Page 68 - HAND IN HAND 09
P. 68

STADION FEIJENOORD IN DE OORLOG
 Tekst Cor van Veldhuizen Beeld Archief Sportclub
Feyenoord en Archief Henk Schuiten
Over het niet meer mogen spelen van wedstrijden in het stadion. Over de dreiging om het stadion te slopen in verband met het vele staal dat erin verwerkt is, waarvoor zelfs
een taxatie heeft plaatsgevonden, maar dat gelukkig niet door
is gegaan. Over het gebruik in september 1940 voor de uitgifte
van Distributiestamkaarten. Over leden van de destijds RV & AV Feijenoord van Joodse afkomst. En uiteraard niet te vergeten de Razzia van Rotterdam van 10 november 1944, waarbij het stadion als verzamelplaats werd gebruikt. De dwang van de Duitse bezetter was bij dit alles uitermate groot:
‘Befehl ist Befehl.
De stadiondirectie van toen heeft getracht om hier en daar een vergoe- ding te verkrijgen; inkomstenderving i.v.m. geen wedstrijden (zelfs kampi- oenswedstrijden van onze club), taxa- tiekosten, huur van diverse ruimtes en vele vernielingen door de Duitse troepen. Deels is dat gehonoreerd geworden, maar het meeste niet.
Als archivaris van de club is het erg
leuk als je weer wat ontdekt wat niet meteen bekend en/of beschreven is en om dan die kennis te delen.
Zo heb ik onlangs een deel van het historisch archief van het stadion gekregen en 2 van die ordners gaan over de oorlogsjaren met brieven met o.a. de bekende/gevreesde Adelaar als logo. In die ordners een dossiertje onder de naam ‘Arisierung’.
Bezetting
Vanaf 15 mei 1940 was Nederland een bezet land. De Duitse bezetter installeerde een civiel bestuur onder leiding van de Oostenrijkse nazi Arthur Seyss-Inquart (Der Reichskommissar für die besetzten niederländischen Gebiete).
In de periode 1940-1943 werden talloze anti-Joodse maatregelen van kracht die als verordening werden uitgevaardigd.
Het begon in juli 1940 vrij onschuldig, maar allengs werd het heftiger. Op 5 oktober 1940 moesten alle ambtena- ren een verklaring invullen over hun
 Over het Feijenoord Stadion in de Tweede Wereldoorlog zijn al hele boeken volgeschreven.
68
HAND IN HAND
















































































   66   67   68   69   70