Page 26 - Svensk Schäfertidning Nr 6 2015 Nättidning
P. 26
NoM 2015
18-20 september
Stockholm
Text och foto: Christoffer Frances
Hösten 2012 blev jag kontaktad av representanter för SB- K:s Stockholmsdistrikt som frågade om jag kunde tänka mig att vara med i en grupp som skulle arbeta för att Nord- iska Mästerskapen för Brukshundar & IPO (NoM) skulle arrangeras i Stockholm 2015. Jag blev nog först fundersam och undrade varför man frågade redan tre år innan första hund skulle släppas ut på spåret. Men, som så ofta, med facit i hand, var det tur att vi var tidigt ute. Motgångarna tycktes under de här tre åren vara mer vanligen förekom-
mande än steg framåt i rätt riktning. Ja, jag erkänner att det har varit många gånger jag har ångrat mig att jag sa ”ja, vad roligt” och många gånger jag varit nära att hoppa av min roll som ansvarig för IPO-grenen. Men som sagt med facit i hand har det varit en lärorik tid och erfarenhet. Om jag kommer att göra om det? På den frågan kan jag bara svara som min gode vän Lee Brilleaux gjorde på en journalists fråga; - The jury is still out on that!
Hösten år tjugohundratolv träffades vi, ett gäng som skulle bli den första upplagan av styrgruppen (konstigt namn, jag vet) som skulle arbeta för att Stockholm skulle bli arrangör av NoM 2015.
Vi var då överens om att vi tyckte att Stockholm skulle ha ett mästerskap och att vi ville ha en riktigt fin final– och hu- vudarena, för att försöka locka även andra åskådare än de redan brukstroende.
Gruppen var också överens om att geo- grafiskt skulle vi försöka hålla alla grenar och arrangemang norr om Stockholm för att få en bra logistik och inte så mycket bil- åkande genom stan till spår– , rapport och sökmarker.
En annan sak vi tidigt var överens om var att vi behövde assistans av Schäfer- hundklubbens Stockholmsdistrikt och de- ras erfarenhet för att kunna genomföra bra IPO-prov.
JA
Våra planer presenterades på ett möte i SBK:s Stockholmsdistrikt och de sa ”ja” till att ansöka om arrangemanget. Även Schäferhundklubbens Stockholmsdistrikt sa ”ja” till att stå bakom IPO-proven.
VALLENTUNA KOMMUN
Vallentuna och Vallentuna IP blev direkt styrgruppens första val för arrangemang- et, med IP som en perfekt finalarena för framför allt lydnaden och skyddsgrenarna.
Lotta Casserfeldt, boende i just Vallen- tuna, åtog sig att kontakta ansvariga i kom- munen för att höra om de var intresserade av att stå bakom arrangemanget.
Deras spontana reaktion var; - Varför frågar ni redan, det är ju tre år kvar? Ef- ter 1,5 år med både ja, nej och kanske svar, kunde vi svara dem varför vi var ute i så god tid.
Deras första positiva svar, blev snart ett rungande ”nej” då ett antal fotbollsföräl- drar protesterat mot att det skulle vara hundar på IP.
SOLLENTUNA OCH/ELLER UPPLANDS VÄSBY
När Vallentuna plötsligt blev kallsinni- ga vände vi oss till grannkommuner som Sollentuna och Upplands Väsby. De var rejält på hugget och visade glatt upp sina idrottsanläggningar och tyckte att det skul- le vara hur kul som helst med ett mäster- skap för arbetande hundar!
Medan vi förhandlade med Sollentuna och Upplands Väsby fick vi nya, men sva- ga, signaler från Vallentuna Kommun om att vi borde ansöka igen. Det politiska läget hade ändrats sedan vi ansökte första gång- en, var vad vi fick höra.
Efter många, långa och ibland märkligt snåriga turer kunde vi efter över 2,5 år äntligen skriva under ett avtal med Vallen- tuna Kommun om att få använda deras fina idrottsanläggning som finalarena. Det
var dock inte gratis, men i avtalet fanns många fördelar för oss som arrangörer och Vallentuna Kommun blev därmed också en av arrangemangets huvudsponsorer. Något som de kom att dela med i dessa sammanhang alltid generösa Agria Djur- försäkringar och Royal Canin.
MÖTE EFTER MÖTE
Under åren 2012-2015 blev det givetvis många möten i klubbstugor runt om i Stockholmsdistriktet, Lidingö, Järfälla, Danderyd-Täby, Solna-Sundbyberg var bland annat klubbar som fick påhälsning medan kaffebryggarna puttrade.
Det behövdes grenansvariga för spår, sök, rapport, skydd och IPO. Grenansva- riga som sedan i sin tur skulle skaffa de funktionärer som behövdes för att kunna genomföra sin egen gren och all logistik med transporter etc kring detta.
Lämpliga marker hittas och sedan sam- tal med markägare om lov att få använda dessa och inte bara under själva NoM-hel- gen, då rapportbanor, sökstigar och spår noggrant måste planeras och mätas upp. Allt detta för att verkligen säkerställa att det skulle bli bra och rättvisa tävlingsför- hållanden.
HEMSIDA, FACEBOOK OCH IT
Det planerades för en NoM-hemsida som vi bestämde skulle läggas ut dagen efter att NoM-2014 avslutats. Så blev det natur-
NOM 2015