Page 15 - Yoga Hela Livet KORR - FINAL
P. 15
Det friska åldrandet
Begreppet ”gott åldrande” har olika innebörd beroende på kulturell kontext. Ålder innebär i sig påfrestningar på den mänskliga kroppen då varje år adderar någon typ av slitning. Men åren skulle även kunna innebära ackumulerad kunskap och insikt. Det finns fyra områden som anses vara särskilt viktiga vid hälsofrämjande arbete för äldre: social gemenskap, meningsfullhet, fysisk aktivitet och goda matvanor. När en äldre människa av en eller annan anledning flyttar till ett äldreboende eller ett särskilt boende blir det boendet och personalens ansvar att skapa förutsättningar för gott åldrande.
Förutom självklara komponenter som adekvat vård, respektfullt bemötande och näringsrik kost innebär det även att skapa en meningsfull kontext för den äldre. Men här svarar forskarna inom geriatrik olika på vad som skapar mening och hur mycket aktivitet en äldre människa behöver.
Gerotranscendens som det friska åldrandet
Professor emeritus i sociologi vid Uppsala universitet, Lars Tornstam, belyser i sin bok Åldrandets socialpsykologi en mängd teorier som visar på negativa och positiva uppfattningar om ålder och åldrande. Tornstam skriver att många modernare teorier antar underförstått att åldrandet helt enkelt utgör en fortsättning på medelålderns livsideal och aktivitetsmönster. I teorin om gerotranscendens ställs detta på huvudet. Gerotranscendens innebär en utvecklingsprocess, en möjlighet till visdom på äldre dagar. I stället för att fortsätta med de levnadsmönster som är dominerande i medelåldern antar teorin att ålderdomen har sin egen mening och karaktär. Tornstam beskriver hur han valt att lyssna på äldre människor i stället