “Nolet blijft in Schiedam. Schiedam geldt als de bakermat. Door de productie op één plek te concentreren kunnen we de con- trole monitoren en toezien op de kwaliteit.”
GOEDE GENEN
Menigeen zou zijn bezweken aan de lood- zware druk die op de schouders van Carel Nolet senior rustte in de jaren zeventig. Zijn vader, Paul Nolet, wachtte een mager pen-
sioen en dat terwijl hij het familiebedrijf door de Tweede Wereldoorlog had geloodst. Ca- rel Nolet senior bleef kalm en gooide het roer om. “We maakten zo’n vijftig jenevers, van vieux tot bessenjenever, maar we waren niet uniek. Na de Tweede Wereldoorlog waren er nog veertig distilleerderijen over in Schiedam en alle veertig maakten ze min of meer de- zelfde producten zonder dat er nog gestookt werd. Er was nauwelijks onderscheid. Mijn vader besloot terug te gaan naar het oude ambacht, het oude recept. Terug naar de ketel.”
De eerste koperen ketel van Nolet, de oudste van Schiedam en goed voor 3277 liter, werd onder het stof vandaan getrokken. Na vier jaar sleutelen had hij - ’we hadden in die tijd geen master distillers, mijn vader heeft het zelf uitgedokterd’ - in 1977 de ultieme jene- ver in handen die de naam KETEL 1 kreeg. “Voor mijn opa was het even slikken dat de familienaam niet meer prominent op de fles stond. Later in Ketel One Vodka is de familie- naam subtiel in de merknaam teruggebracht.
Als je Ke -tel on- e van achteren naar voren leest, ontdek je de familienaam terug.”
De moutwijn produceert Nolet Distillery overigens niet zelf, het recept van de mout- wijn voor KETEL 1 is inclusief geheimhou- dingsplicht overgedragen aan Filliers Dis- tillery in België. “Wij distilleren, wij branden niet. Schoenmaker blijf bij je leest, zeggen ze toch niet voor niets? We printen onze eti- ketten ook niet zelf. We zijn geen drukkerij, we houden ons bezig met liquids.” Bob Nolet verwijst naar de tamelijk hoge concentratie printshops in Schiedam, veelal voortgevloeid uit de drukkerijen die in hoogtijdagen van de jeneverindustrie een ‘graantje’ probeerden mee te pikken.
KETEL 1 springt er volgens hem als jenever uit omdat ‘ie niet heel scherp is. “KETEL 1 is zacht en fris met een zuivere kwaliteit.” Carel Nolet senior bracht hem persoonlijk aan de man, hij reed bij zowat elke slijterij in Nederland langs, en niet zonder succes. KETEL 1 viel in de smaak, zowel bij de slijters
 Beeld: © Nolet Distillery
























































































   24   25   26   27   28