Page 25 - HAND IN HAND 09
P. 25

 HENKS FEYENOORD-HISTORIE
Glasraam
Het mooiste object dat ik heb met deze tekst is een glasraam. (foto 1) Het is in beperkte oplage gemaakt
en een geliefd relatiegeschenk
van Feyenoord voor bijzondere gelegenheden. Uiteraard daardoor een gewild item bij verzamelaars. Zelf heb ik het ooit kunnen overnemen van de kleinzoon van een oud-bestuurslid.
De glas in loodramen zijn gemaakt door A. Broere. Ik vond in de ArtLexi- con een Arie Broere (1898-1970) uit Rotterdam - professie glazenier. Dat zal hem waarschijnlijk zijn.
De afbeelding stond ook jarenlang op de voorkant van De Feijenoorder. Voor het eerst in 1952, bij het vijftienjarig bestaan van De Kuip. In het nummer van mei 1952 staat als maker van de afbeelding genoemd: Jan Grijseels sr. Die was bereid zijn afbeelding af te staan voor de omslag en er is toen een cliché van gemaakt. Jan Grijseels sr. (1890-1961) was een bekende atleet en had een reclamebureau. Maar in de hoek staat de signatuur van een andere Rotterdamse kunstenaar: Willem Boon (1902- 1986). Wie het weet, mag het zeggen.
Ik heb verschillende exemplaren van De Feijenoorder uit de jaren vijftig met deze afbeelding. (foto 2) In 1983, bij het 75-jarig bestaan van Feyenoord, is de laatste aflevering verschenen, weer met deze afbeelding.
Zadkine
Het mooie aan het ontwerp vind ik de typisch Rotterdamse symboliek. Het lijkt een beetje op het beeld van Zadkine, ook met zo’n uitgestrekte arm. Maar dat beeld, officieel De Verwoeste Stad genaamd, werd pas in mei 1953 onthuld. Een kleiner
model van het beeld was wel al te zien op de tentoonstelling Rotterdam Ahoy in 1950, dus misschien heeft het toch als inspiratie gediend. De arm zou ook kunnen verwijzen naar het Vrijheidsbeeld in New York.
Verder zie je de typische wederopbouwsfeer van havens, graanelevatoren en pakhuizen en duidelijk herkenbaar de Hefbrug.
Ook het vliegtuig in de lucht is zo’n symbool van techniek en vooruitgang. Iets eerder maakte Henk Das (1893-1963), de vaste tekenaar van De Feijenoorder, een omslag met
De Kuip, een wolk en de skyline van Rotterdam, maar zonder arm. Het is niet uitgesloten dat deze illustratie ten grondslag heeft gelegen aan de uiteindelijke afbeelding. Het getoonde nummer is uit 1949. (foto 3)
Bord
Ergens in de jaren vijftig is er ook een Delfts blauw bord gemaakt met deze afbeelding, dat dienstdeed
als exclusief relatiegeschenk. (foto 4) Mijn exemplaar heb ik van de archivaris van een Nederlandse eredivisieclub gekregen, die er geen waarde aan hechtte(!?). Het
is dezelfde afbeelding als op De Feijenoorder en op het glas in loodraam.
In de decennia erna zijn er vele (mo- dernere) varianten uitgebracht van zowel glas in loodramen als borden, vooral voor commerciële doelein- den. Dit gekleurde exemplaar kon je een tijd lang kopen via de suppor- tersvereniging. Duidelijk uit de jaren zestig. Hoe ik dat weet? Dat kun je zien aan de ss Rotterdam, uit 1959, en de Euromast, gebouwd in 1960. Maar de Euromast is nog zonder Spacetower, die pas in 1970 erop
werd gezet. De wolk is enigszins aangepast. (foto 5)
Supportersuitingen
De uitdrukking Uit eigen kracht voortgebracht slaat op het feit, dat Feyenoord zelf het stadion heeft gerealiseerd in de jaren dertig. Dus zonder overheidssteun. Maar dat klopt niet helemaal, want de club werd natuurlijk flink geholpen door havenbaron Van Beuningen. Wie de kreet bedacht heeft, weet ik niet. Maar we weten ook niet wie Geen woorden maar daden heeft bedacht of wanneer dat Ken je dat niet horen dan? is begonnen.
Ik vind het wel mooi dat de uitdrukking gekoesterd wordt door de supporters en dat deze regelmatig in combinatie met de afbeelding terugkomt. Zoals in de prachtige spandoeken als onderdeel van TIFO- sfeeracties. Ook komt de afbeelding terug in een prachtig kunstwerk van het materiaal resin uit de serie Icoon in beeld, dat nog gewoon via internet te bestellen is. (foto 6) Een must voor iedere verzamelaar.
De Feyenoord-collectie van Henk Schuiten is de stille getuige van het bekende en minder bekende verleden van onze club. In dit nieuwe seizoen richten we ons op unieke items
die herinneren aan memorabele gebeurtenissen, aansprekende tegenstanders en geliefde spelers.
Heb jij interessante verzamelitems voor het museum van Henk Schuiten? Mail naar:
handinhand@defeijenoorder.nl
  APRIL 2024
25






































































   23   24   25   26   27