Page 13 - HAND IN HAND 09
P. 13
Martin Rep:
‘Piet Kruiver, het onstuimige voetballeven van de Blonde Pijl’
224 pagina’s / 22,50 euro Uitgeverij Oevers Zaandam Het boek verschijnt op 6 juni
was niet geïnteresseerd, zo liet de Eindhovense club koeltjes weten: “We willen hem niet meer hebben, al kregen we geld toe.”
Het maakte niet meer uit, Kruiver was DWS’er geworden. Hij was zelf nog het meest verrast door de plotselinge verwikkelingen, die hij niet eens gewild had. Hij was blij met het geld dat hij in Amsterdam ging verdienen, maar zei er toch kapot van te zijn dat hij nu wegging bij Feyenoord. “Slapeloze nachten heb ik ervan gehad.”
Supporters
Het Algemeen Dagblad bracht het bericht op de voorpagina. Daarin beschreef de krant hem als een van de hardnekkigste voorhoedespelers in het nationale voetbal. “Zijn waakzaamheid verslapt geen seconde en hij voelt feilloos aan waar hij met zijn aanwezigheid verwarring kan stichten en kansen kan scheppen.” De Amsterdamse krant Het Parool zette Kruiver samen met zijn nieuwe ‘baas’ — het woord is van Het Parool — Solleveld samen op de foto en tekende op uit Kruivers mond: “Bij DWS ga ik meer verdienen.” Piets vrouw zei dat het nieuws ook voor het gezin als een grote verrassing was gekomen. Rie Kruiver: “Toen we hoorden dat Piet aan DWS verkocht was, waren we met stomheid geslagen. We hadden niet verwacht dat Feyenoord hem zou laten gaan.”
Het Parool: ‘Piet Kruiver, die maandag nog had verklaard dat hij het liefst bij Feyenoord wilde blijven spelen, gaf geen direct antwoord op de vraag of hij gelukkig was met zijn overgang naar DWS’. “Ik ga bij een baas werken die me meer betaalt”, zei hij. “Als ik bij Feyenoord zou zijn gebleven, zou ik een dief van onze gezinsportemonnee zijn geweest.”
Het Legioen was ontdaan over
de verkoop van de voormalige
Piet Miskoop. Het Vrije Volk liet supporters aan het woord en noteerde uitspraken als: ‘Het
laatste sprankje vechtersmentaliteit is nu uit het elftal verdwenen’, ‘Feyenoords hart is eruit gerukt, in het stadion zien ze mij niet meer’, ‘Het enige wat het bestuur nu nog kan doen om de zaak te redden, is het eerste van Real Madrid opkopen’, ‘Feyenoord gaat zo helemaal kapot’, ‘Hoe heeft Brox dat in godsnaam kunnen doen, Kruiver is een lastige jongen, maar voor Feyenoord is
hij onmisbaar’. De spelers waren volgens de krant al net zo ontdaan. “Hoe is het mogelijk?” riep Harry Bild uit, “zo’n gevaarlijke speler doe je toch niet weg?”
Joop van Daele
Piet Kruivers twijfels over de juistheid van zijn beslissing namen nog toe toen bekend werd dat Rinus Israël, de beste speler van DWS, was verkocht — nota bene aan Feyenoord. Feyenoord betaalde vier ton voor hem, een record. De uitruil was een pleister op de wonde voor het Legioen.
Achteraf noemde Kruiver zijn laatste twee jaren bij Feyenoord de mooiste uit zijn loopbaan. Het is wel zeker dat hij spijt heeft gehad van zijn overstap naar DWS. Drie jaar na zijn vertrek uit Rotterdam werd Feyenoord opnieuw kampioen, een jaar later won het als eerste Nederlandse club de Europacup
I, gevolgd door de Wereldbeker
na twee ontmoetingen tegen het Argentijnse Estudiantes de la Plata. Het beslissende doelpunt werd gemaakt door Joop van Daele. Piet Kruiver wist heel zeker dat hij daar had willen en moeten staan, op die plek van Van Daele, om Feyenoord eeuwige roem te bezorgen.
APRIL 2024
13