Page 25 - HAND IN HAND 10
P. 25

 HENKS FEYENOORD-HISTORIE
 Tekst Henk Schuiten i.s.m. Paul Groenendijk
Beeld Henk Schuiten
Op 25 mei 1946 vertrok Feyenoord voor een bijzondere trip: een tournee naar Curaçao! Een jaar na
de bevrijding, terwijl het centrum van Rotterdam
nog een kale vlakte was en diverse zaken alleen nog met bonnen verkrijgbaar waren, ging het elftal per KLM- vliegtuig via New York naar de Caraïbische Zee voor een paar voetbalwedstrijden.
In november 1945 had Feyenoord een uitnodiging ontvangen om als enige Nederlandse club mee
te doen aan een toernooi
ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig bestaan van de Curaçaose voetbalbond. Het toernooi was aan het eind van het voetbalseizoen gepland. In mijn collectie heb ik diverse fraaie items van deze legendarische reis.
750 euro
Voor veel verzamelaars van Feyenoord-boeken is Feyenoord Vliegt Naar Curaçao het meest begeerde item. (Foto 1) Er zijn twee varianten van: een speciale aflevering van De Feijenoorder en een van de supportersvereniging. De special was te koop voor 75 cent, omgerekend nu minder
dan 35 eurocent. Op een gegeven moment werd er 750 euro voor geboden! Ik heb mijn exemplaar voor een schappelijke prijs op een voetbalbeurs gekocht, ver voordat de prijzen de pan uitrezen.
Tropenkleren
Ik heb ook verschillende echte foto’s gekregen via een oud- speler. De reis is helemaal gedocumenteerd en je kunt alles nalezen in het boekje. Het was heel bijzonder dat een club zo’n tournee maakte, zeker zo vlak na de oorlog. Er was wel eens een wedstrijd in België of Frankrijk en Feyenoord heeft ooit een tournee naar Oostenrijk gemaakt, maar dit was andere koek. En de tussenstop in New York maakte ook veel indruk bij de spelers. De Nederlandse gemeenschap op Curaçao had geld ingezameld zodat de Feyenoorders tropenkleren kregen. Wat een weelde, zo kort na de ellende van de oorlog.
Sportief liet Feyenoord zich tijdens de trip niet onbetuigd. Het team liet goed voetbal zien, maar moest de eindzege toch aan de gastheren laten. (Foto 2 en 3)
Na bijna een maand en vier wedstrijden keerde Feyenoord terug in Rotterdam.
Record
Na de zomervakantie kwam Curaçao voor een tournee naar
Nederland. Uiteraard moest er weer tegen Feyenoord worden gespeeld. Op 20 augustus 1946 waren 60.714 toeschouwers, een nieuw record, getuige van de wedstrijd. En van een van die toeschouwers moet dit entreekaartje zijn geweest. (Foto 4) Ik heb het kaartje
ooit geruild met een andere verzamelaar. Op een door regen bijna onbespeelbaar veld won Feyenoord met 2-1.
Ook mooi is de foto van de beide aanvoerders, die bloemstukken uitwisselden. Bas Paauwe
en Ergilio Hato. Hato was de keeper van Curaçao, met enorm grote handen, die spectaculaire reddingen verrichtte. (Foto 5)
Medaille
Alle spelers kregen een medaille van de Curaçaose Voetbalbond. (Foto 6). Deze medaille, afkomstig van een oud-speler heb ik ooit via een verzamelaar verkregen.
Feyenoord heeft inmiddels in alle uithoeken van de wereld gespeeld. Een trainingskamp in Portugal of Turkije is business as usual. Er is gevoetbald
in Noord- en Zuid-Amerika,
in Japan, in Indonesië, in de woestijn en boven de poolcirkel, maar deze eerste grote overzeese reis blijft uniek.
Heb jij interessante verzamelitems voor het museum van Henk Schuiten? Mail naar:
handinhand@defeijenoorder.nl
   MEI 2024
25




































































   23   24   25   26   27