Page 27 - HAND IN HAND 10
P. 27
ONDERNEMEN MET EEN FEYENOORD-HART
Je kunt hem met recht een horecadier noemen. En een man met een groot Feyenoordhart. Bjorn Dijl is eigenaar van Willaerts Group, een keten hoogwaardige restaurants in de omgeving van Rotterdam. Hij werkt zeven dagen in de week. Of nou ja, zes en half, want op zondag vind je Bjorn steevast bij Feyenoord.
bij horen. Ik durf te wedden dat MediaMarkt tien jaar geleden niet eens zou hebben overwogen om shirtsponsor te worden. Maar de afgelopen jaren is er ook zoveel veranderd. Ik kan van de afgelopen jaren dan ook niet zomaar een moment vinden dat me het meest dierbaar is.”
Alhoewel, geef hem een paar seconden en hij komt met de
6-2 overwinning op Ajax. “Ik
zat met mijn jongste en oudste dochter en mijn vader in De
Kuip. Die kleine was vier, ze
had een Feyenoordshirt aan
met Fleurtje op haar rug. We kwamen achter en toen we gelijkmaakten zinderde het stadion. Ze kroop helemaal in me weg, zo heftig was de ontlading om ons heen. En dat gebeurde daarna nóg vijf keer. Dat vergeet ik nooit. En ja, de volgende ochtend heb ik tweehonderd gebakjes laten aanrukken en
ook mijn compagnon er eentje aangeboden. Hij is diehard Ajax- fan. Ik kan je vertellen dat hij zijn taartje heeft laten staan!”
De toekomst
Met het vertrek van Arne Slot
en een mogelijke leegloop
van het huidige elftal vragen mensen zich af en toe wel af
wat er gaat gebeuren op Zuid. Bjorn is niet bang. “Er staan wel andere leiders op. Ik zal mijn verwachtingen wel een beetje bijschaven, maar ik hoop dat de toon gezet is en we aanvallend blijven spelen. Dan is de top-3 absoluut reëel. En laten we eerlijk zijn, die ambitie zijn we aan onze stand verplicht.”
Ooit begon hij bij de McDonalds op de Coolsingel, maar al snel koos
hij voor het avontuur van eigen zaken runnen. Samen met Robin Bravenboer ontwikkelde hij hits als Baja Beach Club, het broeinest van hitsige pubers die dansend de nacht stuksloegen, en Crazy Piano’s, de feestkroeg waar de nacht ook altijd jong was.
Al die nachten gingen wel hun tol eisen en in 2009 besluit Bjorn het rustiger aan te doen. Niet langer clubs runnen van Rotterdam
tot Miami, maar investeren in hoogwaardige restaurants. Die kans krijgt hij in zijn schoot geworpen
als hij de Willaerts Group te koop aangeboden krijgt. Sindsdien bouwt hij aan een keten van mooie zaken als Le Barrage in Alblasserdam en Il Mercato in Hendrik Ido Ambacht en Papendrecht.
“Ik ben horecaondernemer in
hart en nieren”, stelt hij na het opsommen van alles wat hij in zijn leven al gedaan heeft in de horeca. “Het kan niet zomaar een baan
zijn, het is a way of living. Bier, wijn en koffie moeten door je aderen stromen. En ja, het liefst alle drie tegelijk. Dat is met Feyenoord net zo; ook dat is een deel van je leven.”
Roerige tijden
Zo maakt Bjorn zelf het mooie bruggetje naar die andere passie
in zijn leven. Als hij daarover
begint, begint hij zo mogelijk nog enthousiaster te vertellen dan over zijn werk. “Mijn ouders waren niet van het voetbal, maar ik kon op zondag
bij mijn opa Studio Sport kijken. Hij nam me mee voor mijn eerste bezoek aan De Kuip. Het waren de roerige jaren 70 en 80. De harde kern die tegenstanders stond op te wachten, knokpartijen, altijd ME op het voorplein. In die tijd ging het meer om randzaken dan om het spelletje.”
Inmiddels is de voetbalbeleving niet meer te vergelijken met zijn jeugd. “Je moest er veel voor doen om je kluppie te volgen. Nu ligt alles open op social media. Twee klikken en je weet alles. Ik denk dat dit de sfeer ten goede gekomen is. Anders dan vroeger voel ik me nu altijd senang in het stadion. En ik durf overal te gaan zitten met mijn kinderen.”
Wachtlijst
Samen met zijn maatje Robin Bravenboer had Bjorn een skybox. “Dat was rond 2000. Na een jaar
of vier hebben we opgezegd. We zaten het liever in vak K. Het is stom geweest, want waar ze je vroeger smeekten of je business club wilde zitten, staan we nu op de wachtlijst en is het afwachten wanneer er weer een stoeltje vrijkomt.”
Het is tekenend voor het succes van de club: “Iedereen wil er weer
MEI 2024
27