Page 27 - HAND IN HAND 09
P. 27
ONDERNEMEN MET EEN FEYENOORD-HART
Maarten Speet is -aanhanger sinds hij als klein ventje met zijn vader meeging naar De Kuip. Als opgeschoten puber zat hij in vak S. Nu volgt hij de club vanaf een stoel bij de businessclub. “Ook daar zitten allemaal harde werkers met een groot hart voor onze club.”
met getrokken pistolen in het pand.” Hij glimlacht besmuikt. “Dat was een interessante kennismaking met de businessclub.”
Maar goed, als trouw bezoeker
van vak S is Maarten niet voor een kleintje vervaard en hij besluit ook twee stoelen in de businessclub te nemen, wat hij later uitbreidt tot vier. “Ik vond het vooral opvallend dat ook hier de mensen zo gewoon waren. Niks geen poeha, niks dikdoenerij. Ondernemers die met hard werken een zaak opgebouwd hadden en wilden genieten van een mooi potje voetbal. Of nou ja, mooi was het op dat moment niet. Feyenoord is een club van ups en downs. Ik kan me herinneren dat supporters in de jaren tachtig elkaar de hersens in sloegen omdat het op het veld zo saai was.
Dat er achtduizend mensen in het stadion zaten. Gelukkig is het nu wel anders. Momenteel is het echt elke week genieten. Neem die wedstrijd in Amsterdam vorig seizoen. Geertruida die de 2-3 binnenkopte in het slot
van de wedstrijd. Ik zat op de Duitse Autobahn en had Radio Rijnmond aanstaan. Ik ging echt volledig uit mijn stekker.”
Feyenoord-DNA
Hoewel vooral zijn kantoor het epicentrum van de Feyenoordliefde lijkt te zijn, is de club van Zuid wel de favoriet bij veel medewerkers: “Ik heb redelijk wat diehard fans in dienst. Het is geen criterium om aangenomen te worden, maar toch is het iets in het dna dat aantrekt of zo. Schouders eronder en er met elkaar voor gaan. Ik vraag er nooit naar, maar als ik bij een sollicitatiegesprek een klik voel, blijkt het negen van de tien keer een Feyenoordaanhanger te zijn.”
Na zijn militaire dienst, eind jaren tachtig, ging Maarten aan de slag als administratief medewerker bij een groothandel in roestvrijstalen materialen. Al snel startte het bedrijf een selectietraject om over te gaan op een softwaresysteem. Maarten deed de implementatie van dit nieuwe systeem zo goed, dat de leverancier ervan hem vroeg bij hen te komen werken.
“Zo rolde ik de ICT in”, glimlacht
hij zittend op zijn kantoor in Hardinxveld-Giessendam. Aan de muur hangt een ingelijst shirtje
van Santiago Giménez naast een graffitischilderij van De Kuip. Elders in de kamer liggen de gesigneerde handschoenen van Justin Bijlow en op de gang staat het monumentale boek dat bij het honderdjarig jubileum werd uitgegeven.
In 1992 begon Maarten voor zichzelf: ”De ICT stond echt
nog in de kinderschoenen. Ik
begon in mijn eentje op mijn zolderkamertje en in 1999 kon ik officieel Logic Vision oprichten; 25 jaar geleden. We specialiseerden ons in branchespecifieke ERP- software voor energie, maritiem
en productie, die we integreerden met Microsoft Dynamics 365 Business Central. Denk aan olie- en gasmaatschappijen, opslagbedrijven en de innovatieve sector van biobrandstoffen. Maar ook aan de maritieme sector, van jachtbouw tot tug-bedrijven en toeleveranciers.”
Stoeltjes in De Kuip
Logic Vision ging recent een strategi-
sche samenwerking aan met de ESC Groep. Dit internationaal opererende bedrijf helpt organisaties hun volle businesspotentieel te ontplooien via e-business, modern workplace en slimme bedrijfsapplicaties. Maarten houdt een zetel in het management. En er is nog een plek waar hij zijn stoeltjes houdt: die in De Kuip. “Wat er ook gebeurt, ik houd mijn stoelen. Ik ben dan wel aan de verkeerde kant van de rivier geboren, zelfs in West onder de rook van het Kasteel, maar mijn vader komt van Zuid. Zijn stand- punt: als je een echte Rotterdammer bent, dan ben je voor Feyenoord. Hij had een seizoenkaart voor de Maas- tribune en ik ging als klein aapje mee. Als het druk was, kroop ik bij mijn vader op schoot; als het kon dan kocht hij voor een gulden een kussentje en had ik mijn eigen stoeltje.”
Hij zal een jaar of veertien of vijftien geweest zijn, toen Maarten voor het eerst met zijn vrienden naar De Kuip ging. Hij krijgt een twinkeling in zijn ogen: “Het was eind jaren 70. Vak S. Dat was toen al niet het meest vrien- delijke vak van het stadion; ik heb wel een bewogen carrière als supporter.”
Getrokken pistolen
Maarten blijft vak S en later vak V trouw, tot hij als ondernemer een keer meegenomen wordt naar de businessclub. “Het was de beruchte wedstrijd tegen De Graafschap op 17 september 2011. De harde kern was wel klaar met het wanbeleid bij onze club en eiste dat er orde op zaken gesteld zou worden. Ze vielen het Maasgebouw aan en de politie stond
APRIL 2024
27