Page 53 - Hand in Hand editie 1
P. 53
HENKS FEYENOORD-HISTORIE
‘Er is een tijd geweest, dat alle hoogtepunten en goals van Feyenoord níét te
zien waren op YouTube of Feyenoord One. In de jaren voor het internet had je videobanden en later dvd’s. Die zijn alleen nog bij de kringloopwinkels te vinden. En bij de verzamelaars natuurlijk. Ik moet bekennen dat ik nooit fanatiek videobanden en dvd’s (FOTO 1) heb verzameld. Net als de hedendaagse overkill aan boeken, trouwens. Mijn voorkeur gaat meer uit naar unieke verzamelobjecten.
Voor de introductie van de voorbespeel- de videobanden en dvd’s waren er ook al mogelijkheden om thuis de wedstrijd te herbeleven. In de jaren zestig werden er samenvattingen uitgebracht op 8 mil- limeter film. Dat was een vrij populaire hobby: zelf films maken van de vakantie of van een huwelijk, maar je kon ook films huren of kopen. Met een projector had je dan een soort thuisbioscoop.
In het succesvolle Europacupseizoen 1962-1963 verschenen er zowel van Feyenoord-Reims als Feyenoord-Benfi- ca 8 mm films. De verpakking is niet erg spectaculair; weliswaar rood-wit, maar alleen de naam is aangepast. (FOTO 2)
Volgens de advertentie (FOTO 3) van de eerste film gaat het om 2 minuten uit de wedstrijd in Parijs en 3 minuten uit de thuiswedstrijd. Totaal 30 meter film. De film kostte maar liefst f 27,50! Dat was voor die tijd een enorm bedrag, want een staanplaats kostte toen f 1,50. De films zijn ooit gekocht door een oom van mij.
De films zijn uitgegeven door de firma Polygoon. Dat was ook het bedrijf
dat het bekende Polygoonjournaal verzorgde in de bioscopen. Dat was lange tijd, voordat iedereen thuis
een televisie had, een belangrijke bron van nieuws voor veel mensen. In het bioscoopjournaal zat altijd een sportblokje en zo kon iedereen de belangrijkste wedstrijd van
het weekend ervoor bekijken. En
die Polygoonjournaals met de karakteristieke stem van Philip Bloemendal zijn allemaal bewaard
en zitten in het archief van Beeld en Geluid in Hilversum. Ze vormen de basis voor de videobanden en dvd’s over de geschiedenis van Feyenoord.
Uit 1970 stamt een 8 mm film van de finale Feyenoord-Celtic. Een uitgave van Soccer Films Limited, die ik via een veilingsite heb aangeschaft.
Ook hier verpakt in een niet zo bijzonder standaarddoosje. Dit Britse bedrijf had vooral FA-cupfinales
en kampioenswedstrijden in zijn assortiment. Als dit voor Celtic-fans was bedoeld, zal de verkoop wel niet hard gegaan zijn... (FOTO 4)
Dan heb ik ook nog een paar ‘filmstrips’ in mijn verzameling. Geen films, maar een serie stilstaande beelden van
een wedstrijd achter elkaar op een rolletje. Een soort diashow die je via een toverlantaarn kon projecteren of bekijken. In de jaren zestig had je ook zoiets, een viewmaster. Met dia’s op een ronde schijf die je door kon klikken. Ik geloof niet dat er iets van Feyenoord in viewmasterformaat bestaat. (FOTO 5)
Ik heb twee filmstrips van Feyenoord. Voor mij zijn dit in deze categorie wel de leukere items in mijn verzameling. Ik
heb ze vroeger op een verzamelbeurs gekocht. Merkwaardigerwijs zijn
ze allebei van een wedstrijd tegen Sportclub Enschede uit het seizoen 1956-1957, de thuis- en uitwedstrijd, maar wel van verschillende uitgevers: Real en Sneeuwwitje. Over die bedrijven heb ik niets kunnen vinden. Real en Sneeuwwitje zijn ook geen handige zoekwoorden.
De filmstrips zaten in kleine ronde kartonnen doosjes. Ze kostten waarschijnlijk 1 gulden.
Het leuke van de strips is dat je ze wel kunt bekijken als je ze tegen het licht houdt. (FOTO 6) Die 8 mm films zijn wat dat betreft minder boeiend.’
De Feyenoord-collectie van Henk Schuiten is de stille getuige van het bekende en minder bekende verleden van onze club. In dit nieuwe seizoen richten we ons op unieke items
die herinneren aan memorabele gebeurtenissen, aansprekende tegenstanders en geliefde spelers.
Heb jij interessante verzamelitems voor het museum van Henk Schuiten? Mail naar:
handinhand@defeijenoorder.nl
AUGUSTUS 2024
53