Page 69 - Hand in Hand - Editie 8
P. 69

     Paul Groenendijk
Lijn vaart en uit het niets opeens Hand in Hand hoort. Dit is de oudste bladmuziek die van het Hand in Hand bekend is.”
Zo werd het Hand in Hand ons lijflied
Vele nummers hebben in De Kuip door de jaren heen de revue gepasseerd. We kennen allemaal het ‘Wij houden van die club, ‘Mijn Feyenoord’ en ‘Wat gaan we doen vandaag?’. Toch doorstaat geen van deze nummers de tijd zo sterk als het ‘Hand in Hand’. Hoe is dit toch ons clublied geworden?
“De Feyenoord-versie stamt uit 1961. We vonden wel krantenartikelen waarin stond dat het Hand in Hand
al daarvoor in en rondom andere
clubs in Rotterdam werd gezongen. Waarschijnlijk hebben de matrozen het lied verspreid toen ze terug aan wal kwamen. Ze zijn het bij hun eigen clubs gaan zingen. Ik weet dat het bij RVV Coal, op Zuid, ook gezongen werd. Daar voetbalde destijds de zeventienjarige Johnny Hoes in het eerste elftal; bij hem werd het toen gezongen. Dat was puur het refrein, dat was kenmerkend. Toen hij later een muzikant is geworden, belde hij met zanger Jaap Valkhoff en zei: ‘Neem dit refreintje, maak er twee Feyenoord-coupletten bij en maak er een Feyenoord-liedje van.’ Zo is dat ontstaan.”
“Qua tekst is dat dezelfde versie als die we vandaag in het stadion draaien, maar later zijn ze met andere spelersnamen
gezongen. Zo heb je een versie met John de Wolf en met Willem van Hanegem. Volgens mij was het zo dat toen Feyenoord in de jaren 90 kampioen werd, dezelfde Jacky van Dam het nummer opnieuw opnam. Met dezelfde spelersnamen als in de jaren 60. En opnieuw kwam het lied in de Top 40. Dat is de versie die we nu draaien.”
Het was toen niet voor het eerst dat het Hand in Hand in de Top 40 verscheen. “In 1961 werd het lied voor het eerst gelanceerd, toen Feyenoord kampioen werd. Het lied werd toen wel verkocht, maar niet extreem veel. Twee jaar later kwam Feyenoord als eerste Nederlandse club echt ver in Europa. Het begon al in de tweede ronde, toen Feyenoord na twee gelijke spelen een beslissingswedstrijd in Antwerpen mocht spelen tegen de Hongaarse kampioen Vasas SC. Voor het eerst reisden tienduizenden Nederlanders een voetbalclub achterna in het buitenland. Vervolgens werd de Franse topclub Stade de Reims uitgeschakeld en daarna reisden heel veel supporters met twee boten mee naar Lissabon. Rondom die reis naar Lissabon kwam het lied in de Top 40 terecht. Iedereen zong dat lied en het werd ontelbaar vaak op de boot afgespeeld. Zo kwam het, twee jaar na het ontstaan, in de hitparade terecht.”
Niet alleen Feyenoord, maar ook Ajax heeft een Hand in Hand-lied. Waarom horen we dat lied nooit? “Johnny Hoes
heeft meerdere liedjes voor Feyenoord gemaakt, en ook het initiatief genomen voor het Hand in Hand voor Feyenoord. Toen Ajax een paar jaar later kampioen werd, heeft hij een lp voor Ajax gemaakt. Daarop stond ‘Op een slof en een oude voetbalschoen, wordt Ajax kampioen’. Toen heeft hij ook het Hand in Hand herschreven voor Ajax. Het lijkt best
wel op elkaar qua tekst, alleen de spelersnamen zijn anders. Ook ‘Huppie, huppie, Ajax is mijn cluppie’ stond op die lp. En ook dat lied is eerder al voor Feyenoord uitgebracht.”
Dus meer dan een halve eeuw later, nadat deze regelrechte hit in de hitparade kwam, zingen we elke week dit historische nummer uit volle borst. Iedere Feyenoorder kent dit lied en er
is zelfs een magazine naar vernoemd. Om meer achtergrond te krijgen bij het clublied van Feyenoord kan je Eriks boek ‘Uit volle borst’ bestellen. Een aanrader als je van historie houdt. Ook heeft Erik in samenwerking met Open Rotterdam een documentaire gemaakt over het clublied: ‘Hand in Hand – Met dank aan de matrozen’. Deze kijk je gratis op YouTube, en is, net als het boek, een enorme aanrader.
Benieuwd naar
de documentaire? Scan de QR-code en bekijk hem direct
APRIL 2025
69
















































































   67   68   69   70   71