Page 27 - Sterk Magazine
P. 27

  als bij het grote publiek. Met KETEL 1 wist hij vaders pensioen veilig te stellen én te voorkomen dat het familiebedrijf ter ziele ging.
Paul Nolet heeft 85 jaar mogen worden. Goede genen? “In de zeventiende en acht- tiende eeuw was je oud op je vijftigste. Niet alle Nolets hebben de grens van tachtig bereikt maar ze zijn allemaal relatief oud geworden.” Het geheim zit ‘m in een dage- lijkse borrel? “Dat denk ik niet. We doen het echter wel. Elke dag na werktijd drink ik een glaasje, puur voor de ontspanning. Mijn fa- voriet is de Ketel One en dan de wodka met citroen. Als we als familie samen zijn, drin- ken we altijd KETEL 1. KETEL 1 is de redder van de onderneming.”
FLAGSHIPSTORE
Met KETEL 1 gevolgd door KETEL 1 Matuur (op eikenhout gerijpte jenever) boekt Nolet vooral successen in Nederland, België en delen van Spanje waar relatief veel Nederlanders verblijven. “KETEL 1 is niet de meest verkochte jenever, KETEL 1 is de meest vooraanstaande jenever met het grootste aandeel in de horeca.”
De grootste klapper maakte Nolet met de Ketel One Vodka. Op zoek naar export reisde Carel Nolet af naar Californië. Anderen kozen voor de oostkust. De Nolets lopen niet naast anderen, zij gaan hun eigen weg. Carel Nolet senior boekte in 1983 een ticket naar San Francisco, ontdekte dat de Amerikanen fan zijn van cocktails gebaseerd op wodka en ging thuis aan de slag met een eigen distillaat voor een veel zachtere wodka. Zeven jaar heeft het geduurd voordat hij het in 1991 aandurfde met een fles terug te keren. Hij belde opnieuw aan bij restaurant Bix, de plek waarvan hij door zijn eerdere bezoek wist dat er zich veel bartenders na werktijd verzamelen. Die bartenders waren zo enthousiast over de kwaliteit dat de bestellingen binnenstroomden. De rest is geschiedenis. Ketel One Vodka is in geen enkele cocktailbar ter wereld nog weg te denken. “Ketel One Vodka is meer dan negentig procent van onze totale productie.”
ZOLANG NOLET DISTILLERY AAN DE ONBEKENDE WEG BLIJFT TIMMEREN, ZOLANG IS HET VOORTBESTAAN GEWAARBORGD’
Op meerdere fronten was Carel Nolet senior zijn tijd ver vooruit. Hij stond voor transparantie. Nolet’s wegen zijn noch standaard, noch ondoorgrondelijk. Hij gaf rondleidingen door de distilleerderij, hij legde het proces stap voor stap uit aan iedereen die het wilde horen. “Tegenwoordig praat iedereenovereenflagshipstore.Datwoord bestond destijds nog niet. Maar als je het terugvertaalt, had mijn vader de allereerste flagshipstore in deze branche in Nederland. Hij is de man er niet naar dit op zijn conto toe te schrijven. Mijn vader is een bescheiden man, hij zal nooit de aandacht naar zich toetrekken.”
Ketel 1 heeft inmiddels achttien koperen broers. De koelkuip bij distilleerketel #1 zit als vanouds in een lange koperen gedraaide buis, omgeven door koud water. De andere koelkuipen zijn omgeven door okergele ko- kers, de kleur van Schiedam. Alle vrijgeko- men warmte wordt ondergronds opgeslagen en hergebruikt. De naloop wordt gerecycled in bijvoorbeeld de parfumindustrie.
De elfde generatie is voor het eerst in de familiegeschiedenis een duo. Met negen kinderen, Carel junior heeft er zeven en Bob twee, is de opvolging gewaarborgd. De oud- ste zoon van Carel junior, Carel lll, doorliep al meerdere stages bij Nolet Distillery. Bob woont in tegenstelling tot zijn oudere broer nog altijd in Schiedam. In Huis Nolet aan de Lange Haven? “Huis Nolet wordt na de res- tauratie een bibliotheek waar we onze heri-
tage bewaren, inclusief een guestroom voor speciale gasten. Voor ons is het een zegen dat het kantongerecht er honderd jaar in heeft gezeten. Er is hier en daar wel twintig keer overheen geschilderd maar er is - ge- lukkig! - niets onherroepelijk veranderd in de oorspronkelijke staat.”
In het verleden was de familie Nolet aandeelhouder van meerdere brandersmolens, gezamenlijk graan malen bood destijds grote voordelen. De in 1996 afgebrande molen De Walvisch kon dankzij een genereuze donatie van Nolet Distillery opnieuw worden opgebouwd. Sinds een jaar of vijftien beschikt de familie over een eigen molen, pal naast de distilleerderij. Een molenaar heeft Nolet echter niet in dienst. In de eigen molen, de hoogste stellingmolen ter wereld, wordt energie opgewekt. Over het bouwjaar zijn de geleerden op Google het niet eens. “Molen De Nolet is opgeleverd in 2005. We hebben met de opening gewacht tot 15 mei 2006, zijn verjaardag inderdaad. Om deze reden vermelden de zoekmachines online verschillende jaartallen.”
De laatste innovatie van Nolet Distillery heet Ketel One Botanical, een op wodka geba- seerd distillaat zonder suikers (‘gemixt met sodawater slechts 73 calorieën per serve’) en een heel laag alcoholpercentage: 7 procent. Zolang Nolet Distillery aan de onbekende weg blijft timmeren, zolang is het voortbe- staan gewaarborgd.
                27 STERK MAGAZINE






















































































   25   26   27   28   29