Page 28 - Svensk Schäfertidning Nr 6 2015 Nättidning
P. 28
hopphinder och apportbocksställ som ni får låna under helgen och vi ser till att gre- jerna kommer på plats. Vilken härlig hjälp!
Nästa pusselbit föll på plats när jag strax efteråt pratade med Lena Hedström-Hallin på Sadelmakarna i Vallentuna, som svarade.
- Självklart ställer vi upp med spårflag- gor, apporter, apportbockar och skydds- ärmsöverdrag.
Även Danne Godman på HST ställde upp med skyddsärmsöverdrag. Då åter- stod ju bara ett klätterhinder. Av en hän- delse visade det sig att min gode vän Ulf Fröjdendahl råkade ha ett stående i sin trädgård och så var ju även den saken klar.
En sak att komma ihåg och tänka på är ju att en del sponsorer som kanske köper en reklamplats i programmet, skänker priser eller liknande också ofta gör detta för att stödja klubben, eller hundsport som de själ- va älskar att hålla på med. Som företagare kan de ju knappast räkna med att få peng- arna tillbaks på insatt kapital. Men deras bidrag är oerhört värdefulla och fantastiska.
VÄLJ RÄTT KOMPISAR
Nyckeln till att få ihop ett bra prov för de tävlande är givetvis att man som arrangör har engagerade, duktiga och erfarna funk- tionärer. Detta faktum förstod ju även jag som innan NoM aldrig planerat eller ar- rangerat en tävling. I rätt omgivning kan vem som helst framstå som ett geni!
Att lägga upp IPO-spår där ytorna är begränsade och trots detta ha goda margi- naler till de omkringliggande tävlingsspå- ren och med rätt längd, antal vinklar och föremål är inte helt lätt, tro mig.
När det gällde just spårläggare hade jag tur att både Marja Holm och Ulf Fröjden- dahl tidigt lovade att ställa upp. Mer erfar- na inom ämnet IPO-spår är svårt att hitta. Tryggt!
Som provledare hade jag turen att få ett ja från Micke Ström, som inte bara kom med goda vitsord utan också med råge levde upp till dem.
Även Stefan Dahlgren var under all pla- nering det sista halvåret ett stort stöd och bollplank med sin erfarenhet.
SPÅRMARKER, HÄR, DÄR
ELLER KANSKE DÄR..?
Länge lutade jag mig tillbaks i tron att vi hade bra spårmarker uppåt Norrteljetrak- ten. Men strax innan sommaren fick vi besked om att markägaren behövde plöja upp marken tidigt höst och då blev goda råd dyra.
Nya marker jagades i Vallentunatrakten. Sommarens första semesterdag tillbringade undertecknad och Lotta C med att vand- ra upp och ned, fram och tillbaks över två lokala flygfält i Vallentuna. Mäthjul i hand och block och penna i den andra... hmm, kanske de kan fungera? Men alltid var det något litet problem som dök upp.
Antingen räckte markerna inte till, eller så kunde markägaren givetvis inte redan i sommarens första dagar lova när han skul-
Pamela Carlström och Imzedrift´s Viggo vid spårstarten längs gamla Norrteljevägen.
le ta hem sista skörden. Skulle det bara tas en skörd i början av sommaren, skulle marken sedan i september vara så välvux- en att spåren skulle bli som tunnlar genom vegetationen och sådana spår ville vi inte bjuda på under ett mästerskap. Inte heller vi bjuda de tävlande, eller i alla fall deras hundar, på en vass stubbåker som spårun- derlag.
Här behövdes ännu en expert och god vän kallas in till teamet. Jag tog kontakt med Jill Mellström som tävlat mycket IPO med sina fina boxrar från egna upp- födningen Jipotimas. Genom hennes goda kontakter med grannar och markägare fick vi till slut bra spårmarker där vi också i god tid kunde mäta upp, planera och även själva med våra hundar provspåra. Det är faktiskt rätt skönt att ha gått sina tävlings- spår med sin egen hund och veta att de fungerar.
MÖTEN, MÖTEN, MÖTEN
Ju närmare NoM helgen vi kom desto tä- tare blev mötena i styrgruppen. Det skul- le fixas med caféteria och matservering på arenan. Invigningsparad genom Val- lentuna Centrum med musik och tal av SBK:s Rolf Weiffert. Logistik om tävlings- programmet där alla fem grenarna skulle ha träningstider, tider för lydnads– och skyddsmomenten. När och hur ska de täv- lande tas ut till respektive marker för spe- cialmomenten? Vem ska köra ut dem, fixa kaffe och mackor? Frusna spårläggare och sökfiggar skulle säkert behöva vara ute för 06.00 på morgonen och en kopp kaffe och en fralla vara guld värt för dessa kämpar. Någon annan ersättning fanns ju inte hel- ler att erbjuda dem.
Lottning? Minnesgåvor till de tävlande och domare. Har vi tillräckligt med priser?
ÄNTLIGEN VAR DET DAGS
Till slut var det äntligen dags att lämna kalla klubbstugor, konferensrum och pla- neringsmöten, för det blev äntligen dags för själva tävlingshelgen.
FREDAG
Denna första mästerskapsdag hände det egentligen inte mycket annat än registre- ring, veterinärbesiktning, domargenom- gång, lydnadsträning för spår, sök, rapport och skyddshundar.
Under fredagen skulle också en provhund gå lydnadsmomenten för brukshundarna så att de tävlande kunde se hur tävlingsledaren Anne Larsson från Lidingö Brukshundklubb lagt upp sitt program. Ett program som ock- så skulle kommenderas på engelska.
Vid de Nordiska Mästerskapen i de tra- ditionella bruksgrenarna spår, sök, rapport och skydd är det mer fokus på specialmo- menten och hundarna spårar två dagar i rad och detsamma gäller för sök och rap- porthundarnas huvudmoment. Därefter uppletande av föremål, enligt elitklassreg- lerna. När det gäller lydnaden för de här hundarna är det reglerna för Nordic Style som gäller och momenten är följande;
• Platsliggning i grupp i 3 min med fö- rarna utom synhåll
• Inkallning från liggande • Fritt följ
• Ställande under gång
• Läggande under gång
• Apportering av 2 kg träapport
INTERNATIONELL
PRÖVINGS ORDNING (IPO)
När det gäller IPO-et ligger det ju redan i namnet, Internationell Prövnings Ordning, att det är samma regler som gäller i alla tre disciplinerna spår, lydnad och skydd i vilket land man än tävlar. Vilken fördel att kunna tävla internationellt utan att behöva krångla till det, eller hela tiden fundera på vilka regler eller moment som gäller.
LÖRDAG
(ALLTFÖR TIDIG MORGON)
För IPO-hundarna var det på lördagsmor- gonen dags för ”Avdelning A”, det vill säga spårarbetet.
De första IPO-ekipagen fick guidning upp från Vallentuna IP till spårmarkerna i
NOM 2015