Page 14 - Hand in Hand - Editie 5
P. 14

 ACHTER DE SCHERMEN
JOSHUA
Tekst Jeroen de Wit Beeld Danny de Groot
Achter de schermen van De Feijenoorder zijn er veel ‘stille krachten’ die ervoor zorgen dat alles soepel verloopt. Een van hen is Joshua van Loo, die samen met de leden van het sfeerteam verantwoordelijk is voor het ontwerp van de mooiste spandoeken. Hij verbaast menig supporter keer op keer met zijn creativiteit. Hand in Hand ging in gesprek met Joshua over zijn bijdrage aan de spandoeken in en buiten De Kuip.
Joshua groeide op in Rotterdam- Vreewijk, aan de Groene Hilledijk, waar de roep van Feyenoord nooit ver weg was. “Als de balkondeuren openstonden en de wind stond een beetje gunstig, kon je de supporters horen zingen vanuit
De Kuip”, vertelt hij. Dit gaf hem het Feyenoord-DNA mee, een erfenis van zijn ouders, beide echte Rotterdammers. Na een aantal jaar op Z4 te hebben gestaan, maakte hij de transfer naar vak S, waar hij nu nog steeds staat met een seizoenkaart.
De stap naar het sfeerteam kwam
in 2016. “Ik werd erbij gehaald door Jeroen, beter bekend als Polski.
We kennen elkaar al sinds 2009. Enerzijds via sfeergroep FRL en anderzijds doordat we anderhalf jaar samenwoonden in Rotterdam”, legt Joshua uit. Zijn eerste spuitbus had hij rond zijn zestiende jaar in handen. “Het was letterlijk: ‘Maak dit maar zwart en dat maar groen’. Maar al snel kreeg ik meer details toegewezen”, herinnert hij zich. Zijn eerste grote spandoek was het Sevilla-thuis-doek, beter bekend als de ‘Zilvervloot’.
Een keerpunt kwam tijdens de kampioensreeks van 2017. “Toen kreeg ik de kans om ontwerpen te maken door mijn werkervaring met Photoshop. Het ontwerpen werd een serieuze taak, samen met mede-supporters in het sfeerteam,” zegt Joshua.
Het ontwerp in een besloten kring
Het kernteam, bestaande uit 8 tot 10 supporters, denkt vooruit over wat ze gaan doen. Vaak is het gericht op een bepaalde wedstrijd. “Dat betekent ook dat we in het begin van het seizoen, als de planning er is, kijken wanneer wel en wanneer niet, qua doek. Vervolgens komt de Beker en Europees voetbal ertussendoor en klopt er helemaal niets meer van je planning.”
Of ze bespreken, via bijvoorbeeld de groepsapp, eerst wat ze willen doen: een doek, vlaggen, of iets met vellen. “Daarna komt de vraag hoe we het idee kunnen uitbreiden en verbeteren”, ver- telt Joshua. Vaak ontstaat het ontwerp na weken van discussies en schetsen.
Het sfeerteam werkt in een besloten kring. “De cirkel houden we klein. Op zo’n manier dat zowel voor als tijdens het spuiten, niemand buiten ons weet wat er op het doek komt. Er worden geen foto’s gemaakt en ontwerpen worden nooit extern gedeeld”, benadrukt Joshua. Dit is cruciaal om
te voorkomen dat andere clubs ideeën overnemen of reacties worden uitgelokt.
Joshua werkt de ontwerpen vaak zelf uit, meestal in Photoshop. “Soms gooi ik drie versies weg voordat ik iets terug- stuur naar de groep”, lacht hij. Zodra een ontwerp klaar is, moet het worden goedgekeurd door Feyenoord en soms ook door de UEFA. “Feyenoord heeft niet altijd dezelfde humor als wij, en de UEFA
al helemaal niet”, merkt hij op. Een voor- beeld hiervan was het ontwerp voor het ‘Lunatic Asylum’-doek, dat gepland was voor Lazio Roma-thuis in oktober 2023. Dat doek werd afgekeurd vanwege ver- meende aanstootgevendheid. “Het doek was voor twee derde al helemaal klaar. Dat was een pijnlijk verhaal.”
Meters doek
“We hebben eigenlijk met elkaar afgesproken, een smaller doek dan 100 meter breed doen we niet meer.” Joshua vertelt dat de doeken op rollen van 100 meter lang en 3 meter breed worden aangeleverd. Voordat er gespoten wordt, worden de doeken aan elkaar genaaid.
“Als we een doek hebben dat vanaf de 2e ring naar beneden komt tot aan vak X, is deze 100 meter breed en 16 meter hoog.” Juist dan is precisie essentieel. “We gebruiken rasters om het ontwerp op de juiste schaal op het doek te kunnen vertalen”, legt Joshua uit. Details zijn cruciaal: “Bij het doek van Freddy Krueger zat enorm veel werk in de verbrande huid en schaduwen; meer dan je op afstand zou denken.”
Een kijkdoos met details
Het spandoek bij de Champions League- wedstrijd tegen Red Bull Salzburg was een ambitieus project. “Het idee komt bij mij vandaan en de afbeeldingen
van Polski.” Samen met het kernteam hebben ze het uitgedacht. “We wilden iets doen met de authenticiteit van voetbal”, legt Joshua uit. Dus daar kwam het ‘Geboren op het veld’-idee vandaan. “We hebben nogal wat mensen in ons kernteam die niet zo van simpel houden, bij elkaar verzameld. Dus dan moet het heel moeilijk. Daarom kozen we om het doek op te hijsen en een doek over X heen. Hierdoor kregen we een soort kijkdoosachtige constructie.”
VAN LOO
 14
HAND IN HAND









































































   12   13   14   15   16