Page 2 - 4 sider Torsvang historie
P. 2

  Hillerødsholm​ kender vi fra år 1275. Det er i privateje indtil Birgitte Gøye og Herluf Trolle overdrager ejendommen til Kongen mod selv at få Herlufsholm ved Sorø, som kongen ejer. I 1871 sælger Kongen ejendommen til finansmanden Tietgen. Staten træder til i 1922 og udstykker ejendommen. River bygningerne ned, bortset fra Ridestalden, som ender i Hørsholm.
Omkring år 1100 ​slår kristendommen igennem i Danmark. Konger og biskopper tager magten og bygger de mange landsbykirker og klostre. Æbelholt Kloster bliver en stor jordbesidder omkring Hillerød. Det ser ud til at de store arealer lige omkring Hillerød bliver i Kongens og herremænds besiddelse. Der er en række i dag ukendte landsbyer omkring Hillerød. I vores område er det landsbyen Ølskøb. Den ligger i området, hvor vi har Nyhuse i dag. Kongen overtager jorden til hestestutteri og beboerne i Ølskøb må flytte til Bakkegade i Hillerød. Mange forlader landbruget og får formodentlig arbejde med at opføre, vedligeholde og servicere konge og beboere på slottet.
I de sidste 1000 år​ tænker jeg, at jorderne har været ejet af Kongen og Kongens mænd. Enkelte gårdejere i Ølskøb lod Æbelholt Kloster arve deres ejendomme.
De sidste 20 år er området domineret af to store medicinalvirksomheder.
Kirkeligt hører området oprindeligt til Tjæreby Kirke​. Stenkirken fra omkring 1150, erstatter en ældre trækirke og sikkert også et helligt sted for de nordiske guder. Sådan som det skete over hele landet. Senere en del af Frederiksborg Slotssogn og fra omkring 1630 kan beboerne benytte Slotskirken.
Kirkestien fra Hillerød til Tjæreby eksisterer frem til Hillerødmotorvejen føres gennem området engang i 1990’erne.
Se også ​Lokalhistorisk fine beskrivelse af historien​ om Den katolske
  tid, Æbelholt Kloster mv.
Ind-og udvandringer gennem 10.000 år
Mennesker kommer og går - vi ta´r imod - vi gir slip
Tiden før Kirkens og Kongens tid er præget af to store indvandringer og én stor udvandring. Ind-og udvandring sker over mange år. Ind imellem er der selvfølgelig mennesker, som handler over grænser og eventyrlyst som tager bopæl i fremmede lande og ligesom andre tager bopæl hos os. Udgravninger i vores område tager os med på en rejse gennem titusind år.
Den første indvandring fra Hamburg
Da isen trak sig tilbage mod Nord for mere end 11.000 år siden, fulgte folk fra Hamborg (Hamburg Kulturen) med op til Danmark. De var jægere og samlere. De bosatte sig i vores frodige område med mulighed for jagt i skovene og fiskeri.
Salpetermosen, Bøllemosen og Attemosen ved Freerslev var et frodige områder for menneskers liv. Espen Årslev har i Trap udarbejdet denne fremragende oversigt. Her er henvisning til hele hans fremragende beskrivelse af oldtiden i og omkring Hillerød. ​Se Trap
Oldtidens vandstand var mere en 4 meter over vandstanden i dag. Det betyder, at dagens moser og enge har været søer. Vandvejene forbandt os med verden udenfor.
 2



















































































   1   2   3   4