Page 7 - Hand in Hand editie 2
P. 7
SMAL
Tekst Ilona van der Werf Beeld Yannick Verhoeven
Deze zomer ruilde Gijs Smal het rood van FC Twente in voor het rood-wit van Feyenoord. De energieke linksback heeft de supporters veelbelovend toegezegd meters te maken langs de zijlijn, assists af te leveren en elke wedstrijd voor de volle 100% te gaan. Zijn start bij de Rotterdammers was verre van ideaal, met een vervelende kuitblessure die hem direct aan de kant hield. Maar nu is hij fit, vastberaden en klaar om te bewijzen dat hij het Feyenoord-shirt meer dan waard is.
Noord-Holland. Daar trapte Smal voor het eerst een balletje met zijn broers en vrienden. Op zijn zesde sloot hij zich aan bij de lokale amateurvereniging SV De Rijp. “We begonnen met een groepje van zo’n acht jongens. Het bleek een sterke lichting, want uiteindelijk hebben vier van ons de jeugdopleiding van een profclub bereikt. Voor een dorpje met slechts 5.000 inwoners is dat behoorlijk bijzonder. Het was voor mij ook een geluk om meteen met goede spelers samen te spelen.”
Via AFC ’34 Alkmaar vond Smal in
2012 zijn weg naar de jeugdopleiding van FC Volendam. “De jaren tijdens de jeugdopleiding waren voor mij altijd
een kwestie van hard werken. Ik was niet meteen de beste, maar ik had het geluk me te kunnen optrekken aan de goede spelers om me heen. Zo kon ik me steeds weer verbeteren en telkens de volgende stap zetten.” Zijn inzet betaalde zich uiteindelijk uit toen hij
op zijn twintigste, als ‘laatbloeier’, zijn debuut maakte in het betaald voetbal. “Ik was net twintig, wat in het voetbal toch vrij laat is om door te breken. Maar juist die weg van hard werken en steeds moeten vechten voor mijn plek, heeft me gevormd tot de speler die ik nu ben.”
Het had een perfect verjaardagscadeau moeten zijn: zijn eerste Klassieker, een dag na zijn 27ste verjaardag. Helaas gooide een politiestaking roet in het eten. “De Klassieker is natuurlijk de mooiste wedstrijd van Nederland, dé wedstrijd voor de Feyenoord-supporters. Het was ook een van de wedstrijden waar ik het meest naar uitkeek toen ik mijn hand- tekening zette. Het is echt jammer dat de wedstrijd werd uitgesteld. Natuurlijk kon ik nu wel mijn verjaardag vieren, maar geloof me, ik had in de ochtend veel liever met een bord vol pasta voor me gezeten. Maar goed, op 30 oktober krijgen we een nieuwe kans. Dan zullen we er helemaal klaar voor zijn.”
De Klassieker was ook dé kans voor Feyenoord om de nare smaak van een matige start weg te poetsen. “Twee ge-
lijke spelen is niet het begin waarop we hadden gehoopt en we zijn ons ervan be- wust dat het beter moet.” De inzet na de interlandbreak is duidelijk: Feyenoord wil zich snel herpakken en dat met enkele nieuwe gezichten binnen de selectie. “De transferperiode is altijd een bijzondere tijd. Waar je de ene dag nog samen traint met een teamgenoot, kan hij diezelfde dag alweer vertrokken zijn en verwelkom je een nieuw gezicht. Dat is inherent aan het voetbal; je weet dat het erbij hoort. Met deze selectie hebben we de kwaliteit in huis om veel beter te presteren. Nu
is het een kwestie van hard werken, de juiste aanpassingen maken en het maxi- male uit elke wedstrijd halen.”
Van De Rijp naar De Kuip
De droom van De Kuip begon op de straten van De Rijp, een klein dorpje in