Page 46 - Bravisen nr 2 2021
P. 46

SMITTEVERN
UVC – desinfeksjon med lys
Bravida Norge har inngått samarbeid med Signify for blant annet å levere og installere effektivt smittevern ved hjelp av UVC.
Tekst: Eirin Muren Foto: Ingeborg Hagen
Smittevern er noe som står ekstra sterkt i fokus under koronapandemien. Vi ser utallige ulike smitteverntiltak og -utstyr, og i den lange listen finner vi også UVC-belysning, hvor etterspørselen øker i takt med ønsket og kravet om effektivt og velfungerende smittevern.
Så hva er UVC?
UVC er den sterkeste graden av ultra- fiolett stråling, og har desinfiserende virkning på luft­, vann­ og overflate­ bakterier. Det er ingen ny form for smittevern, det var nemlig brukt som desinfiseringsmetode allerede tilbake på 1940­tallet som beskyttelse mot meslinger, ifølge forsker Richard L. Vincent.
Strålingen fungerer desinfiserende der den har direkte eksponering, det vil si direkte på overflater, luft, rom og gjenstander. Det blir blant annet brukt til å desinfisere drikkevann flere steder i Norge. Ifølge forskning er UVC hele 90 prosent effektivt.
Øystein Svendsen, salgssjef i Bravida Oslo Elektroservice, forteller gladelig om UVC og hvordan det kan brukes.
– Direkte eksponering kan være skadelig både for hud og øyne. Derfor er UVC­teknologien utviklet på en måte som gjør at man ikke blir direkte utsatt for strålingen.
Gjensidig partnerskap
Samarbeidet med Signify, tidligere Philips Lightning, bidrar til ny kompetanse for elektrofagområdet til Bravida. Gjennom
avtalen får Bravidas medarbeidere tilbud om sertifisering til å installere og sette i gang UVC-belysning som smittevern for kunder.
– Bravida og Signify deler kompetanse og erfaring med hverandre. På den måten styrker vi tilbudet og skaper en merverdi for kundene våre. Jeg ser også at flere og flere av Bravidas medarbeidere ønsker å ta sertifiseringskurset, og snart kan vi tilby produktene i flere av våre avdelinger, sier Svendsen fornøyd.
Noe for alle
Det finnes mange varianter for bruk av UVC til smittevern, slik at det er mulig å velge den metoden som desinfiserer mest effektivt i forhold til omstendighetene. Eksempelvis har vi varianten Upper air som plasseres i taket eller på vegg, med beskyttende plate på undersiden slik at det ikke er mulig for personer i rommet å titte rett oppi eller komme i direkte kontakt med lyset. Det Upper air gjør er å rense luften i rommet som strømmer igjennom lampen, og det blir tryggere å oppholde seg i rommet over lengre tid.
– Hos vår avdeling i Haslevangen har vi faktisk satt inn Upper air i taket på et møterom, som hele tiden desinfiserer luften som går igjennom den. Den beskyttende isoleringen gjør at det blir en enkel armatur man slår på og av med en lysbryter, som kan gjøre sin des- infeksjonsjobb mens rommet er i bruk. Det skaper en ekstra trygghet og sikkerhet for medarbeiderne våre, forklarer han.
Illustrasjonsbilde av Upper air. (fotograf: Signify Norge).
«Strålingen fungerer desinfiserende der den har direkte eksponering, det vil si direkte på overflater, luft, rom og gjenstander.»
 46 BRAVISEN NR. 2 / 2021















































































   44   45   46   47   48