Page 60 - Sterk Magazine
P. 60
STERK MAGAZINE 60
Aan het eind van de privétour heeft Albert de Heer, marketing director global brands bij De Kuyper, nog een verrassing in petto. Na het openen van de zijdeur van het monumentale pand paradeert hij door de Fabrieksstraat, een van de weinige straten in Nederland die onvindbaar zijn in het navigatiesysteem. Tik je Fabrieksstraat Schiedam in op Google Maps word je geleid naar de Fabrieksstraat in Delft. Een verborgen parel, heet dit eeu- wenoude steegje met recht. Waar nu slechts 1 huis-en-keuken glascontainer staat, rinkel- de het ooit non-stop. De bottelarij van De Kuyper was tot de komst van glasfabriek De Schie in 1887 in de Fabrieksstraat gevestigd. Die fabriek torent nu desolaat boven de Fa- brieksstraat uit. In één van de pakhuisjes, wie lang is, moet bijna bukkend naar binnen, zit een proeflokaal annex verzamelplek voor cu- riosa verstopt. Bij De Kuyper pronken ze niet
publiekelijk met hun erfenis. “Zie je die lege bierflesjes? Die waren in de Tweede Wereld- oorlog gevuld met onze jenever. In de oor- log was er nauwelijks glas verkrijgbaar. De flesjes zijn teruggevonden in Oostenrijk.” De andere pakhuizen aan de Fabrieksstraat zijn verhuurd aan onder meer een meubelmaker.
Het bottelen geschiedt momenteel in Zoetermeer, bij Avandis, waarvan De Kuyper voor vijftig procent eigenaar is. Dat het bottelen een megaproces is, is bijna een understatement. De Kuyper verkoopt als ‘s werelds grootste producent van cocktaillikeuren en advocaat meer dan 60 miljoen flessen per jaar. De productie van de eierlikeuren vindt sinds de overname van advocaatfabriek Erven Warnink in 1995 plaats in Middelharnis.
De geschiedenis van De Kuyper gaat terug naar 1695 als Petrus de Kuyper en
Anna Custers een kuiperij beginnen in het Brabantse Horst. Zij maakten vaten waarin jenevers en andere dranken opgeslagen werden. Hun derde zoon Jan gooide het roer om en besloot in een drietal loodsen in Rotterdam, ter hoogte van het huidige Oogziekenhuis, zelf jenever te gaan stoken. Naast deze loodsen stond een varkenshouderij, en die combinatie viel niet in goede aarde in deze stad. De onderneming werd in 1752 ‘uitgeleverd’ aan Schiedam.
De eerste 170 jaar lag bij De Kuyper de focus op de ‘Geneva’, een verbastering van het Engelse woord voor jenever: genever. Door de drooglegging in Amerika stokte de export en besloot de firma van koers te veranderen. De Kuyper begon met de productie van likeuren. De Triple Sec en De Kuyper Blue Curaçao, gedistilleerd op basis van laraha,